2014. november 23., vasárnap

Almás kuchen.

Isteni finom, a fűszerek teszik igazán különlegessé. Nem győzöm sütni, olyan gyorsan elfogy. Puha lágy a közepe, a tésztáé meg betelhetetlenül izgalmas.





Hozzávalók
A tésztához
25 dkg finomliszt
½ teáskanál só
50 g finom szemû kristálycukor
1/2 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
1 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
½ citrom lereszelt héja
frissen reszelt szerecsendió
1¼ dl langyos tej
50 g sózatlan, lágy vaj
Ezenkívül
20 cm-es sütõlap
A feltéthez
1 darab tojás (nagy)
1 dl tejszín
frissen reszelt szerecsendió
2 darab alma
1 evõkanál világos nádcukor
¼ teáskanál szegfûbors
2 evõkanál szeletelt mandula
A bevonathoz
75 g barna porcukor
1 evõkanál forró víz

Elkészítés
1.
25 dkg lisztet tegyünk egy tálba a sóval, a cukorral és az élesztővel együtt. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, és a vaníliával, a citromhéjjal és a szerecsendióval együtt adjuk hozzá a langyos tejhez. A folyékony hozzávalókat keverjük a száraz hozzávalókhoz, hogy közepesen puha tésztát kapjunk.
2.
Dolgozzuk bele a puha vajat, és kézzel 10, géppel pedig 5 percen keresztül gyúrjuk. Amikor a tészta elkészül, simábbnak és rugalmasabbnak fog tűnni.
3.
Takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk kelni (1-1¼ órán át), míg a duplájára dagad. Ezután nyomkodjuk bele a sütőedényünkbe. Azt gondolhatnánk, hogy sosem fogja megtölteni az edényt, pedig éppen ez fog történni, csak hagyjuk pihenni kb. 10 percig. Amikor megdagadt, hagyjuk magára még vagy 15-20 percre. Nyomjuk a tésztát a forma szélénél magasra, mint a pizzánál.
4.
Eközben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, (gázsütőnél 6-os fokozat). Hámozzuk meg és magozzuk ki az almákat, és vágjuk apró darabokra.
5.
Ahogy elkészül a tészta, 1 tojást keverjünk össze a tejszínnel, szórjunk bele egy kis szerecsendiót, és ezzel a keveréket öntsük rá a tésztára. Az almát szórjuk a tetejére majd a cukrokat keverjük össze a szegfűborssal, és ezt a keveréket szórjuk az almára. Ezután következik a mandulapehely.
6.
Tegyük a sütőbe 160 °C-ra, (gázsütőnél 4-es fokozat), és 15-20 percig tartsuk benne a süteményt, vagy addig, míg a tészta széle aranyszínűvé változik, a közepe pedig megsül.
7.
Vegyük ki a sütőből. A forró vízből és cukorból készült masszát csorgassuk a tetejére. Hagyjuk hűlni vagy 15 percig, azután szeleteljük fel. Melegen fogyasszuk.
Tálalás
20 cm-es sütőformában sütöttem, és 8 szelet lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése