2015. szeptember 7., hétfő

Fasirtgolyók medvehagyma szósszal taglietellével

Ezt a csodásan egyszerű ételt még a medvehagymaszezonban készítettem,de senkit ne szomorítson el, mivel mirelit medvehagymából is tökéletesen el lehet készíteni.Gyakorta teszek el fűszereket az év folyamán, a mélyhűtő szekrénybe . Közöttük szerepel a medvehagyma levél is. Ahogy megveszem a celofán csomagban, úgy teszem be a mélyhűtő pultjába. Amikor szükségem van rá akár levesbe pogácsához, vagy fűszerezéshez egy étel készítésénél, csak előveszem,és feldarabolom.Ugyanolyan friss, mintha most szedtem volna.



Hozzávalók:

50 dkg darált hús
40 dkg taglietelle tészta
1 csomag medvehagyma
1 dl tejföl
só,bors frissen őrölve
1 ek liszt
1 tojás
1 tk fokhagymapor
1 kk pirospaprika
1 ek pankómorzsa
20 dkg pankómorzsa a panírhoz
1 tk mézesmustár

Elkészítése:

A tésztát kifőzzük lobogó sós, és forró vízben, al'dentére és leszűrjük,majd vajat teszünk hozzá,és melegen tartjuk. 
A fasírthoz a darált húshoz keverjük a sót,tojást, borsot,pirospaprikát, és fokhagymaport, meg a pankómorzsát. Összedolgozzuk, majd panírozzuk be pankómorzsába kis golyókat formázva.
Eközben a medvehagymát feldaraboljuk,és olajon lisztet futtatunk,majd felöntjük vízzel,és sózzuk, borsozzuk.beledobjuk a hagymaleveleket,és jól elkeverjük. Mustárral ízesítjük.Amikor besűrűsödik pár percig kevergetjük,és tejföllel besűrítjük. A tésztával tálaljuk a gombócok mellé, mártásként.

Afrikai harcsa Esterházy módra.



A karácsonyi menüsor nélkülözhetetlen fogása a hal. Most azonban vasárnapi menüként szerepelt nálunk.nagyon szeretem az afrikai harcsát,mivel nem jellegzetes halszagú,és gyorsan elkészülő szép fehérhúsú kellemes ízű halfajta.magyarországon termesztett fajtát vettem, és az unokáim is nagyon megvoltak elégedve.Egy klasszikus receptet választottam,ami nagy sikert aratott a családi körben.Érdemes többször is elkészíteni, amikor csak ehhez a halhoz hozzájutunk!






HOZZÁVALÓK 4 FŐ RÉSZÉRE:


60 dkg szálka és bőr nélküli afrikai harcsafilé
2 ek finomliszt
6 ek olaj
1 púpozoztt evőkanál vöröshagymakrém,vagy 1 db vöröshagyma 
1 dl fehérbor
késhegynyi őrölt feketebors
1 db babérlevél
1/2 csokor petrezselyem 2db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
2 kiskanál mézesmustár
1/2 citrom leve
2 ek kapribogyó levétől lecsepegtetve
1,5 dl tejföl


ELKÉSZÍTÉS MÓDJA:

A halfilét megmossuk, és letörölgetjük, majd átnézzük, hogy véletlenül sem maradjon benne szálka. Ehhez csipeszt használjunk, majd megsózzuk. Ezután a lisztbe forgatjuk, és egy széles serpenyőben, a fele olajon, oldalanként 3 percig sütjük, majd félretesszük lecsepegtetni. A serpenyőt elmossuk, szárazra töröljük, a maradék olajat megforrósítjuk benne, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta. A bor felét ráöntjük, megborsozzuk, a babért beledobjuk. Egy kevés vizet adunk hozzá megsózzuk, s lefedve alacsony hőmérsékleten pároljuk kb 10 percig.A petrezselymet felaprítjuk, a répát meg a gyökeret tisztítás után gyufaszálnyi csíkokra vágjuk.A hagymához adjuk, a mustárral, és citromlével ízesítjük, a lecsöpögtetett kapribogyót belekeverjük. Egy kevés vizet  öntünk alá, és lefödve 10 percig pároljuk. Akkor jó, ha a zöldségek kissé roppanósak maradnak. A tejfölt a maradék liszttel és a félretett borral simára keverjük, a zöldséges levet ezzel sürítjük. Amikor kész, a sült halat ráfektetjük a tálra, és mellé adagoljuk a mártást. Köretnek spagettit kínáljunk hozzá.