2017. április 17., hétfő

Női szeszély dióval.

Nagymamám régi receptkönyvében fedeztem fel anno annak idején,de fogalmam sincs miért ez a neve. Édesanyám is sütött biztosan hasonló sütiket, de sajnos nem emlékszem rá, hiszen kevés ideje volt arra hogy sütögessen, meg szegények is voltunk. Párszor megsütöttem fiatal koromben, de előkerült ez a diós változat, és nekem megtettszett nagyon. Úgy gondoltam megint megpróbálom, hiszen már nem is emlékeztem a receptjére.





HOZZÁVALÓK 14 szelethez:


  • A tésztához:
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 2 dl langyos tej

  • A habhoz:
  • 5 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk citromé
  • csipet só
  • valamint
  • 20 dkg sárgabarack lekvár
  • 10 dkg durvára vágott dió


    Elkészítése:
    A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit, a kevés tejben feloldott élesztőt és a többi hozzávalót. Annyi langyos tejjel keverjük ki, amennyitől könnyen keverhető tésztát kapunk. A tésztát jól kidolgozzuk,vajazott, lisztezett kb 32x24 cm-es sütőtepsibe simítjuk.ha kicsit ragad, akkor vizes kenőkéssel simítsuk el. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tésztát kb.165 fokon 25 percig sütjük.
    A sütőből kivesszük, megkenjük jó házikészítésű sárgabarack lekvárral, és rásimítjuk a tojásfehérjéből, cukorból citromlével vert kemény habot, megszórjuk a dióval, és további kb. 10 percig sütjük lassú sütés mellett. Majd szárítjuk 15 percig 70 fokon.
    Teljes kihűlés után vizes késsel szeleteljük és kínáljuk.

Kókuszos-mandulás szelet.


Vannak olyan klasszikus krémes kekszek, csokoládék, bonbonok, torták, amelyeket évtizedek óta imádunk a megszokott formájukban, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk őket akkor is, ha krémes-habos sütemények formájában öltenek testet.Ugye ennek te sem tudnál ellenállni? 




 Hozzávalók:

A kókuszos piskótához:
9 tojás fehérje
15 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
10 dkg kókuszreszelék
15 dkg liszt
A krémhez.
4 dl tej
7,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 db vanília
6 dl hideg tejszín
1 csomag habfixáló
10 dkg darált mandula
A diszítéshez:
5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

1. A piskótához kemény habbá verjük a tojásfehérjét a cukorral, majd beleforgatjuk a sütőporral és kókuszreszelékkel elkevert lisztet.
2. A masszából sütőpapírral bélelt sütőlemezre (A sütő tepsije tökéletes) vékony lapot kenünk, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük 10 perc alatt. Ha kihűlt 3 egyforma lapba vágjuk.
3. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, vaníliával, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.A vaníliát kivesszük belőle. A habtejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, hozzákeverjük a kihűlt és jól elkevert pudinghoz, végül beleforgatjuk a darált mandulát.
4. A krémmel megkenjük a piskótalapokat úgy, hogy a tetejére is jusson egy vékony réteg. Az 5 dkg kókuszreszelékkel megszórjuk, tálalásig hűtőszekrényben dermesztjük.Jó ha 1 napot áll a hűtőbe letakarva,mert sokkal puhább lesz, és könyebben lehet szeletelni. Aromazáró dobozban napokig finom friss, és puha marad.




Áfonyás tejberizses szelet


Hogy miért éppen áfonyás?Többek között, mert ez a kedvenc gyümölcsöm. A hűtőbe viszont volt elég ahhoz, hogy ezt a finom süteményt megalkossam. A tejberizs önmagában is finom, ám ha megbolondítjuk fehér  csokoládéval, és tejszínhabbal, akkor már luxus krémnek való anyag kerekedik belőle. Íme az alkotás receptje.








Hozzávalók 12 szelethez:

A piskótához:
3 tojás
6 dkg cukor
fél csomag sütőpor
7,5 dkg liszt

Az áfonyás pudinghoz:

20 dkg áfonya
10 dkg barna nádcukor
fél citrom leve
1 csomag vaníliás pudingpor

A töltelékhez:

1 evőkanál cukor
2,5 dl tej
7 dkg hosszúszemű rizs
1 csomag vaníliáscukor
2,5 dl 30 %-os tejszín, vagy cukrászhab
1 tk zselatin
1 zöldcitrom reszelt héja
10 dkg olvasztott fehér csokoládé


A diszítéshez:

