2016. szeptember 21., szerda

Füstöltízű sárgaborsópüré-leves.

Ezt a klasszikus receptemet a zacskós levesek ihlették.Füstölt ízű krémlevest lehetett régen kapni,és a párom szerette.Akkor miért ne csinálnék házilag én is ilyen levest, kérdeztem magamtól? Hiszen a zacskós levesek ideje lejárt nálam már!A frissen készült ételek nálam jobban bejönnek, mint a porok,hiszen már van rá időm, hogy elkészítsem.Íme, a régi blogomon is szerepelt már a G-Portálon.



Hozzávalók:




10 dkg száraz sárgaborsó



1 db vöröshagyma



3 babérlevél



1 mokkáskanál őrölt fehér bors



10 dkg füstölt kolozsvári szalonna de jó bele a szalonnabőrke vagy esetleg sonka



1 dl tejszín



1 kávéskanál csilipaprika
Elkészítés módja
A sárgaborsót megmossuk és előtte lévő nap beáztatjuk, mert sajnos lassan fő meg. A vöröshagymát tisztítás után apró kockára vágjuk, és 2 evőkanál olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a csilipaprikát, a borsot, babért, majd felöntjük 1 liter vízzel. A borsót átmossuk és fazékba rakjuk és jól elkeverjük. A szalonnát 3 darabra vágjuk és úgy tesszük a levesbe. Lassú lángon puhára főzzük a borsót, botmixerrel pürésítsük, de előtte kivesszük belőle a babért és szalonnát. A tejszínt elkeverjük benne és utánasózunk ha szükséges. A szalonnát apróra vágjuk és a leveshez kínáljuk, vagy levesgyönggyel koronázzuk meg a csészékben, kinek-kinek ízlése szerint.