2016. január 7., csütörtök

26. Blogkóstoló forduló játékkíírás! Gyömbéres-citromos skót vajas keksz.



A 26-IK  BLOGKOSTOLÓ FORDULÓ HÁZIGAZDÁJA LÍVIA  (SIMONE GASZTROSÁGAI) SAJÁT BLOGJÁT SORSOLTA KI NEKEM, AMINEK NAGYON ÖRÜLÖK. ÉN MÉG ÚJ VAGYOK ITT, HISZEN MÉG CSAK  ELŐSZÖR VESZEK RÉSZT ILYEN BLOGKOSTOLÓBAN, ÉS SZÁMOMRA  EZ  KÜLÖN  MEGTISZTELŐ  ÉRZÉS!
MIVEL NAGYON KEVÉS IDŐM JUTOTT, HOGY KIVÁLASSZAM A NEKEM VALÓ FINOMSÁGOT, ÍGY KERÜLT A VÁLASZTÁSOM , A GYÖMBÉRES-CITROMOS SKÓT VAJAS KEKSZRE. NAGYON GYORSAN ELKÉSZÜLT, ÉS RENDKÍVÜL FINOM. A KÜLSŐN KICSIT VÁLTOZTATTAM, MERT CSOKIBA IS MÁRTOTTAM NÉMELYIK VÉGÉT, DE A KÖRALAKÚ KEKSZEK ADJÁK TALÁN VISSZA JOBBAN A FORMAISÁGÁT. REMÉLEM AZÉRT TETSZENI FOG. NEM VAGYOK TÚLZOTTAN GYAKORLOTT KEKSZKÉSZÍTŐ, DE LINZEREKET MÁZSASZÁM GYÁRTOTTUNK A SÜTŐIPARNÁL,   AHOL DOLGOZTAM, ÉS BIZONY MÁR ELÉG GYAKORLATOT IS SZEREZTEM HOZZÁ. AZÉRT VAN, HOGY MOSTANSÁG   PÉNZÉRT SÜTÖK TÖBBFÉLÉT, MAGUNKNAK MEG RITKÁBBAN, VISZONT ÚJAKAT TALÁLOK ÉS PRÓBÁLOK KI.








Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
12 dkg barnacukor
csipet só
1 db biocitrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 tk reszelt friss gyömbér
2 csomag bourbon vaníliáscukor
1 db tojássárgája
diszítésnek nagyobbszemcsés kristálycukor,és olvasztott ét tortabevonó csokoládé.

Elkészítése:

 A tészta hozzávalóit a robotgép keverőtáljába tesszük, és összedolgozzuk pár perc alatt. Ezután fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pár órára, vagy akár egy éjszakára is. Ekkor kinyújtjuk lisztezett deszkán, kb 1/2 cm vastagságúra, és kiszaggatjuk a nekünk tettsző formával, vagy akár hosszúkás szeleteket vágunk ki, és zsírpapírral bélelt sütőtepsibe rakjuk egymástól kellő távolságra. Megszórjuk kristálycukorral, és 180 fokos sütőbe megsütjük kb 8 perc alatt. Szép aranysárgára sikerültek, de ez nem rontotta az élvezeti értékét. A hosszúkás kekszek egyik végét olvasztott étcsokiba mártottam, amitől még finomabb lett.
Simone gasztroságai

Teramo.(OLASZ SALÁTA-KÜLÖNLEGESSÉG)


HOZZÁVALÓk:

40 dkg cékla
20 dkg zeller
ecet,só, kevés cukor a főzéshez
2 dl majonéz
1 dl tejföl
só,őrölt bors
1/2 citrom leve
1 ek porcukor


ELKÉSZÍTÉS:


  •  A céklát és a zellert meghámozzuk, 2-3 nagyobb darabra vágjuk, majd külön-külön ecetes-sós-cukros vízben puhára főzzük (3 dl vízhez kb. 1,5 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, só ízlés szerint). A főzőlevükben hagyjuk kihűlni.
    Közben a  majonézt  a sóval  cukorral és  citromlével ízesítjük, és 1 deci tejföllel összekeverjük.
    A céklát és a zellert alaposan lecsepegtetjük, káposztareszelőn vagy sajtreszelőn lereszeljük, majd összekeverjük az öntettel. Néhány órára hűtőbe tesszük.