áfonya
2 dl  35%-os tejszínhab Milli
1 cs habfixáló

Elkészítése:
1. A piskótát a hozzávalókból elkészítjük, majd a masszát 20 x 30-as sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és süssük 170 fokon 10 perc alatt készre.
2. Az áfonyás pudinghoz a gyümölcsöt egy nyeles edénybe tesszük a cukorral együtt addig főzzük, míg megolvad a cukor.majd összeforraljuk 1 dl vízzel, és botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, és besűrítjük 1 dl vízben elkevert pudingporral, , és még melegen rákenjük a piskótalapra, és kihűtjük a hűtőben.
3. A töltelékhez elkeverjük a cukrot a tejjel, ráöntjük a  mosott rizsre, és mikrótálba lefedve megfőzzük 350 watton  mikróban addig, míg puha nem lesz.kb 30 perc.
4. A Kihűtjük, majd a vaníliás cukorral felvert tejszínhabot a habfixálóval felverjük, és a rizshez adagoljuk. Az olvasztott csokoládét ezután adjuk hozzá, és keverjük ki jól. A zselatint melegítsük fel, és adjuk azt is hozzá.
5. A krémet egyenletesen kenjük el az áfonyás rétegen, és a hűtőbe tesszük dermedni.
6. Tálalás előtt a habbá vert tejszínhabbal, és áfonyaszemekkel díszítjük.

Füstölt lazacos krémmel töltött tojás


A húsvét mindenkor a legizgalmasabb ünnep. A szomszédomban a gyerekek reggel vidáman, futkároztak a kertben, és szedegettékk össze reggel a harmatos fűben az elrejtett finomságokat kezükben tündéri kis fonott kosárkákkal, és mint a tavaszi pillangók szálltak tova a virágok között oly vidáman. Az én gyerekkorom sajnos nem volt mindíg ilyen, és sok más gyereknek sem, de mindenkinek kívánom, hogy álma teljesüljön, és legyen vidám ezeken a szép húsvéti napokon. Finomsággal kedveskedtem szeretteimnek vacsorára,  fogadják sok szeretettel!Néhányat megfestettem céklalével, és szép lila színt kapott.Olyan vidám színük lett!




Hozzávalók 6 személyre:

12 db tojás
10 dkg füstölt alaszkai lazac
2 dl tejföl 20%-os
3 evőkanál majonéz
fél citrom leve
1 tk mézes magos dijoni mustár
1 tk csemege reszelt torma
kevés só, bors
1 szál újhagyma
10 dkg cseresznyeperadicsom
1 csomag mediterrán saláta keverék

Elkészítése:

A tojásokat forrásban lévő vízben 4 percig főzzük, majd levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk a lében kihűlni.Azután hámozzuk meg, és vágjuk kétfelé. A tojássárgákat tegyük egy tálkába. A lila tojáshoz  6 db főtt tojást (A 12  Felét) előző nap, egy kisadag céklalében érleljük egy fedett dobozban 24 órán át, és utána vágjuk fel. Céklasalátához főzzünk meg céklát, és annak a levében készítsük el. A lazacot vágjuk apróra,  az újhagymát szintén apróra vágjuk, és a tejfölt, meg a majonézt is keverjük a sárgájához. Citrommal meglocsoljuk , majd tormával ízesítjük még.  Az egészet botmixerrel pépesítjük. A salátát helyezzük el egy tálcán. Mosni nem kell, mert mosott a saláta.Ha viszont nem, akkor mossuk meg, és centrifugáljuk ki saláta centrifugával. Rárakjuk a félbevágott tojásokat úgy, hogy egy lila és egy fehér, majd az üregeket megtöltjük a lazacos krémmel. A cseresznyeparadicsommal amit félbevágunk,  feldiszítjük, és tálalhatjuk is 30 perces hűtés után. 

Jó tanács:
Piros retket, és szívsalátát is használhatunk, de a tölgyfasaláta is nagyon mutatós hozzá.

Húsvét.









húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. 
Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvétnak megfeleltethető, időben korábbi zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét a pészahhal ritkán esik egybe, mivel a Hold járása szerinti naptár és a két változó ünnep számításától függ. A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Nyugati kereszténység (katolikus egyház)

A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az előkészületi idő a nagyböjt, amely Jézus negyvennapos böjtjének emlékére, önmegtartóztatásra tanít. Ezt a húsvéti ünnepek (virágvasárnapnagyhétnagypénteknagyszombat, húsvéti szent háromnap) követik, s a húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul. A húsvéttól a pünkösdvasárnapig tartó időszakot húsvéti időnek,míg húsvét napjától a fehérvasárnapot megelőző szombatig tartó napokat húsvét hetének nevezik.
Ferenc pápa 2015 júniusában bejelentette, hogy a római katolikus egyház kész megváltoztatni a húsvétszámítás módját, annak érdekében, hogy a katolikusok húsvétja egybeessen más keresztény vallások húsvétjával