2016. január 8., péntek

Fűszeres-narancsos karácsonyi puding.



A karácsonyi puding az angoloknál, mindenki tudja már hogy hagyományos deszert. Mivel a puding tartós étel, ezért sok családnál szokás többet is készíteni belőle. Mivel fagyöngyágacskával diszítik, és brandyval locsolják meg, és gyújtják a pudingot hatalmas tapssal köszöntik az asztalnál.A helyzet az , hogy az én pudingom, az nem ís úgy készült, mint azt eredetileg szokták, de az biztos hogy a narancstól olyan áthatoló illatmámor terjedt el a lakásunkban, hogy csoda!Az íze pedig mennyei. Készítettem előtte hozzá gránátalma szirupot, amely ugyan titkos recept alapján készül, de a puding és a szirup számomra egymás nélkül nem létezhetne. Jófajta vanília fagylalttal, pedig a mennyekbe repít az angyalok közé!A kúpalakú formától eltérve köralakú formában sütöttem, és a díszitést az unokám által készített magyalfa ágával tette mutatóssá. Íme az én pudingom:









Hozzávalók:

3 db szép érett narancs
30 dkg őrölt mandula
2 tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
7 egész tojás
3 ek barna nádcukor
vaj,a forma kikenéséhez
gránátalma szirup,de elhagyható,vagy porcukor a szóráshoz.

Elkészítés módja:

A narancsokat kb. (2 órát ) megfőzzük
Ezután kissé lehűtjük,majd aprítógépbe rakjuk.
A tjásokat,és a többi hozzávalót is hozzáadjuk,és a géppel összekeverjük,illetve krémes állagúvá készítjük.Vajazott, liszttel megszórt tortaformába öntjük,és szép lassan előmelegített sütőben 160 fokon 1 órát sütjük.Tűpróba után vegyük ki,ha már nem ragad rá tészta akkor jó.A hőfokot félidő után emelhetjük 180 fokra légkeveréses sütőben.Hagyjuk a formában kihűlni,ezután borítsuk ki a formából,és szeleteljük kedvünk szerint. Előtte meglehet kenni a gránátalma sziruppal,vagy szórjuk be vaníliás porcukorral.A szirupot mellé is lehet kínálni,és abba mártogatni a nagyon finom fűszeres narancsos pudingot. Különleges, és nagyon átható illatot áraszt az egész lakásban.







ISMERTETŐ:

Egy híres szósz a „nar eksisi” azaz a gránátalma szirup.A törököknél gránátalma levéből főzik nagy kondérokban a szirupot, kevés cukorral, és van, aki szerint citromlével, másutt balzsamecettel keverve sűrítik egy lassan folyó szirupfélévé.

Az én gránátalma szirupomban vanília is van, no meg egy kis fűszer is, mert a csillagánizs, és a zöldcitrom  leve a barnacukor karamellás aromája sem maradhat el. Éretten vásárolom meg,és amikor a rubintvörös színű magokat kiütöm a héjából,addigra a fele levét is kiadja.Sűrű szirupot főzök, és csinos hosszúkás üvegekbe öntöm, és vár majd a felhaszálásig.