2015. március 22., vasárnap

Majoránnás pulykaragu

Szerettem volna már valami más húst készíteni, így  a pulykára esett a választásom.A pulyka combfilé  a legalkalmasabb,méghozzá a ragumhoz persze,amit elkészítettem.Mivel a majoránna az egyik legkedveltebb fűszernövényem, így ezt használtam fő ízesítőnek.




A hagyomány szerint aromás illata Aphroditének köszönhető. Az ókori görögök nem csupán kellemes, pikáns ízét, hanem különleges illatát is kihasználták például fűszeres kézmosó víz készítésére, de dísznövényként is igen kedvelt volt.

Hozzávalók:

2 db pulykacombfilé
15 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg borsó
1 db kápia paprika
1 db vöröshagyma
1 tk aprított majoránna
só,őrölt bors ízlés szerint
1 ek liszt, és  1/2 liter húsalaplé

Elkészítése:

A pulyka combfiléket mosás után  2 cm -es darabokra vágjuk.Egy  lábasban a csíkokra vágott szalonnát. A vöröshagymát és paprikát szintén felkockázva hozzáadjuk. Állandó kevergetés mellett üvegesre pároljuk,és a húst is hozzáadjuk,majd picit 
sózzuk ,borsozzuk , majoránnával megszórjuk. Addig pirítjuk a húst,amíg szépen kifehéredik,azután liszttel megszórjuk,és ,vagy húslaplével felöntjük.Letakarva lassú hőfokon puhára főzzük. legvégül kerül bele a zöldborsó. Már csak 10 perc kell a készre főzéshez,és tálalhatjuk is az ízletes ragut a párolt rizzsel. Friss majoránna levelekkel díszítve .

Tejszínes rakott burgonya.

Egyszerű köretnek számít,hiszen kevés energiaráfordítással gyorsan elkészül.


Tejszínnel sült, rakott burgonya hozzávalói:
 800 g burgonyát meghámozunk, megmosunk, uborkagyalun nagyobb, vajjal/margarinnal kikent tálba szeleteljük.Legalább három sort le kell rakni ilyen formásan. Kissé megsózzuk, leöntjük 2 dl tejszínnel.180 fokon pirosra sütjük.

Zabpelyhes csokis keksz.





Hozzávalók:

12,5 dkg vaj

 12,5 barnacukor

 1 csomag vaníliás cukor

10 dkg liszt

 10 dkg darált dió

10 dkg zabpehely

2 teáskanál sütőpor

2 evőkanál kakaópor

2 db tojás

 10 dkg csokicseppek

Elkészítés:

 A vajat megolvasszuk, elkeverjük benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a lisztet, a darált diót, a zabpelyhet, a sütőport, a cukrozatlan kakaóport, és jól összekeverjük egy fakanállal. Beletesszük a tojásokat és a csokoládécseppeket és újra elkeverjük. Rudat frmázunk belőle,és a hűtőbe tesszük 1 órát pihenni.Vizes késsel korongokat vágunk, kicsit ellapítjuk, és kivajazott tepsire sorakoztatjuk. Fontos, hogy kellő távolság legyen közöttük,  kissé megnőnek.

 180 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt elkészülnek a csokis kekszek.