2014. november 19., szerda

Ez vagyok én.

Szeretettel üdvözlök mindenkit,akit érdekel a finom ételek világa!Régóta szerettem volna saját weboldalt indítani,de olyat,amit mindenki szívesen olvas,és érdeklődve nézeget.Kulináris örömeimet szívesen osztom meg a nagyérdeművel, és azon belül a különböző gasztronómiai kalandozásaimon rátalált receptek elkészítését .Jöjj velem,és megmutatom,hogy lehet újdonságokat készíteni akár hétköznapjainkban is.Nem olyan ördöngös,csak kicsit jókedvvel,és bizakodással fogjunk hozzá!Jó nézelődést,szórakozást ehhez.

Marcipános almás pite.

 

Nagyon finom vaníliasodóval kínálva. Mindenképpen érdemes kipróbálni, mert nagyon ízletes különleges desszert sütemény. Ez az almás pite nem a szokványos. Ízesítésben is eltér a társaitól. A marcipán, a rumaroma, és az almás pite fűszerkeverék, barna cukor és a fenyőmag teszi különlegessé. A végeredmény, egy csodás sütemény, ami az ízlelő bimbóinkat megmozgatja.



  1. Ez a sütemény a saját receptem.

Hozzávalók:


A tésztához:
500 g liszt
200 g cukor
250 g vaj
2 darab tojás
1 tasak sütőpor
csipet só
reszelt citromhéj, vagy citromaroma
vanília
rumaroma
1 dl tejföl, vagy tejszín
Töltelék
50 dkg alma reszelve
20 dkg marcipán massza
1 tk. almáspite fűszerkeverék, vagy csillagánizs őrlemény
1 tk. fahéj
1 tk. kardamomag (őrölt)
4 ek. barna nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés módja.


A tésztát géppel begyúrjuk, majd folpackkal becsavarjuk, és hűtőbe tesszük 1 napra. Másnap két lapot nyújtunk, és az egyik lapot tepsibe tesszük, majd megböködjük villával. A reszelt almát, amit előtte citromlével meglocsoltunk, és kissé kicsavartunk a levéből, összekeverjük a barna cukorral, és a fűszerekkel. A tésztára halmozzuk és egy kicsi kekszmorzsával megszórjuk az alját, hogy magába szívja még a felesleges nedvességet az almából. Eligazítjuk egy kenőkéssel a tölteléket, és a marcipánt rácsipkedjük a tetejére, elosztjuk szépen egyformán, hogy mindenhova jusson belőle. Ezután a másik tésztalappal betakarjuk, és szintén megböködjük a tetejét. Én beirdalom szépen, hogy rovátkás legyen, és ezután előmelegített sütőbe téve 35 percig sütöm 180 fokon. Ha kihűlt hosszúkás szeletekre vágom, és olvasztott csokoládéval bevonom, majd megszórom pirított fenyőmaggal.

Erdélyi Raffaello szelet.

 

Sokat nézegetem a gyűjtött gasztro magazinokat, és találok közöttük igazi finomságokat. Ez a süti is az.Valójában hasonlít a tepsis Raffaellóhoz,de ez talán még egy fokkal jobb.A nevét nem tudom honnét kapta,de majd egyszer kiderítem.







Kókuszos tészta hozzávalói:

5 darab tojásfehérje
150 g cukor
150 g kókuszreszelék
2 ek  liszt
1 csomag sütőpor
csipet só,1 tk citromlé.

Diós-kakaós tészta hozzávalói:
5 darab tojásfehérje
150 g cukor
150 g darált dió
3 ek jó minőségű kakaópor,
2 ek liszt
1 csomag sütőpor

Krém:
10 darab tojássárgája
200 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2  Dr Oetker tejszínízű pudingpor
600 ml tej
250 g vaj Rama vajasíz (Nagyon jó,én mindíg ezt használom krémekhez,nagyon ajánlom!).
Csokoládéforgács ízlés szerint.

Elkészítés:

A kókuszos  tésztához a tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel habbá verni, és fokozatosan adagoljuk  hozzá a cukrot, hogy  fényes kemény habot kapjunk.Ügyeljünk arra,hogy időben adagoljuk a cukrot, hogy  ne maradjon szemcsés.
A sütőporos, lisztes kókuszkeveréket a habba forgatjuk óvatosan,hogy ne törjön össze.
Szilikonos papírt teszünk a sütőtepsibe. Simítsuk el a kókuszos tésztát. Süssük 180 fokos sütőben  15 percig légkeverésesre állítva a sütőt..23 x32 -es tepsit használtam erre a célra.
Közben elkészítettem a barna lapnak való tésztát is,míg a világos sül,addig a robotgép dolgozik.Természetesen akinek ilyen nincs,annak tovább tart kézzel kevergetni. Ezt a barna tésztaalapot is megsütjük, ugyanazzal a módszerrel,mint a fehéret.Ennek sem kell sok idő,mint 15 perc.Ne süssük túl.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral kézi habverővel kikeverjük, majd a pudingport is hozzákeverjük, végül a tejet kis adagokban szintén belekeverjük. Sűrű krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni.Bár én langyosan keverem a vajat hozzá,majd fokozatosan a gép csodálatos sima krémmé dolgozza.
A krém kétharmadát a fehér tésztára kenjük, erre tesszük a barna tésztát, amit megkenünk a maradék krémmel. A tetejére csokit reszelünk,vagy villával diszitéseket ejtünk a tetejére.Teljesen mindegy,a lényeg,hogy nekünk tessen. Tegyük hűtőbe dermedni egy napra.Másnap szeletelhetjük kedvünkre.Jó étvágyat hozzá!

Görög spenótos kosárkák

Szeretem a különleges pitéket,és a sósakat különösen.A spenót,sajt, a fenyőmag értékes táplálékforrás a szervezetünknek.Ebben a kis pitében minden benne van,mit ember szerethet,de főleg a fetasajttól kellemes az aromája,na meg a szerecsendiótól.





Hozzávalók a tésztához (4 adag):

30 dkg finomliszt

20 dkg margarin
1 csipet só
1 kávéskanál szerecsendió
1 ek hideg víz
Töltelék
50 dkg spenót (új-zélandival készült)
6 db tojássárgája
3 dl habtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg margarin
25 dkg feta sajt
5 dkg fenyőmag

Elkészítése:

A lisztet beleöntjük a dagasztógép táljába, és hozzáadjuk a margarint, a sót, szerecsendiót, és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Töltelék
Kinyújtjuk a tésztát egy lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra, majd 12 cm-es köröket vágunk ki belőle. Ezeket 9 cm átmérőjű, kivehető aljú piteformákba simítjuk. Az aljukat megböködjük egy villával.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig elősütjük.
Közben a spenótot lemossuk, és apróra vágjuk.
A 6 tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a spenótot, margarint, és sóval, borssal fűszerezzük.
A sajtot felkockázzuk, beleszórjuk az elősütött pitékbe, majd ráöntjük a spenótos keveréket.
10 percre újra a meleg sütőbe tesszük. Ha kész, megszórjuk a fenyőmaggal, és még 5 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta megsült, és a fenyőmag is enyhén megpirult.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlég keveréses