2014. november 23., vasárnap

Pillecukros kekszes fondant.

Ennek a fondantnak az elkészítése kicsit macerás volt, mert ugyan szerettem volna tartani magam az eredeti recepthez, de annyi maradék finomság volt idehaza, hogy kénytelen voltam felhasználni, hogy ne vesszen kárba. Lazítottam tejszínnel az állagán, mivel a fogaink már nem a régiek. Aki persze ennek nincs kitéve, az bátran hagyja el. Úgy keményebb csokoládé fondantot kapunk.

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé (75%-os)

    10 dkg tejcsokoládé (30%-os)
    10 dkg sűrített tej (1-2 tubus)
    1 kávéskanál vanília aroma
    2 csomag vaníliás cukor
    5 dkg törökmogyoró (pirított és tisztított)
    5 dkg pillecukor
    5 dkg keksz (amaretto, tördelve)
    5 dkg piskótalap (maradék szélek aprítva)
    3 dkg mazsola (brandyba áztatott)
    100 ml habtejszín (szükség szerint)
    Elkészítés
    Egy 30x30-as szögletes formába tesszük az alufóliát és bepermetezzük olajjal, majd félretesszük. Nagy, vastag fenekű lábasba, alacsony hőfokon megolvasztjuk a csokoládét a sűrített tejjel és a vaníliás cukorral.
    Ha ilyen edényünk nincs, akkor gőzön olvasszuk meg, így biztosan nem ég le és könnyebben bánunk vele. Én így készítettem. Levesszük a tűzről és 2 percig hűlni hagyjuk. (A tejszínt is ekkor adjuk hozzá, jól elkeverjük.)
    Belekeverjük a vaníliát, majd a pillecukrot, a kekszet, mogyorót, a mazsolát lecsorgatva és a maradék piskótákat.
    A masszát a tepsibe öntjük. 1 órára, amíg megszilárdul, hűtőszekrénybe tesszük.

    Birskörtés pite.

    A birskörte az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse, így sütemények készítésekor sem érdemes róla megfeledkeznünk. Íme egy isteni birskörtés pite, ami biztosan a család kedvence lesz.



    A recept hozzávalói ( 4 személyre)A tésztához:20 dkg liszt10 dkg vaj, 1 ek zöldcitromlé, 5 dkg porcukor,1 tojássárgája,egy csipet só,A töltelékhez:1 kg birskörte de érett legyen, ne zöld.3 evőkanál barna nádcukor,1 citrom héja ,és fél citrom leve,fahéjrúd ízesítésnek,1 csomag vaníliás pudingpor.1 db füge.4 db piteforma 12 cm-es átmérőjű.





    Elkészítés: A lisztet, a vajat,csipet sót, és a tojást  összedolgozzuk,  majd robotgéppel  összegyúrjuk. Az elkészült tésztát kb. 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni. Amíg a tészta pihen készítsük el a tölteléket. Ehhez a körtéket magozzuk ki és vágjuk cikkekre. Adjuk hozzá a cukrot, fahéjat,és citromlevet ,és héját és kicsit forraljuk fel.  Vegyük ki a körtecikkeket,és hideg vízzel elkeverve a pudingport adjuk hozzá a léhez,és sűrűsödésig főzzük. A kinyújtott tésztát helyezzük négy  piteformába,szórjuk meg barnacukorral,és helyezzünk bele pár darab körtecikket,és töltsük fel a pudinggal,diszítsük 1/4 cikk fügével.( Ez elhagyható),nekem volt éppen maradék fügém,és erre használtam fel. 180 fokra melegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Miután elkészült ,várjunk egy kis időt, hogy langyosra hűljön a töltelék. Vaníliáscukorral szórjuk meg. 


    Fügés Crostata

    Szeretem a pitét, hogy olyan egyszerű, kifinomult, vagy rusztikus. Még mindig megadja magát. Nekem van egy gyengém a  ricotta, nagyon olasz, megnyugtató, kellemes majdnem fehér krém .A crostata olasz lepény, amelyet leginkább a mi rácsos pitéinkhez lehet hasonlítani. Az eredeti változatot lekvárral készítik, de egyre elterjedtebbek a gyümölcsös verziók is. A füge olyan afrodiziákum,amit nem lehet kihagyni fügeérés idején.Íme a recept.




    Story:
     A füge vágykeltő hatását már az ókori Görögországban is alkalmazták, úgyhogy eljött az idő, hogy te is

    kipróbáld!

    A legfinomabb fügés pite,amit valaha ettem. 





    .

