2015. február 2., hétfő

Ötcsillagos birsalmás pite

Amikor kevés időnk van,süssünk Ötcsillagos almás pitét,amely fél óra alatt elkészül.A konyhakész tésztakelyhet fűszerezett almakompóttal töltjük meg. A tetejére szórt barna cukorból, dióból és kókuszreszelékből összeállított ropogós keverékkel aranysárgára sütjük.Én most birskörtéből készítettem,mert volt egy kis előre elkészített kompótom a hűtőbe tárolva. Nagyon remek ez a sütemény!









Omlós tészta hozzávalói: 


15 dkg simaliszt

1/4 kiskanál só
10 dkg vaj
11/2 kiskanál fehérborecet
2-3 ek tej,vagy tejszín


Készítése:

A tésztát , a hozzávalókból robotgéppel összeállítjuk,majd a hűtőbe tesszük fóliába csomagolva. Felhasználáskor a tésztából négy darab köralakot nyújtunk, és kibéleljük vele a pite formákat. Megszurkáljuk villával, majd zsírpapírt helyezünk a közepére, és szárazbabot öntünk rá,így süssük 8 percig.Ezután a babot eltávolítjuk,és még 3 percig anélkül sütjük.Ezt nevezzük vaksütésnek. Ezután már lehet tölteni a tésztakelyheket, vagy ha kihűlt a mélyhűtőbe csomagolva eltesszük a felhasználásig.

A kompóthoz:


50 dkg birs

1 db fahéj
1 db csillagánizs
1 db bio citrom héja
1 db biocitrom leve
2 ek barna cukor
1 dl víz

Töltelék:


2 ek  sima liszt

2 ek barna cukor
2 ek zabpehely
2 ek hideg vaj
2 ek őrölt dió
2 ek kókuszreszelék
2 ek gránátalma szirup
1 kk őrölt fahéj

4 db tésztakehely,illetve kivehető aljú piteformában sült tortlette. 16 cm-es átmérőjű


Elkészítése:


A héjával együtt felkockázott birsalmát, a citromlevet, a citromhéjat meg a fahéjat csillagánizst cukrot kevés vízzel nem túl puhára főzzük.Hagyjuk kihűlni.Amúgy ezt is megfőzzük előtte,és a hűtőbe tarthatjuk akár 2 hétig is eláll.A kompótot ilyenkor csak elővesszük,és az almát kivesszük a levéből,majd a tésztakelyhekbe rendezzük. Megszórjuk a barna cukor-dió,kókuszreszelék,liszt zabpehely  keverékével,és a vajdarabkákat rámorzsoljuk a tetejükre.Meglocsoljuk a sűrű gránátalma sziruppal,és sütőtepsire rendezve tesszük a sütőbe.200 celsius fokon előmelegítjük a sütőt. 12 -15 perc alatt aranybarnára sütjük.Ha túl gyorsan barnulna a pereme,ami kizárt,de ha mégis vegyük lejjebb a sütő hőfokát 180 fokra.Porcukorral megszórva kínáljuk tálkára kiemelve az aljával,majd azt is távolítsuk el alóla.Igazi vitaminbomba télen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése