2017. október 13., péntek

Pisztáciás-burgonyapelyhes lángos






Hozzávalók:
50 dkg kelt tészta liszt (Nagyi lisztje)
3 evőkanál burgonyapehely
5 dkg pisztácia őrlemény
1 tasak instant élesztő
1 kk só
2 ek tejföl
2 ek olívaolaj

Elkészítése:

A tészta összetevőit egy robotgép táljába töltjük, és sima tésztát dagasztunk belőle.
Letakarjuk, majd kelesztjük. Ha megkelt 8 egyforma golyókat formázunk belőle, és olajozott munkalapra rakjuk egymástól távolabbra. Letakarva kelesztjük. Olajat forrósítunk, és mielőtt kisütnénk kissé széthúzzuk a kezünkkel a tésztát. A nem túl forró olajba helyezzük, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. jellegzetes ízét a pisztáciának köszönheti. Ugyanúgy ízesíthetjük, mint sima társait.tejföllel, sajttal, vagy hagymával, és sonkával.

Karalábé leves daragaluskával




Hozzávalók:

2-3 szál sárgarépa
1 nagyobb karalábé
1-2 kanál olaj
1 l zöldségalaplé, vagy 1 db zöldségleves kocka
1 kisebb vöröshagyma
kevés liszt
só, bors
1 tk fűszerpaprika
1 ek vágott petrezselyemzöld

Daragaluskához:

5 ek dara

1 ek vaj
1 tojás

Elkészítése:

A vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon megpároljuk egy fazékban.Fűszerpaprikával, és kevés liszttel megszórjuk, majd zöldségalaplével felöntjük. A zöldségeket hosszúkásra vágjuk, és a levesbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd petrezselymet szórunk rá. Addig főzzük közepes tűzön, míg a zöldségek meg nem puhulnak. A galuskához valókat összekeverjük , és 20 percet hűtőben pihentetjük. A levesbe szaggatjuk ezután két kanál segítségével, de a leves ne forrjon. 10 percet főzzük, még, és a leves elkészül.

Sertésszűz rókagomba mártással sváb nudlival


Van az embernek némi jó minőségű alapanyag a hűtőjében, akkor már csak gondolkodni kell, mi is legyen belőle. Most erre az elhatározásra jutottam, hogy a nudli mellé tökéletes lesz a szűzpecsenye, és persze némi gombás szószocska. Ez mindig kell hogy legyen, mert mártások szaftok nélkül az élet üres nálunk. Imádjuk az efféle nyalánkságokat.




Hozzávalók:

2 db sertésszűz lehártyázva
2 ek olaj
só, bors
1 tk sült kápia paprikakrém
2 gerezd fokhagyma
20 dkg rókagomba
 1 csomag sváb nudli

Elkészítése:
A nudlikat felhevített vajon serpenyőben 5 perc alatt átpirítjuk, majd meleg helyre tesszük.
A serpenyőben olajat hevítünk. A szeletekbe vágott szűzérméket kicsit ellapítva besózzuk. A hússzeleteket átsüssük mindkét oldalukon, és borsozzuk. Ha elkészültünk vele, akkor a visszamaradt zsiradékban a tört fokhagymát lepirítjuk, kevés liszttel megszórjuk, majd felöntjük húsalaplével, és borsozzuk, majd paprika krémmel színezzük. A húsokat visszarakjuk a serpenyőbe, és letakarva puhára főzzük. A levét pótoljuk, ha elfőné, vagy túlzottan besűrűsödne.A gombákat enyhén cukros vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük. Vajat hevítünk, és átsütjük rajta a gombát. Sózzuk meg enyhén, majd a hús mellé kínáljuk a nudlival körítve.

Rakott brokkoli II

A rakott zöldségeket nagyon kedveli a családom, és gyakran készítem ebédre. Brokkoli szezonban nagyon érdemes erre hangsúlyt fektetni, hiszen  fontos vitaminforrás a szervezetnek minden időszakban, de főleg őszi időben, amikor gyakori a megfázásos betegségek száma. A gyerekekkel is tudatosítani kell, hogy az efféle zöldségek mennyire finomak, és egészségesek. Az én kis unokáim, minden ilyen jellegű ételt szeretnek.