    Hozzávalók:

    A tésztához
    15 dkg rétesliszt
    5 dkg kukoricaliszt
    1 teáskanál sütőpor
    1 csipet só
    2 evőkanál cukor
    1 ek. vanília aroma
    1 narancs reszelt héja, és leve
    6 dkg vaj
    14 dkg ricotta (olasz)
    Az áfonyából készült mártáshoz
    14 dkg áfonya
    2 púpos evőkanál barna cukor
    1 teáskanál őrölt fahéj
    1 ek. étkezési keményítő
    A tetejére
    kb. 5 dkg darált mandula
    6 db érett, friss lila füge (hosszában, vagy cikkekre vágva)

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóiból közepesen kemény tésztát gyúrunk dagasztógéppel. A gombóccá formált tésztát kb. 30 percre a hűtőszekrényben pihentetjük. Közben az áfonyát a cukorral, és keményítővel állandó keverés mellett felforraljuk, a végén hozzáadjuk a fahéjat és az aromát. Nem főzzük teljesen szét, épp csak annyira, hogy a gyümölcs kiengedje a levét, a keményítő pedig összefogja a szószt. Hűlni hagyjuk.
    A fügéket megmossuk, a szép lila színű fügéket felszeleteljük. A tésztát kinyújtjuk, egy kb. 26 cm-es levehető aljú piteformát lisztezzük csak, ha teflonos. Ha nem úgy vajazni is kell. Belehelyezzük a tésztát úgy, hogy a formát teljesen kibélelje. Rásimítjuk a már kihűlt mártást, a tetejére hintjük a darált mandulát, majd ráhelyezzük a fügéket. Én lapokra szeleteltem, és úgy raktam rá körkőrösen a fügéket. Megszórtam kevés barna nádcukorral még. 200 fokon előmelegített sütőben légkeverés alsó sütésen.
    A sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük, és kb. 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiemeljük az alját, és tálra csúsztatjuk. Ha van még türelmünk, barna cukorból karamellt készítünk, s vékony szálakban-körben bevonjuk a fügéket.

    Limoncellós habrúd csokisan

    Valamikor régen nagyon divatos volt ez a desszert, az üzletekben rendszeresen lehetett vásárolni év közben is. Most karácsonyra vettem elő a receptjét, és citromlikőrrel bolondítottam meg!nagyon elegáns desszert nagy sikere volt, érdemes máskor is elkészíteni!



    Hozzávalók.

    6 darab tojásfehérje
    23 dkg cukor
    2 ek. étkezési keményítő
    1 ek. lime citrom leve
    1 vanília rúd kikapart magja
    1/2 dl limoncello ( citromlikőr)likőr 40%-os
    10 dkg ét tortabevonó massza
    sütőtepsi (zsírpapírral kibélelve)

    Elkészítése:

    A tojásfehérjét a robotgép habüstjébe öntjük, és bekapcsoljuk 3-as fokozatra. A cukrot hozzáadagoljuk keverés közben fokozatosan, majd a citromlevet, a vanília kikapart magját, és a végén ha felverődött jó keményre, akkor a keményítőt is. A masszát habzsákba szedjük, és csillagcsővel habrudakat nyomunk a zsírpapírra. 100 fokos sütőbe tesszük, és 10 percig ezen a hőfokon szárítjuk. Közben 80 fokra csökkentjük, és 1 óráig hagyjuk a sütőben száradni. Nem kell sütni, mert megbarnul. Ha kihűltek a habrudak, akkor gőz felett megolvasztott csokoládéba mártjuk, és zsírpapírra tesszük, majd a hűtőbe dermeszteni hagyjuk 1 órán át. Ezután szervírozhatjuk.

    Diós sütőtökös pite.







    Almás kuchen.

    Isteni finom, a fűszerek teszik igazán különlegessé. Nem győzöm sütni, olyan gyorsan elfogy. Puha lágy a közepe, a tésztáé meg betelhetetlenül izgalmas.





    Hozzávalók
    A tésztához
    25 dkg finomliszt
    ½ teáskanál só
    50 g finom szemû kristálycukor
    1/2 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
    1 nagy tojás
    1 teáskanál vanília kivonat
    ½ citrom lereszelt héja
    frissen reszelt szerecsendió
    1¼ dl langyos tej
    50 g sózatlan, lágy vaj
    Ezenkívül
    20 cm-es sütõlap
    A feltéthez
    1 darab tojás (nagy)
    1 dl tejszín
    frissen reszelt szerecsendió
    2 darab alma
    1 evõkanál világos nádcukor
    ¼ teáskanál szegfûbors
    2 evõkanál szeletelt mandula
    A bevonathoz
    75 g barna porcukor
    1 evõkanál forró víz

