2014. december 31., szerda

Mákos muffin barack töltelékkel.




Hozzávalók
15 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg darált mák
15 dkg margarin
2 db tojás
1,5 dl langyos tej
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 citrom reszelt héja
1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
15-20 dkg baracklekvár
A díszítéshez
fehércsoki
bordó marcipán
12 db kandis cseresznye



Előkészítés
A mikulásmintás kapszlikat a formákba rakom.
Elkészítés
A dagasztógép táljába teszem a lisztet, sütőport, vajat, tojást, cukrot, mákot, stb, és jól kikeverem krémes állagúra. Utána egy kanál segítségével félig megtöltöm a formákat, és 1 kk. baracklekvárt rakok a közepébe, majd a maradék tésztát elosztom rajtuk. Forró sütőben 180 fokon készre sütöm, azután ha kihűlt, megkenem olvasztott fehércsokival, és a száraz marcipánt citromreszelőn reszelem le. Kanállal elosztom a csokira a reszelt bordó színű marcipánt. Fehércsokival bevonom a kandis cseresznyét, és középre helyezem. Jöhet a Mikulás, és persze a gyerekek.
Tálalás
12 db
Tárolás
Nem érdemes, mert hamar elfogy.

Elizabeth kedvence.




Állítólag Erzsébet királynő kedvenc tortája volt, de én szeletekbe készítettem el.nagyon régen itt az intereneten találtam a receptre,de sajnos már elfelejtettem kitől,csak annyira emlékszem egy úr írta meg cikkében.

Hozzávalók
A piskótához
8 db tojásfehérje
8 púpozott evőkanál kristálycukor
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg mák (szemes)
2 púpozott evőkanál búzaliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kk. sütőpor
A krémhez
20 dkg kristálycukor
8 db tojássárgája
6 púpozott evőkanál étkezési keményítő
8 dl tej
25 dkg margarin
A keksz réteg
26 dkg vékony omlós keksz, téglalap alakú (Be-be omlós keksz Szlovákiában kapható)
A tetejére
320 ml habtejszín
20 g habfixáló
1 ek. porcukor
kekszmorzsa
Díszítésnek
csokifigura




Elkészítés
1.
A lap elkészítése: A tojásfehérjéket egy mély tálban robotgéppel felverjük, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab, ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával, és sütőporral.
2.
Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.
3.
A krém elkészítése: A tojások sárgáját simára keverjük a keményítővel, cukorral és a tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint, és 1,5 keményre felvert habtejszínt.
4.
A torta összeállítása: A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.
5.
A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és az 1 ek. porcukrot, teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére és kekszmorzsával megszórjuk. Díszíthetjük még csokifigurával is. Hűtőbe tesszük, és 4 óra elteltével már megpuhul a keksz, és szeletelve fogyasztha

Madártej szelet






Hozzávalók
A tésztához:

8 db tojásfehérje
8 ek. liszt
8 ek. kristálycukor
Krém
8 dl tej
8 darab tojássárgája
5 ek. étkezési keményítő
4 lap zselatin
15 dkg cukor
25 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
A tetejére
3 dl tejszín
1 db habfixáló
1 ek. porcukor
csokoládé reszelék

Elkészítés: 

A 8 tojásfehérjét a cukorral keményre felverem, majd a sütőporos lisztet lazán hozzávegyítem. Sütőtepsibe papírt helyezek, és arra öntöm a masszát. Elsimítom, és előmelegített sütőbe megsütöm. A tejet felforralom a vaníliás cukorral, közben a tojássárgákat a cukorral habosra jól kikeverem géppel, és a lisztet is belekeverem, majd a forró tejhez lassan kevergetve adagolom. Sűrűre főzöm, majd hagyom hűlni. A zselatint hideg vízbe teszem rövid időre, majd kinyomkodom a vizet belőle, és a krémhez. A margarint a cukorral habosra keverem, és azt is a kihűlt krémhez keverem. 
A tésztára kenem a krémet, és hűtőbe teszem. Közben a tejszínt felverem a cukorral a habfixet is hozzáteszem, majd a teljesen lehűlt krém tetejére simítom, és csoki reszelékkel beszórom. Kockára vágva kínálom.