2015. február 2., hétfő

Sajtkrémes gesztenyés alagút.

Ezt a süteményt már régóta készítem,de számomra megunhatatlan.Most azomban krémsajttal kevertem el a gesztenyemasszát,és ebből készült a krém.
Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek cukor
4 evőkanál finomliszt
1 ek holland kakaópor
1 csipet só
1 tk sütőpor.
Krém:
25 dkg gesztenyemassza.
3 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
40 ml rum
25 dkg mascarpóne krémsajt,
Diszítés:
10 dkg ét tortabevonó massza.
2 ek olaj.

Készítése:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor egyharmadával, a lisztet átforgatjuk a sütőporral és a kakaóporral.
A tojások fehérjét verni kezdjük a csipet sóval, majd fokozatosan adagolva a cukorral kemény habot verünk belőle.
A kétféle habot óvatosan összeforgatjuk, végül a lisztet is kanalanként beledolgozzuk, de csak finoman, hogy a hab ne törjön össze!
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, sütés 180 fokon kb.10-15 percig.Lehúzzuk róla a papírt,és felszeljük akkora méretűre mint az őzgerinc. Két lapot kapunk,egy széleset,és egy keskeny hosszút.
A gesztenyemasszából elveszünk 15 dkg-ot,és rudat formázunk belőle akkorát,amekkora az őzgerinc forma hossza.Az őzgerinzformába tesszük a kihült piskóta nagyobbik lapját.A krémhez a gesztenyemasszát az ízesítőkkel és a krémsajttal kikeverjük,és megtöltjük vele a piskótát 1 cm vastagon félköralakban.Közepére helyezzük a gesztenyerudat,és a maradék krémmel befedjük.A kakaós piskótával befedjük,és fóliával betakarva kifagyasztjuk a hűtőben.Addi a csokoládét az olajjal gőz felett olvasszuk meg,és jól keverjük össze,majd ha jól kihűlt a rúdunk,kivesszük a formából,és bevonjuk a csokival.dermeszteni a hűtőbe tegyük vissza.Ezután már vizes késsel szeletelhető is!

Póréhagymás táska.


Sokféle recepttel kísérletezek, ezt a finomságot véletlen fedeztem fel az egyik gasztro magazinban. Ez a hagymás, fokhagymás-sajtos töltelékkel sütött leveles tészta melegen és hidegen egyaránt finom. Könnyű vacsorának is megteszi.










A töltelékhez a hozzávalók:

1 közepes db újhagyma (fehér gumója)
1 közepes db póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
1 ek olívaolaj
2 csapott ek finomliszt
1 ek tejföl
5 dkg trappista sajt (reszelve)
1 kk kakukkfű
1 kávéskanál só
1 csipet fehérbors

A tésztához:

40 dkg leveles tészta (mélyhűtött)
1 db tojás (kenéshez)

Elkészítés:
Az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony csíkokra szeleteljük.
A vajat és az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és az újhagymát, a fokhagymát meg a póréhagymát megfuttatjuk benne. A lisztet rászórjuk, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd a tejfölt belekeverjük.
A póréhagymás keveréket a serpenyőből tálba töltjük, a sajttal és a kakukkfűvel ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd kihűtjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy sütőlemezre szilikonos lapot vagy zsírpapírt teszünk.
Közben a leveles vajas tésztát hagyjuk kiolvadni, majd akkora lappá nyújtjuk, hogy 24 kört szúrhassunk ki belőle. 12 körre 2-2 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk úgy, hogy a szélükön egy keskeny peremet üresen hagyunk.
A tészták üres széleit tojással megkenjük, és a másik 12 korongot a töltelékre borítjuk. A szélüket villával összenyomjuk. A tészták tetejét a megmaradt tojással megkenjük, és megszórjuk kevés reszelt sajttal is.
A táskákat a sütőlemezre rakjuk, és a sütő középső részébe tesszük, és kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.
sütési hőfok: 200°C

Ötcsillagos birsalmás pite

Amikor kevés időnk van,süssünk Ötcsillagos almás pitét,amely fél óra alatt elkészül.A konyhakész tésztakelyhet fűszerezett almakompóttal töltjük meg. A tetejére szórt barna cukorból, dióból és kókuszreszelékből összeállított ropogós keverékkel aranysárgára sütjük.Én most birskörtéből készítettem,mert volt egy kis előre elkészített kompótom a hűtőbe tárolva. Nagyon remek ez a sütemény!









Omlós tészta hozzávalói: 


15 dkg simaliszt

1/4 kiskanál só
10 dkg vaj
11/2 kiskanál fehérborecet
2-3 ek tej,vagy tejszín


Készítése:

A tésztát , a hozzávalókból robotgéppel összeállítjuk,majd a hűtőbe tesszük fóliába csomagolva. Felhasználáskor a tésztából négy darab köralakot nyújtunk, és kibéleljük vele a pite formákat. Megszurkáljuk villával, majd zsírpapírt helyezünk a közepére, és szárazbabot öntünk rá,így süssük 8 percig.Ezután a babot eltávolítjuk,és még 3 percig anélkül sütjük.Ezt nevezzük vaksütésnek. Ezután már lehet tölteni a tésztakelyheket, vagy ha kihűlt a mélyhűtőbe csomagolva eltesszük a felhasználásig.

A kompóthoz:


50 dkg birs

1 db fahéj
1 db csillagánizs
1 db bio citrom héja
1 db biocitrom leve
2 ek barna cukor
1 dl víz

Töltelék:


2 ek  sima liszt

2 ek barna cukor
2 ek zabpehely
2 ek hideg vaj
2 ek őrölt dió
2 ek kókuszreszelék
2 ek gránátalma szirup
1 kk őrölt fahéj

4 db tésztakehely,illetve kivehető aljú piteformában sült tortlette. 16 cm-es átmérőjű


Elkészítése:


A héjával együtt felkockázott birsalmát, a citromlevet, a citromhéjat meg a fahéjat csillagánizst cukrot kevés vízzel nem túl puhára főzzük.Hagyjuk kihűlni.Amúgy ezt is megfőzzük előtte,és a hűtőbe tarthatjuk akár 2 hétig is eláll.A kompótot ilyenkor csak elővesszük,és az almát kivesszük a levéből,majd a tésztakelyhekbe rendezzük. Megszórjuk a barna cukor-dió,kókuszreszelék,liszt zabpehely  keverékével,és a vajdarabkákat rámorzsoljuk a tetejükre.Meglocsoljuk a sűrű gránátalma sziruppal,és sütőtepsire rendezve tesszük a sütőbe.200 celsius fokon előmelegítjük a sütőt. 12 -15 perc alatt aranybarnára sütjük.Ha túl gyorsan barnulna a pereme,ami kizárt,de ha mégis vegyük lejjebb a sütő hőfokát 180 fokra.Porcukorral megszórva kínáljuk tálkára kiemelve az aljával,majd azt is távolítsuk el alóla.Igazi vitaminbomba télen!