2016. január 4., hétfő

Harcsafilé burgonyapikkelyben



Őszintén szólva, nem szívesen szagosítjuk tele a lakást – éppen karácsony napján – a frissen sütött hal gyakran igencsak átható jellegzetes szagával. A problémát megoldjuk édesvvízi szálkamentes afrikai harcsafilével, amit sütőben készítünk el.
 Nem csak finom, de nagyon mutatós, gyors
 és egyszerű is! Kezdő háziasszonyok is bátran próbálkozhatnak vele!



Hozzávalók 4 személyre:

 1  szál póréhagyma

 60 dkg sütni való burgonya 
 2 gerezd fokhagyma 
 6 szál kapor
 1+2 ek. olaj 
 60 dkg szálkamentes halfilé (afrikai harcsa )
 só, bors 
 30 g vaj
 1,5 dl száraz fehérbor 
 1,5 dl tejszín 
 1 kk. étkezési keményítő 
 1 lime (zöldcitrom)





Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 230-240 °C-ra. A sütőhöz tartozó zománcos tepsit kibéleljük sütőpapírral, megkenjük 1 ek. olajjal. A haldarabokat leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, mindkét oldalukat meghintjük egy kevés sóval, majd némi távolságot tartva, a tepsibe fektetjük őket.

3. A burgonyaszemeket szárazra töröljük, uborkagyalun vékonyan felszeleteljük, és kissé egymásra csúsztatva, pikkelyszerűen betakarjuk vele a haldarabokat (a maradék krumplit köréjük szórjuk). Kissé megsózzuk, tetejüket megkenjük a felolvasztott vajjal és a sütőben, a hallal együtt 15-20 percig, enyhe pirulásig sütjük.
Közben felforrósítjuk a maradék 2 ek. olajat, beledobjuk az áttört fokhagymát, a szeletelt pórét élénk tűzön, folyamatosan keverve 4-5 percig pirítjuk. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, felöntjük a borral és a tejszínnel, fedő alatt 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a  dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak sűrűsödésig forraljuk . Fedő alatt melegen tartjuk.
A haldarabokat egy húslapáttal tálra emeljük.  A tepsiben sült burgonyaszirmokkal valamint  a mártással együtt  kínáljuk. Kaporral megszórva díszítjük. Zöld citrommal is díszíthetjük, tálalhatjuk.