2016. július 3., vasárnap

Ribizliörvényes ricottás kocka





Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

 A tésztához
 250 g liszt
 60 g cukor
 130 g vaj
 1 tojás
 csipetnyi só
 késhegynyi sütőpor

 A töltelékhez:
 50 dkg ricotta
 120 g étkezési keményítő
 300 g cukor
2 tojás
 1 citrom reszelt héja
 vanília-aroma



A ribizliöntethez:
 50 dkg ribizli (mirelit is lehet)
 5 evőkanál barnacukor
 1 teáskanál étkezési keményítő
1 mk őrölt csillagánizs
1 mk őrölt fahéj
1 lime citrom leve


Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és félórát pihentetjük. A tepsi méretének megfelelő téglalapot nyújtunk a tésztából, és 1 sütőpapírral bélelt  tepsibe simítjuk.
 A ribizlit felforraljuk a cukorral,és a fűszerekkel sűrű szitán átnyomjuk. Az így kapott levet újra felforraljuk, hozzáöntjük a kevés hideg vízben elkevert keményítőt, és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
 A túrót, a keményítőt, a cukrot, a tojást, a vaníliát, a citromhéjat tálba mérjük, és elkeverjük.
 A túrós-(ricottás)töltelékre öntjük,kávéskanálnyi mennyiségeket csurgatunk rá tetszőleges elrendezésben, és fogvájóval kialakítjuk a mintázatot.
 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 35 perc alatt készül el.
Kihűlés után kockákra szeleteljük.