2014. december 15., hétfő

Mustáros karajszelet.


Hozzávalók 2 fő részére:

4 szelet karaj
4 evőkanál mustár
egy evőkanál olaj
5 db közepes méretű burgonya
3 szál rozmaring ág
5 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 mokkáskanál őrölt, piros fűszerpaprika
1 mokkáskanál só,frissen őrölt bors,
Az elkészítése:

  A húst az egyik szélén 1 cm-es távolságokban bevagdaljuk. A mustárt az olajjal , fokhagymával ,borssal,sóval összekeverjük és bepácoljuk vele a hús szeleteket. Ha van időnk egy egész éjszakára benne hagyjuk és hűtőben, lefedve tartjuk. Ha erre nincs időnk, akkor elég egy óra is a pácban.
  Mialatt a hús pácolódik a krumplit  hasábokra vágjuk,és sós vízben megfőzzük,de ne főzzük széjjel.Vajat teszünk rá,és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
  A húsokat forró serpenyőben kisütjük, szép pirosra mind a két oldalát. Forrón tálalajuk, rozmaringággal díszítjük, egyből fogyasszuk:).

Részegbarát


Nagyon régi recept,azonban megéri elkészíteni, mert kiváló desszert, és elővehetjük a régi porosodott recepteket néha,mert nem lehet őket megunni.


Hozzávalók:

  1. 2 db zsemlye,
  2. 4 ek meggydzsem,de ne túl kemény legyen.
  3. 1 dl fehérbor,
  4. 2 db tojás,
  5. 2 -4 ek liszt,
  6. 1 mk kardamommag őrölt,és
  7. 1 mk őrölt szegfűszeg,
  8. pici só,2 ek tej,
  9. porcukor a szóráshoz. ( vaníliás)
  10. 5 dl olaj a sütéshez.





Elkészítése:

A zsemlyéket kettévágjuk, és a borba mártjuk. Ezután tálra helyezzük,és megkenjük a dzsemmel,majd összeragasztjuk őket. A tojásokat pici tejjel,sóval ,és a fűszerekkel jól kikeverjük,és a liszttel sűrű palacsintatésztát keverünk. Olajat forrósítunk egy edényben annyit,hogy kényelmesen kitudjuk sütni a palacsinta tésztába mártott zsemlyéket.Ezután szép pirosra sütjük forró olajban. Papírtörlő kendőre kiszedjük,majd tálra téve porcukorral megszórjuk. A legjobb,ha a cukor vaníliás! Melegen a legfinomabb, mint a fánk.

Vajas kifli.


Eddig még nem használtam aszkorbinsavat,de már igen ,és hasznát veszem ezután más kelttészta készítésnél.A sütödében is használtunk,de sajnos akkor még nem lehetett hozájutni efféle dolgokhoz.Örülök,hogy szép lassan már nálunk is minden kapható lessz.Az igény egyre nagyobb,és ehhez igazodni kell a gyártóknak.
Hozzávalók:
3 dl tej
1 tk. só
csipet aszkorbinsav
1 ek. cukor
60 dkg BL 80 liszt
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő

A dagasztógép üstjébe tettem a vaj kivételével minden hozzávalót. Hagytam, hogy összedolgozza a tésztát, csak ezután adtam hozzá a puha vajat kis adagokban. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd lisztezett felületen 8 egyforma darabba vágtam. Egyenként ovális alakra nyújtottam őket, majd feltekertem. Lisztezett felületen hagytam őket kelni,  30 perc. Egy nagyobb lábosban vizet forraltam, majd a megkelt kifliket egyesével előfőztem. Oldalanként fél-fél percig. Óvatosan nyúltam alá egy szűrőlapáttal és szilikonpapírral bélelt tepsire helyeztem őket. Érdemes azonnal a helyükre tenni, mert nem lehet késöbb mozgatni őket. 200 fokra előmelegített sütőben sültek kb. 15 percig.
Az eredmény kiváló,az unokám imádta.Köszönet Limarának a receptért.

Bableves angolszalonnával

Hozzávalók:


15 dkg füstölt angolszalonna,
1 doboz fehérbab konzerv,
1 db kicsi zeller,
2 db sárgarépa,
1 db fehérrépa meg a zöldje,
1 marék sodort csigatészta,
só,bors,3 ek olaj,1 tk fűszerpaprika.

1,5 liter zöldségalaplé,


A zöldségféléket megpucoljuk, ízlés szerinti méretűre felvágjuk, a szalonnát kisebb csíkokra vágjuk. Egy fazékban feltesszük a zöldségeket kevés olajon párolni,majd fűszerezzük kevés borssal,és sóval.Az angolszalonnát hozzáadjuk,és megszórjuk fűszerpaprikával.Felöntjük az alaplével,majd beleszórjuk a vágott petrezselymet.Puhára főzzük a zöldségeket,és közben  tesszük bele a konzerv  babot,aminek a levét leöntjük.Felforraljuk,és a marék csigatésztát is beleszórjuk,a levesbe.Készre főzzük,és tálaljuk.

Svéd húsgolyó barnamártással.

Az eredeti borjúhúsból készül,de mivel az nagyon drága nálunk,így az olcsóbbikat választottam,a marhát.A Spaarban kapható 40 dkg-os kivitel darálva,nekem tökéletesen megfelel.A Köttbullar elnevezésű húsgolyó egy különlegesen finom étel,érdemes elkészíteni,mert tuti a kedvencünkké fog válni.Amúgy is gombóc,illetve húsgolyó imádó vagyok,és a lehető legtöbb változatot kipróbáltam,már,de még sokat kell keresgélnem,mert van bőven választék.Ízletes,változatos.





A gombóchoz:

50 dkg darált marhahús
5 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
1 csokor metélőhagyma
1 közepes db vöröshagyma
1 dl habtejszín
2 gerezd fokhagyma
1 ek dijoni mustár
1 kávéskanál só
1 késhegynyi bors (frissen őrölve)
1 csipet szerecsendió
5 dkg vaj (a kisütéshez)
A barnamártáshoz
100 ml szójaszósz
2 dl habtejszín
1 dl tej
2 dl barnamártás
só ízlés szerint (ha szükséges)

Az elkészítése:
A zsemlemorzsát összekeverjük a darált hússal, a lereszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával + 1 dl tejszínnel, a tojással, a mustárral, sóval és borssal, szercsendió reszelékkel, majd összedolgozzuk. Ezután nedves kézzel húsgolyókat formálunk belőle.
Forró vajon pirosra sütjük. Barnamártással kínáljuk és főtt vajas törtburgonyával. Snidlinggel díszítjük, de meg is szórhatjuk vele.
A barnamártáshoz.
Összekeverjük a sűrítőporral (barnamártás-por) a szójaszószt és a tejet egy habverővel, majd a kisütött húsgolyók szaftjához öntjük és állandó kevergetés mellett, amikor besűrűsödni készül, hozzáöntjük a tejszínt is. Ha kell, még sózzunk utána. Ezután már ne főzzük. Ha túl sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk.