2018. december 3., hétfő

Marokkói bableves


Hétköznapra,de nem hétköznapit.Fáradtan a munkából hazaérkezve felmerül a kérdés,mit főzzek?Gyorsat, de ne túl bonyolultat,és nem olyat, ami már az ember könyökén jön ki.Ezt a levest ajánlom elsősorban, és remélem másnak is tetszik. Aránylag kevés összetevőkből,és ízletes hozzávalókból áll.




Hozzávalók:


1,5 liter víz
40 dkg konzerv fehér bab
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkás kanál só, őrölt fehér-fekete, és cayenne bors
2 kiskanál currypor
2 kanál sötét szójaszósz
bors
2 nagyobb burgonya
3 evőkanál olaj
1 el tej
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál burgonyapehely
5 dl csirke alaplé,vagy leveskocka
egy kiskanál kurkuma
2 db újhagyma
petrezselyem,vagy koriander zöld a tetejére


Elkészítése:

A hagymát és a krumplit megtisztítjuk, előbbit finomra, utóbbit közepes kockára vágjuk.
Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, majd a hagymát megfuttatjuk rajta.A kurkumával, és a többféle borssal fűszerezzük,a szójaszósszal ízesítjük, és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a babkonzervet, majd 20 percig főzzük. A leveskockát is hozzáadjuk.Végül a főzőtejszínnel és egy kevés forró levessel összekeverjük, a többi leveshez öntjük.Hozzáadjuk a burgonyapelyhet is, és addig kevergetjük, míg besűríti a levest. Ez 2 perc, és forrón tálaljuk. Frissen vágott koriander zölddel tálaljuk.


Sztroganoff leves

Stroganoff úr dúsgazdag novgorodi kereskedő volt, aki Nagy Katalin cárnőtől, érdemei elismeréséül, grófi címet kapott, és elsősorban fényűző életviteléről
volt híres. Ezt a levest kicsit átalakítottam a mi ízlésünkre.Nagyon finomra sikerült.











Hozzávalók:

2 db 1,5 vastag marha fehérpecsenye
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg bio csiperke gomba
12 tk sűrített paradicsom
1 doboz sacchettini szarvasgombával töltött
1 ek paprikakrém
só,bors, és vágott petrezselyem zöld

Elkészítése:

Először is feldaraboljuk a gombát,majd kockára vágjuk a hagymát,és felcsíkozzuk a marha fehér pecsenyét.A petrezselymet apróra vágjuk. Fogunk egy mélyebb serpenyőt, és olajon megpirítjuk a a csíkokra vágott húst.Ezután rádobjuk a hagymát, és a fokhagymát,majd pirítjuk tovább.Ha kellően lepirult kicsit  a hagyma,ekkor húslével felöntjük, a paradicsompürét hozzákeverjük.Sózzuk, borsozzuk. Amint a hús már kezd bepuhulni - ami viszonylag gyorsan meg is történik - akkor mehet a lébe a  gomba, a felaprított friss petrezselyem zöld, amikkel még főzzük egy kicsit. A töltött olasz tészta, amit előtte kifőzök tálalásnál  kerüljön bele.Közben készítünk egy tejfölös, kicsit paprikás habarást, amit hőkiegyenlítéssel a levesbe dolgozok. Már tálalhatjuk is a finom nem mindennapi levesünket!


Amerikai krémes

Nagyon finom,és gyorsan elkészíthető sütemény, ami a régi időkben sokat szerepelt a cukrászdák hűtőpultján.






 Hozzávalók:
Tészta:
  • 7 tojássárgája
  • 200 g cukor
  • 15 ek. víz
  • 2 ek olaj
  • 200 g liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaó
Pudingkrém
  • 7 tojásfehérje
  • 7-10 ek. cukor ( ízlés szerint a pudingba)
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 5 – 6 dl tej
Tetejére:
  • 4 dl habtejszín
  • 3 ek cukor
  • 1 cs. habfixáló
Elkészítés:
  1. A tojássárgákat keverjük ki a cukorral, a vízzel, és az olajjal.
  2. Majd kavarjuk hozzá a sütőporos, lisztes, kakaós keveréket.
  3. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  4. A pudingporból és a tejből főzzünk sűrű pudingot.
  5. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. A forró pudingot forgassuk össze a habbal és kenjük a sütőből kivett tészta tetejére, majd tegyük vissza további 10 percre, 180°C-on.
  7. A tejszínt a cukorral, habfixálóval verjük kemény habbá, és kenjük a kihűlt tészta tetejére.
  8. A tetejét díszíthetjük reszelt csokoládéval.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 20+10 perc
Sütési hőfok: 180 °C


Császárhúsos kelbimbó leves



Számomra egy igazi klasszikus leves,imádjuk így ahogy van! Ajánlom próbáljátok ki, garantált a siker!A Príma konyha magazinban találtam ezt a receptet,nekünk nagyon ízlett!Télen egy vitaminforrás,és lélekmelegítő!Bátran készítsük,hiszen a kelbimbó nagyon finom mirelitként is.








Hozzávalók : 4 adaghoz

  • 20 dkg húsos császárszalonna (nyers füstölt)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 0.5 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1  ek liszt
  • 1 kk fűszerpaprika(csapott)
  • só ízlés szerint 
  • 40 dkg kelbimbó (friss vagy fagyasztott)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 dl  főzőtejszín,vagy tejföl
  • 1 l víz (vagy húsalaplé)

Elkészítése:

  1. A szalonnát és a megtisztított hagymát kockákra, a fokhagymát finomra vágjuk. Lábasba rakjuk, olajat teszünk rá, és 6-7 perc alatt megpirítjuk. Akkor jó, ha a szalonna zsírja kisül, a hagyma pedig üvegesre pirul.
  2. Rászórjuk a köménymagot és a lisztet, pár perc alatt összepirítjuk majd meghintjük a pirospaprikával. Ráöntünk 1 liter vizet vagy húslevest. Megsózzuk, majd belerakjuk a megtisztított kelbimbót, és felkarikázott sárgarépát, így felforraljuk. Majd kis lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  3. A tejszínt,vagy tejfölt, egy kevés forró levessel simára keverjük, majd visszaöntjük a levesbe, és 1-2 percig még forraljuk.

Szaftos karajszeletek spaetzle tésztával


A svábok közkedvelt tésztájához én most egy nagyon omlós finom szaftos húst,karajt készítettem.
Gyakran használok sertéskarajt, mert mindenki szereti, és aránylag olcsó is. Sokféle felhasználhatósága miatt az egyik népszerű sertés húsféle.Annyira puhára sikeredett, hogy alig tudtam tálalni úgy, hogy szét ne essen!Isteni finom lett!





Hozzávalók:

6 szelet rövidkaraj
10 dkg vaj
5 dkg liszt
só, bors
1 ek szójaszósz
1 db vöröshagyma
1 tk paprikakrém
1 dl húsleves
10 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg spaetzle tészta

Elkészítése.
  1. 1. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk, finomlisztbe beleforgatjuk, vajon hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk.Kivesszük a húst,és félretesszük.
  2. 2. A serpenyőt, amiben a húst sütöttük, nem mossuk el, hanem megpirítjuk rajta az apróra kockázott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott szalonnát. Amikor már a szalonna is szépen megpirult, felöntjük az alaplével, elkeverjük a paprikakrémmel, majd ráöntjük a hússzeletekre.Szójaszósszal ízesítjük.
  3. 3. Az alaplének el kell lepnie a hússzeleteket, ha szükséges, akkor vízzel felöntjük.
  4. 4. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük pár perc alatt,leszűrjük, majd kevés olajat ráöntünk, és elkeverjük.A hús mellé kínáljuk.

Mimóza szelet


Próbálkozom más süteményekkel is, olyanokkal,amiket nagymamáink készítenének.
Nálam az a helyzet, hogy még az anyukám sem készített ehhez hasonlót sem, mivel nem volt nagy háztartás vezető, inkább csak tanulgatott másoktól, ahogyan én is, de nálam korábban kezdődött ez a dolog. Mindenkiből nem lesz konyhatündér,tehát nem kell őket hibáztatni érte.Az én családomban a kézimunka öröme kötötte le az asszonyokat.Jó magam ezen változtattam, de lehet a sors is ezt akarta, hogy mást is, és többet kihozzak magamból. A krémekkel még van, hogy nem vagyok kibékülve,persze ha sietek annak böjtje van. 
Nem a legtökéletesebbre sikerült, de az íze jó volt.



 Hozzávalók: 
  • 40 dkg süteményliszt
  • 15 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 ek tejföl

A krémhez:

  • 2.5 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 biocitromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 8 ek házi sárgabarack lekvár

Ekészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból tejföllel rugalmas tésztát gyúrunk, majd 4 lapot sütünk (tepsi méretűeket), de nem kell színesnek lennie a tésztának! 
  2. A tejben elkeverjük a lisztet, és sűrű péppé főzzük
  3. A margarint a porcukorral habosra keverjük, beletesszük a citrom reszelt héját és a levét.
  4. A kihűlt főzött krémmel összekeverjük a margarinos krémet, és megtöltjük a lapokat a következőképpen:
  5. Első lapot megkenjük lekvárral, rá a második lap. Erre jön a citromos krém, majd a harmadik lap és megint lekvár, végezetül a negyedik lap.
  6. Hűtőbe tesszük, és ha megpuhult a tészta, szeleteljük, porcukrozzuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x35 cm