2016. július 3., vasárnap

Rozsdás sertésborda rizi-bizi golyóval





Hozzávalók:

8 szelet tisztított sertéskaraj szelet

3 ek liszt

kevés só,bors

1 ek paradicsom püré

2 dl fehérbor

1 tk instant fokhagymapor

5 dkg vaj

A rizi-bizihez:

20 dkg hosszú szemű rízs

10 dkg zöldborsó

1 ek vágott petrezselyem zöld

2 ek olaj

víz



Elkészítés:

A karaj szeleteket kissé kiveregetjük sózzuk borsózzuk,majd lisztben megforgatjuk,a serpenyőben a vajat felhevítjük,és a hús szeleteket mint két oldalán átsütjük.A húst kiszedjük egy tálra,majd a maradék zsiradékba keverjük a paradicsom pürét.Felöntjük a borral,és kevés vízzel,jól elkeverjük,fűszerezzük a fokhagymaporral,és ha kell utána sózzuk.A hússzeleteket visszatesszük a mártásba,és letakarva puhára főzzük.

A rizi-bizihez a rízst megmossuk és egy mikroedénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel hogy jól ellepje.Sózzuk, olajat öntünk hozzá,és 40 percig 300 watton mikrózzuk.Közben kevés olajon a borsót lepirítjuk,kevés vízzel felöntjük,sózzuk,petrezselymet hozzátesszük,és lefedve puhára pároljuk.A kész rízshez,lazán hozzákeverjük,és ha nem túl meleg gombócokat formázunk belőle.Ezzel a körettel kínáljuk a rozsdás húst.A kovászos uborka kiváló savanyúság melléje.