2017. szeptember 26., kedd

Dióhabos sütemény Dunabogdányból



Az apró sütemények a lakodalmakban nagyon elterjedtek. Ez a süti bizonyára mindenkinek tetszeni fog, még azoknak is, akik nem kedvelik a diót. Sokféleképpen elkészítették már, de vajon a házi tojástól ilyen szép sárga színű tésztásat is eltudja készíteni mindenki? Miért ne? Vegyünk hozzá házi tojást, mert attól lesz ilyen szép!Dunabogdányban állítólag így sütik, és azt gondolom, nagyon is jól!









Hozzávalók:

4 tojássárgája
12 dkg porcukor
12 dkg vaj 
18 dkg liszt
1  teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja

Tepsi kenéséhez:

2 dkg vaj vagy sütőmargarin
1-2 evőkanál liszt

A tetejére:

20 dkg sárgabaracklekvár
4 tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
12 dkg darált dió

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgáját a porcukorral 2-3 perc alatt habosra keverjük és hozzáadjuk a puha vajat.
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk,az előzőekhez adjuk. Reszelt citrommal ízesítjük.Se nem folyós, se nem gyúrható tészta lesz belőle,de így jó.
Zsírpapírral kibélelt 18x25 méteres átmérőjű tepsibe simítjuk (vizes késsel vagy kézzel a legkönnyebb). Egyenletesen megkenjük lekvárral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük,a vége felé evőkanalaként a cukrot is hozzáadjuk,majd óvatosan beleforgatjuk a diót. Egyenletesen a megkent tésztára simítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180 fokos légkeveréses sütőben 165 fokon) 25-30 percig sütjük.