2016. július 3., vasárnap

Ribizliörvényes ricottás kocka





Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

 A tésztához
 250 g liszt
 60 g cukor
 130 g vaj
 1 tojás
 csipetnyi só
 késhegynyi sütőpor

 A töltelékhez:
 50 dkg ricotta
 120 g étkezési keményítő
 300 g cukor
2 tojás
 1 citrom reszelt héja
 vanília-aroma



A ribizliöntethez:
 50 dkg ribizli (mirelit is lehet)
 5 evőkanál barnacukor
 1 teáskanál étkezési keményítő
1 mk őrölt csillagánizs
1 mk őrölt fahéj
1 lime citrom leve


Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és félórát pihentetjük. A tepsi méretének megfelelő téglalapot nyújtunk a tésztából, és 1 sütőpapírral bélelt  tepsibe simítjuk.
 A ribizlit felforraljuk a cukorral,és a fűszerekkel sűrű szitán átnyomjuk. Az így kapott levet újra felforraljuk, hozzáöntjük a kevés hideg vízben elkevert keményítőt, és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
 A túrót, a keményítőt, a cukrot, a tojást, a vaníliát, a citromhéjat tálba mérjük, és elkeverjük.
 A túrós-(ricottás)töltelékre öntjük,kávéskanálnyi mennyiségeket csurgatunk rá tetszőleges elrendezésben, és fogvájóval kialakítjuk a mintázatot.
 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 35 perc alatt készül el.
Kihűlés után kockákra szeleteljük.

Rozsdás sertésborda rizi-bizi golyóval





Hozzávalók:

8 szelet tisztított sertéskaraj szelet

3 ek liszt

kevés só,bors

1 ek paradicsom püré

2 dl fehérbor

1 tk instant fokhagymapor

5 dkg vaj

A rizi-bizihez:

20 dkg hosszú szemű rízs

10 dkg zöldborsó

1 ek vágott petrezselyem zöld

2 ek olaj

víz



Elkészítés:

A karaj szeleteket kissé kiveregetjük sózzuk borsózzuk,majd lisztben megforgatjuk,a serpenyőben a vajat felhevítjük,és a hús szeleteket mint két oldalán átsütjük.A húst kiszedjük egy tálra,majd a maradék zsiradékba keverjük a paradicsom pürét.Felöntjük a borral,és kevés vízzel,jól elkeverjük,fűszerezzük a fokhagymaporral,és ha kell utána sózzuk.A hússzeleteket visszatesszük a mártásba,és letakarva puhára főzzük.

A rizi-bizihez a rízst megmossuk és egy mikroedénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel hogy jól ellepje.Sózzuk, olajat öntünk hozzá,és 40 percig 300 watton mikrózzuk.Közben kevés olajon a borsót lepirítjuk,kevés vízzel felöntjük,sózzuk,petrezselymet hozzátesszük,és lefedve puhára pároljuk.A kész rízshez,lazán hozzákeverjük,és ha nem túl meleg gombócokat formázunk belőle.Ezzel a körettel kínáljuk a rozsdás húst.A kovászos uborka kiváló savanyúság melléje. 

Sertéstokány jóasszony módra.



Hargitai György mesterszakács receptje alapján készült.Nagyon sokat tanultam híres szakácsainktól, sokat köszönhetek nekik, hiszen a magyar ételeket főleg tőlük tanultam meg elkészíteni.







Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb, 6 evőkanál olaj, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 púpozott kiskanál finomliszt, kb. 3 dl fehérbor, 2 vöröshagyma (20 dkg), 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg főtt füstölt húsos császárszalonna, 20 dkg főtt zöldborsó, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

1. A combot 2 centis kockákra vágjuk. A fele olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, a húst rárakjuk, többször megkeverve pár perc alatt fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk – kezdjünk 1 csapott kiskanálnyival, megborsozzuk, a sűrített paradicsomot hozzáadjuk. Fél percnyi pirítás után a lisztet hozzáadjuk, újabb kb. fél percig pirítjuk. A vizet ráöntjük, lefedjük, kis lángra állítjuk, jó 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk.
2. Amíg a hús puhul, a megtisztított hagymát 1,5 centis kockákra, a megtisztított gombát hasonló nagyságú cikkekre, a húsos szalonnát közepes (1,5 centis) kockákra aprítjuk. Mindezeket egy nagy serpenyőben, a maradék olajon 8-10 percig együtt pirítjuk. Ekkor a puha borsót belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk.
3. A puha húshoz keverjük, pár percig együtt főzzük. Párolt rizs illik köretnek hozzá.