    Elkészítés
    1.
    25 dkg lisztet tegyünk egy tálba a sóval, a cukorral és az élesztővel együtt. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, és a vaníliával, a citromhéjjal és a szerecsendióval együtt adjuk hozzá a langyos tejhez. A folyékony hozzávalókat keverjük a száraz hozzávalókhoz, hogy közepesen puha tésztát kapjunk.
    2.
    Dolgozzuk bele a puha vajat, és kézzel 10, géppel pedig 5 percen keresztül gyúrjuk. Amikor a tészta elkészül, simábbnak és rugalmasabbnak fog tűnni.
    3.
    Takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk kelni (1-1¼ órán át), míg a duplájára dagad. Ezután nyomkodjuk bele a sütőedényünkbe. Azt gondolhatnánk, hogy sosem fogja megtölteni az edényt, pedig éppen ez fog történni, csak hagyjuk pihenni kb. 10 percig. Amikor megdagadt, hagyjuk magára még vagy 15-20 percre. Nyomjuk a tésztát a forma szélénél magasra, mint a pizzánál.
    4.
    Eközben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, (gázsütőnél 6-os fokozat). Hámozzuk meg és magozzuk ki az almákat, és vágjuk apró darabokra.
    5.
    Ahogy elkészül a tészta, 1 tojást keverjünk össze a tejszínnel, szórjunk bele egy kis szerecsendiót, és ezzel a keveréket öntsük rá a tésztára. Az almát szórjuk a tetejére majd a cukrokat keverjük össze a szegfűborssal, és ezt a keveréket szórjuk az almára. Ezután következik a mandulapehely.
    6.
    Tegyük a sütőbe 160 °C-ra, (gázsütőnél 4-es fokozat), és 15-20 percig tartsuk benne a süteményt, vagy addig, míg a tészta széle aranyszínűvé változik, a közepe pedig megsül.
    7.
    Vegyük ki a sütőből. A forró vízből és cukorból készült masszát csorgassuk a tetejére. Hagyjuk hűlni vagy 15 percig, azután szeleteljük fel. Melegen fogyasszuk.
    Tálalás
    20 cm-es sütőformában sütöttem, és 8 szelet lesz belőle.

    Körtés-mandulakrémes pite.








     Ezt a csodás krémes pitét,mindennap megtudnám enni.Amióta vásároltam ezeket a piteformákat,álandóan pitét lenne kedvem sütni,annyira helyesek,és persze praktikusak.Nehezen sikerült hozzájutnom,de végül is a Tchibo webáruházban leltem rá.Az ára is kedvező volt.Többféle finomságot készítettem már,és ezt is megosztom a portálomon,remélem tetszésteket elnyeri.
















    Tésztához:
    » 20 dkg liszt
    » 5 dkg porcukor
    » só
    » 15 dkg hideg vaj
    » 1 tojássárgája
    » Körtéhez:
    » 3 nagy érett, zamatos körte
    » cukor
    » fahéj
    » citromlé
    » Mandulakrém
    » 10 dkg vaj
    » 15 dkg cukor
    » 15 dkg darált mandula
    » 2 tk liszt
    » 1 tk étkezési keményítő
    » 1 tojás
    » 1 tojásfehérje
    » mandulaaroma, kivonat vagy mandulalikőr

    Hozzávalók.
    A liszthez reszeljük a jéghideg vajat, és gyorsan összemorzsoljuk és közben hozzáadjuk a porcukrot is. Majd a morzsához mehet a tojás, és azzal is gyorsan összedolgozzuk. A morzsát egy kilisztezett piteformába szórjuk, és jól szétnyomkodjuk, fontos, hogy a fodrokba is kerüljön a tésztából. Ezután kb. 15 percig a mélyhűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a körtéket és a krémet.

    A körtéket meghámozzuk. A vizet cukorral, reszelt citromhéjjal, a citrom levével és vaníliával felforraljuk, majd a hőt lejjebb vesszük, hogy csak gyöngyözzön és belehelyezzük az egész körtéket. Egészen lassan addig főzzük őket a szirupban, amíg megpuhulnak, de nem esnek szét.
    A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd továbbkeverjük az egész tojással és egy tojásfehérjével. Végül hozzáadjuk a darált mandulát és egy kevés lisztet étkezésikeményítőt és egy csipet sót, és továbbkeverjük. Amikor a krémet összekevertük a legvégén hozzácsepegtetünk mandula kivinatot, aromát vagy egy kevés mandulalikőrt.
    A pitetésztára rákenjük a mandulakrémet. A posírozott körtéket felszeleteljük vagy félbevágjuk, a magházakat eltávolítjuk, és a pitére tesszük. 180 C fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük, amíg a krém kicsit megemelkedik és aranyszínűre, pirosra sül.