2016. augusztus 5., péntek

Töltött tökszeletek kaporszósszal.





Hozzávalók:

2 zsemle
50 dkg darált hús
1 tojás
fél fej vöröshagyma
3 dkg vaj
1 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 nagy csokor kapor
10 dkg trappistasajt reszelve
2-3 ek olívaolaj
1 kicsi hosszúkás kb. 1 kg-os zsenge tök
1 kiskanál ételízesítő por vagy 1 tyúkhúsleveskocka
egy kis pohár (150 gramm) tejföl
2 dl zsíros főzőtejszín
2 csapott evőkanál finomliszt vagy étkezési keményítő
fél citrom leve


Elkészítési módja:

A zsemlét hideg  tejbe áztatjuk,  jól kifacsarjuk, majd a darált hússal és a tojással összedolgozzuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olvasztott vajon megfonnyasztjuk, a húsos masszához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, 1 evőkanálnyi fölaprított kaporral fűszerezzük. A tököt meghámozzuk végeit lecsapjuk  majd 8, egyenként  3-4 centi vastag karikára vágjuk, közepükből a magokat kanállal vagy karalábé vájóval kiszedjük. Egy tepsibe vagy tűzálló tálba rakosgatjuk. A tölteléket a tökök üregébe púpozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk , és durvára reszelt sajttal megszórjuk.25 percig sütjük. Közben megfőzzük a mártást. A vajon megfuttatjuk a reszelt vöröshagymát, és rádobjuk a vágott kaprot.Felöntjük a húsleves kockából készült levest,vagy ha van kész húsalaplét, és sózzuk, cukorral édesítjük, majd pár percig főzzük. A tejfölbe keverjük az étkezési keményítőt, és a tejszínt besűrítjük vele a mártást. Kevés citromlével pikánssá tesszük.Jól elkeverjük, míg besűrűsödik, és ha kell még utána ízesítjük kevés fehér borssal is.
A tököket tálra rakjuk, és a mártással tálaljuk.