Hozzávalók:

1 nagy fej brokkoli
50 dkg darált marha-disznóhús vegyesen
olaj,só
bors
1 fej vöröshagyma
10 dkg rizs megpárolva
1 tk pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
5 dl tejföl
2 egész tojás
1 kevés szerecsendió
10 dkg sajt reszelve


Elkészítés módja:

1. A brokkolit előfőzzük, blansírozzuk, majd leszűrjük, és egy sütőtálat kivajazunk. Megszórunk morzsával, majd belerakjuk a brokkoli rózsákat sorba.
2. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, és az apróra vágott hagymát lepirítjuk rajta.Pirospaprikával megszórjuk, majd a darált húst beleforgatva jól összekeverjük. 
Mintha pörköltet készítenénk.A fokhagymát zúzzuk össze, és így adjuk hozzá, majd sózzuk meg. 
3. Pároljuk 15 percig, és öntsük rá kevés vizet.Borssal is ízesítjük.
4. A párolt rizst halmozzuk rá a brokkolira, majd a pörkölttel oszlassuk el rajta.
5. A tejölbe keverjük a két leütött tojást, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd jól keverjük össze egy kézi habverővel.Öntsük rá a pörköltös rakottra, hogy mindenhol belepje a tejfölös habarás. Reszelt sajttal szórjuk meg, és kevés morzsát a tetejére is szórjunk. Előmelegített sütőbe tolva 180 fokon 25 perc alatt megsül.


Holland morzsás almás lepény


Az almás süteményeknek se szeri, se száma. Ahány ház, vagy nép, és annyi  szokás. Holland mintára készült ez a lepény, és nagyon gyorsan elkészíthető. Frissen a legfinomabb, tehát ne takargassuk napokig.



 



Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
1 tk sütőpor
10 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
10 dkg puha vaj
Az almakrémhez:
1 kg alma,meghámozva és 1-1 cm-es kockákra vágva
8 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj

A morzsához:
10 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tk vaníliakivonat
5 dkg dió, durvára vágva
a formához egy kevés vaj és liszt a nyújtáshoz liszt

Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, gömbölyűre formázzuk, és műanyag zacskóba téve a hűtőbe tesszük egy éjszakára, vagy legalább 1 órára.
2. Kivajazunk, lisztezünk egy 26 cm-es piteformát, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. A tésztát lisztezett deszkán kb. 29 cm-es körlappá nyújtjuk. Áttesszük a formába, a széleit levágjuk, majd megszurkáljuk az alját egy villával, aztán sütőpapírral, majd szárazbabbal borítjuk. 12 percig sütjük, ezt nevezzük vaksütésnek. Majd a súly eltávolítása után még 5 percig sütjük. Ezután félretesszük.
4. Az almát, a vajat, a cukrot és a fahéjat egy 2 literes lábosban addig főzzük alacsony lángon amíg az almakockák megpuhulnak és kicsit szétesnek. Ekkor lehúzzuk a tűzről.
5. A morzsához a hozzávalókat késes betétű robotgépben fél perc alatt elkeverjük.
6. A krémet elsimítjuk az elősütött tésztán, és rászórjuk a diós morzsát. Visszatesszük a sütőbe, és 30 perc alatt készre sütjük.



Cézár saláta


Most Jamie Oliver Cézár salátája adta az ötletet, de persze nem egészen pontosan az ő verziója szerint, hanem amit idehaza találtam alapanyagot abból kreáltam össze.




Hozzávalók az öntethez:

2 dl görög joghurt

Worcester szósz 1 tk
1 tk mézes mustár
2-3 szelet olajos szardella
2 ek olívaolaj
1 bio citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
kevés borecet
1 ek reszelt parmezánsajt

Salátához:
1 kisebb jégsaláta összetépkedve
1 pár levél frizé saláta
1 db lila hagyma leszelve
10 dkg fekete erdei sonka füstölt
3 db barna magos kenyérke felkockázva
2-3 koktélparadicsom félbevágva
1 db csirkemellfilé
1 ág rozmaring
só, bors
parmezán forgács

Elkészítése:
A csirkemell filéket vajon átsütjük a rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni.
A sonkát átsütjük mindkét felét ropogósra.
Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, majd a salátánkat egy tálba szedjük, és az öntettel elkeverjük.
A pirított kenyérkockákkal megszórjuk. A hússzeleteket csíkokra vágjuk, és azt is ráhalmozzuk, majd a sonka szeleteket is rárakjuk, és a tetejét megszórjuk parmezán forgáccsal. A lila frizé salátával koronázzuk! Azonnal tálaljuk!

Paradicsomleves túrógaluskával





Hozzávalók / 4 adag

  • 500 g 100 %-os sűrített paradicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • bors
  • ízlés szerint cukor
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kisebb reszelt vöröshagyma
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 kisebb darált kápia paprika (piros színű)
  • citromlé 1tk
A galuskához:
  • 1 tojássárgája
  • 25 dkg tégelyes túró
  • 5 ek búzadara
  • 1 ek vaj
  • Elkészítés

    1. Olajon megfuttatjuk a reszelt vöröshagymát és a fokhagymát, fűszerpaprikával megszórjuk.
    2. Felöntjük 1 liter vízzel, és a konzerv paradicsommal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, 1 evőkanál citromlét is keverünk hozzá. Ha felforr, takarékon főzzük, míg a galuska elkészül.
    3. A túrót sóval, a tojássárgájával és vajjal elkeverjük, és annyi darát teszünk hozzá, hogy félkemény tésztánk legyen.
    4. Hűtőben tartjuk 20 percig, és evőkanállal formás galuskákat szaggatunk 1 liter, forrásban lévő sós vízbe. Ha lebegnek a felszínen, még puhulásig főzzük közepes lángon, majd szűrjük le.
    5. A paradicsomleves 20 perc alatt elkészül.
    6. A galuskát tálakba szedjük, és merjük rá a levest közvetlen tálalás előtt.

Matcha teás palacsinta torta


A zöld matcha teapor csodálatos, mivel annyira rejtelmesen jó dolgokhoz lehet felhasználni, nincs is erre számszerű magyarázat.
A fotón talán nemigazán jött ki olyan szépen a zöld színe a palacsintának, de büszke vagyok arra, hogy nem mű kaját fotózok, hanem valódit, amit én magam sütöttem meg.A fényviszonyok nem mindig kedveznek, de azért remélem ezzel nem bántok meg senkit sem. A palacsinta torta nagyon finom volt, sajnos ideje nem volt a tölteléknek megkötni, mert elfogyasztottuk idő előtt.




Hozzávalók:

15 dkg finomliszt
2 db tojássárgája
1 egész tojás
tej kb 2 dl
1 ek olaj
1 ek zöld matcha teapor
csipet só
1 tk porcukor, vagy vaníliás cukor

Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingpor
2 dl habtejszín
1 evőkanál cukor
1 kisebb zöld citrom héja
1 kk zöldcitromlé
1 marék tört natúr zöld pisztácia

Elkészítése:
1. A tésztához valóknál a lisztbe keverjük a teaport, és továbbiakban ugyanúgy készítjük mint a hagyományos palacsinta tésztát.
2. A szokásos módon kisütjük a palacsintákat.3. A tejből cukorból pudingporból sűrű pudingot főzünk, majd ha kihűlt, akkor keverjük hozzá a keményre felvert habtejszínt, és az ízesítőket. Habfixet is használhatunk hozzá, de opcionális.
4. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, és egymásra rétegezzük. A tetejét is kenjük meg, és szórjunk rá pisztácia darabokat, meg zöld citrom héjával is szórjuk meg.Jól behűtjük, majd szeleteljük fel, mint a tortát.