2018. április 30., hétfő

Spárga hollandi mártással zöldfűszerrel töltött burgonyatáskával







Hozzávalók a hollandi mártáshoz:
20 dkg tisztított vaj
3 evőkanál víz
3 db tojás
1 teáskanál citromlé
1 csipet cayenni bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
1. Közepes méretű lábost félig megtöltünk vízzel, és felforraljuk. Előveszünk egy tűzálló tálat, amely illik a fazékra, de nem ér bele a vízbe.
2. Másik edényben a tisztított vajat felolvasztjuk.
A tojássárgáját a vízzel hőálló tálba tesszük - amelyet majd a vizes edény peremére ültethetünk úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe -, habosra keverjük  és a vízfürdő fölött, kis lángon addig verjük, amíg olyan sűrű lesz, hogy a habverővel csíkot húzhatunk bele. Az olvasztott vajat adagonként, állandó kevergetéssel beledolgozzuk 
3. A mártást tiszta edénybe szűrjük, a cayenni borssal, a citromlével és sóval ízesítjük. Azonnal tálaljuk, vagy frissen tartó fóliával letakarva a vízfürdő felett tartjuk melegen.

TISZTÍTOTT VAJ

Tisztított vaj
18 dkg vaj
1. 18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.
2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.
3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.( Gasztro ABC)

Sült tarja pikáns kecskesajtos szószban spaetzlivel


Ezt az ételt én találtam ki, és örülök hogy a neten nem találtam hasonlót sem, A családom imádja a mártásos húsokat,így jött az ötlet a hűtőben finom puha kecskesajt lapult, hogy kipróbáljam milyen is a mártásban a hússal.Szerintem nagyon ízletes lett,ínyenc étel lett belőle. A sváb eredetű spaetzle tészta nagyon illik hozzá !



Hozzávalók:

5 szelet sertéstarja csont nélkül

5 dkg vaj
1 dl fehérbor
10 dkg  lágy kecskesajt 
1 dl tejszín
2 gerezd tört fokhagyma
1 evőkanál liszt
só, őrölt bors
1 tk édes mézes mustár
víz

1 csomag 40 dkg Spaetzle tészta kifőzve


Elkészítése:


Egy nagyobb serpenyőben, tapadás mentesben ha lehet, hevítünk vajat. A hússzeleteket kissé besózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk, és a vajon átsütjük mindkét oldalát. Amikor mindegyik szelettel megvagyunk a visszamaradt zsiradékhoz még tegyünk vajat, és tegyük a tört fokhagymát hozzá, majd a borral és vízzel öntsük fel,és keverjük simává a mártást. A húsokat tegyük vissza bele, és letakarva főzzük puhára a szószban.Ügyeljünk arra, legyen lé alatta.Amikor megpuhult a hús, ekkor tegyük a mustárt, tejszínt, és a kecskesajtot hozzá. Ha szükséges, még hígítsuk kevés vízzel,és már tálalhatjuk is a kifőtt tésztával.



Töltött császárhús pakcsojjal spaetzle tésztával




Az egyik legkedveltebb hüttefogás a Spätzle, azaz specli , amit sajttal, sajtokkal összesütve kínálnak, de szinte bármilyen feltétel elbír. A mi nokedlinkre erősen emlékeztető, de annál hosszabb szálakra hagyott, frissen kifőzött tészta nem csak főfogásnak, hanem köretnek is kitűnő.
SPECLI ALAPRECEPT >>> 
A speclit érdemes a kiválasztott szafttal elkeverni, majd grillezős sütőben, szalamanderben, grillezős mikróban rásütni, hogy a tetején lévő tészta kicsit megpiruljon, s a tészta-szaft társulás igazi egységgé váljon.
A speclit, galuskát egyébként is jó lepirítani, a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát valamilyen - általunk szimpatikusnak tartott - zsiradékon kicsit le is piríthatjuk. Így ugyan a specli vagy épp a nokedli veszt a nedvfelszívó képességéből, de nagyon klassz, ropogós textúrával gazdagodik. A specli jó körete a sertéssülteknek, de adható liba, kacsa vagy bármilyen más szárnyas mellé is, s természetesen a raguk és pörköltek is feltétlen jól állnak neki. 




Hozzávalók: 


Borjúpecsenye citrommal hercegnő burgonyával