2017. december 22., péntek

Instagram


Már instagramon is elérhető vagyok:   





Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli


Csavart kalácsot, már sokan készítettek, de szerintem bejglit nem. Az ötlet az egyik magazinból származik, a tölteléket pedig már én találtam ki hozzá, mert szerintem kétféle ízesítéssel sokkal érdekesebb, és finomabb is. Arról nem is beszélve, milyen mutatós a karácsonyi asztalon. Nem nehéz az elkészítése, de odafigyelést, türelmet igényel!














Hozzávalók:
50 dkg süteményliszt
15 dkg margarin
8 dkg vaj
1 csipet só
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
5 dkg porcukor
1 csomag instant narancshéj
1 tk vanília aroma
2 db tojássárgája

Töltelék mákos:


20 dkg  darált mák

10 dkg barna cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg apróra vágott aszalt szilva
2 ek kekszmorzsa
1, 5 dl  tej
1 tk méz
1 csomag vaníliás cukor

Kesudiós töltelék:


20 dkg őrölt kesudió

10 dkg cukor
5 dkg aranymazsola
2 ek kekszmorzsa
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
1 mk őrölt kardamom
1 fiola rum Dr Oetker

Töltelék,( aszalt szilvás- mákos) elkészítése:



150 ml tej, forralva
100 g kristálycukor
200 g őrölt mák
150 g aszalt szilva, feldarabolva
1 citrom reszelt héja
méz,vaníliás cukor

A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.

Töltelék (aranymazsolás-kesudiós ) elkészítése:



150 ml tej, forralva
100 g kristálycukor
200 g őrölt kesudió pörkölt
50 g aranymazsola mosott
1 kk kardamom őrölt
méz,vaníliás cukor
rum

A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.


Elkészítési módja:

1. A tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni). Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával,  narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal . Ezután gyúrjuk bele a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk. 

2. Dolgozzunk robotgéppel, mert egyszerűbb. Amint összeállt osszuk két részre, majd gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben. Aki kisebbet szeretne, az ossza 4 részre.Mérjük le okvetlen a tésztákat, hogy egyforma súlya legyen.


3. A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 30 x 15 cm-es téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisebb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát és tekerjük fel a süteményt. A kétféle bejgli rudat összefonjuk.


4. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le tojássárgájával. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk át három helyen, ( fontos, hogy keresztül szúrjuk rajta a kötőtűt) és süssük 180C-fokon előmelegített sütőben 10 percig, majd vegyük 170 fokra, és további 15 percig amíg szép színe nem lesz.