2018. február 9., péntek

Vargányás rizottó


Itt a hétvége, végre van időnk főzni! Ezúttal az olaszok egyik legfinomabb ételét hoztam el, ez egy tipikus észak-olasz recept. A rizottót rengetegféle ízesítésben el lehet készíteni, nekünk ez a kedvencünk!Azt tudni kell az olasz konyháról, hogy ahány város, annyi szokás, mindenki azt gondolja, hogy az ottani konyha mindenhol ugyanolyan, ez nagy tévedés. Óriási különbség van az északi és a déli régiók között. Rizottót inkább az északon élők esznek.







Összetevők: (4 személyre)

1 fej vöröshagyma
 20 dkg vargányagomba
2 gerezd fokhagyma
 fél csomag petrezselyem
1 zacskó sáfrány
 parmezán sajt
 olívaolaj
 vaj
 1,5 -2  l húsalaplé
 só
 arborio rizs (személyenként 2 maroknyi)


Elkészítés:
  1. Tisztítsuk meg a gombát, fokhagymát, majd vágjuk fel a hagymával együtt.
  2. Kis olajon pirítsuk meg a hagymákat és a gombát.
  3. A gombához és hagymához adjuk hozzá a rizst, majd keverjük el azt és kicsit pirítsuk meg.
  4. A levest melegítsük fel, merőkanál segítségével fokozatosan adjuk hozzá a rizshez, miközben lassan adagoljuk, folyamatosan keverjük.
  5. A főzési időt a rizs hozzáadásától kell számolni.
  6. 15 perc elteltével a sáfrányt oldjuk fel egy kis csésze húslevesben, majd adjuk hozzá a rizshez.
  7. 2 perc eltelte után tegyünk bele 5 dkg vajat és ízlés szerint parmezánt, majd zárjuk el.
  8. Fedjük le egy fedővel és 3 percig hagyjuk pihenni, olaszul: „mantecare”Bazsalikommal díszítjük.

Laminált feuilleté

Gyorsan készíthetünk egy finom vacsorát, és ha lehet két  tekercset is készíthetünk, mert egy darab nem lesz elég egy háromtagú családnak. Nálam 13 perc alatt megsült a sütőbe, és forrón tálalhatjuk is.Isteni finom!



Hozzávalók:

Egy tekercs leveles tészta (Lidl)
Főtt sonkaszeletek 3 db
Mozzarellasajt 1 db
1 tojássárgája a kenéshez
1 db főtt burgonya
szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

Kibontjuk a papírból a leveles tészta lapot, és hosszanti irányba ráfektetünk 3 db sonkát, arra mindegyikre két szelet főtt burgonyát, és mozzarella sajtkarikákat.Ráfordítjuk a sonkát félig a töltelékre, majd a tésztát felhajtjuk, és a szélét bevagdaljuk. Mintha fonnánk úgy hajtjuk rá a tésztacsíkokat kereszt irányba, és alátűrjük a tésztát.Lekenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokos sütőbe tolva szép pirosra sütjük.Három szeletbe vágjuk, és tálalhatjuk is.

Gyerek csokis tejszelet


Annyiféle elkészítési módja van ennek a finom sütinek. Választottan egy német videót az Interneten, és nekem megtetszett.Így fogom készíteni ezentúl! Nagyon finom.



Hozzávalók:
Tészta:
3 egész tojás nagyobb
2 ek kristálycukor
3 ek Holland sötét kakaópor
3 dkg liszt
csipet só

Krém:
2,5 dl tejszín
25 dkg mascarpone krémsajt
2 ek cukor
1 csomag habfixáló
1 tk vanília aroma
10 dkg ét tortabevonó csokoládé
1 ek olaj


Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból 1 lapot sütünk, és vágunk ketté,2  vékony lapot kapunk.Ehhez a tojások sárgáit keverjük fehéredésig a cukorral, aromával.A fehérjéből kemény, de ne túl kemény habot verünk.A végén a kakaóport a liszttel szitáljuk bele, és lassan elegyítsük  a masszával, mert így jó sötét színű tésztát kapunk, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá, amibe tettünk csipet sót.

Egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen sütjük, amely kb 32 x 36 cm. Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük ki. hamar elkészül, nem kell neki sok idő. Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá a cukor felével, és a habfixálóval. A krémsajtot robotgéppel verjük krémessé a cukor másik felével, majd a kétféle elegyet keverjük össze egy kanállal. A piskótáról még melegen húzzuk le a papírt, és vágjuk kétfelé.Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krémet egyenletesen kenjük el. A piskóta másik felével fedjük be, és igazítsuk el rajta,nyomkodjuk rá. Ezután tegyük a hűtőbe dermedésig. Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét és amikor már felolvadt, adjuk hozzá az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik. Ha kissé lehűlt simítsuk a tészta tetejére.  Tegyük vissza a hűtőbe dermedni. Ha már megdermedt, és a vékony kést is meleg vízbe mártjuk, szeletelhetjük.

Áfonyás desszertszív


Egy régebbi receptemet osztanám meg, mivel közeleg a Valentin nap,hátha kedvet kap valaki hozzá! Nagyon mutatós, és finom édesség, szerintem imádni fogjátok.




 Hozzávalók:
  • 30 dkg piskóta maradék
  • 0.5 csésze feketekávé
  • 0.5 dl rum
  • 5 dkg margarin
  • 1 tk Dr. Oetker Aroma vanília

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 5 ek áfonyadzsem (friss gyümölcsből készítve vagy készen)
  • 15 dkg margarin
  • 1 darab tojássárgája
  • 10 dkg porcukor

A tetejére:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk málna piros folyékony színező 1 darab tojásfehérje
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítése:

Szív alakú forma kell hozzá, aminek az alját zsírpapírral kibéleljük.
Elkészítés: a piskótához a kávét, rumot, vajat, aromát hozzátesszük, és összegyúrjuk, majd a formába belerakjuk, és eligazítjuk szépen. A krémsajthoz hozzákeverjük az áfonyadzsemet. A margarint a cukorral, tojássárgájával, habosra keverjük, végül a sajtkrémhez adjuk. Rákenjük a piskóta tetejére, és egy kenőkéssel simára igazítjuk. Plusz órát a hűtőben tartjuk, majd a mázat is elkészítjük. A tortából kifordítjuk, a sütit, majd egy másik tál segítségével ráborítjuk, és vissza már a szervírozó tálra rakjuk. Bevonjuk a mázzal, és hűtőben tartjuk, hogy a máz megkössön.
Tálalás: 24 cm-es forma.