2016. január 26., kedd

Csirkemelles quiche (sós pite) morzsolt túróval és póréhagymával

Nemrégen készítek pitéket,és főleg francia recepteket készítettem ezidáig .Egy receptverseny alkalmából nyertem pénzt,és abból sikerült nagyon szép hullámosszélű pitesütőket vennem.Annyira vágytam már rá,de sohasem sikerült az üzletben nálunk kapni.Amikor ezt a receptkönyvet sikerült a Lidlben megkapnom,annyira megörültem ennek a receptnek,hogy azonnal megvásároltam a hozzávalókat ami hiányzott hozzá,mert amúgy sokmindent tartok a konyhámban,és az éléskamrámban,és nekiláttam.Nagyon finomra sikerült,a tésztája is kiválóan megsült.
Érdekesség :
A quiche lorraine (kis loren) klasszikus francia szalonnás-póréhagymás, sós pite. Számtalan töltelékkel készíthető, ha nem szalonnás-póréhagymás töltelékkel készítjük, akkor nem nevezhető „quiche lorraine-nek, hanem csak quiche-nek!





Hozzávalók:

25 dkg hideg  liszt
 30 dkg hideg vaj
Víz, hidegen 1,5 dl
 étkezési só ízlés szerint
40 dkg csirkemellfilé,
10 dkg túró
póréhagyma 1 szál
4 dl tejszín
Tojás 4 db
Lovilio Grana Padano sajt 5 dkg
Petrezselyem 8–10 szál
Fokhagyma 4 gerezd
Vöröshagyma 1\2 fej
Sárgarépa egy szál
5 dkg vaj
 étkezési só ízlés szerint
Bors frissen őrölt ízlés szerint

Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. A tészta rendkívül egyszerű, azonban csak akkor fog sikerülni, ha minden alkotóelem nagyon hideg! Ehhez a lisztet a hűtőbe tesszük, a vajat és a vizet pedig a fagyasztóba. A víz akkor tökéletes, ha vékony jéghártya van a tetején. Ha minden alkotóelem hideg, nincs más dolgunk, csak a lisztre reszelni a fagyos vajat, hozzá önteni a fagyos vizet, sózni, és összedolgozni. A tésztát ne gyúrjuk túl, igyekezzünk gyorsan dolgozni! Nem kell teljesen homogén állagúnak lennie. Elég, ha összeáll, ha maradnak vajdarabkák, akkor csak érdekesebb állagúra fog majd sülni a tészta. Ha elkészült a tészta, szorosan fóliába tekerjük, majd hűtőszekrényben pihentetjük minimum 20 percet! Ha előző este készítjük el, akkor lesz a legjobb a tészta!

Amíg a tészta pihen, bőven van időnk a többi hozzávalóval foglalkoznunk. A csirkét egészben kevés vajon megsütjük. Lassan sütjük, ne nagyon kapjon színt, továbbá sütés közben hozzáadunk egy pár gerezd zúzott fokhagymát, cikkekre vágott hagymát, apróra vágott sárgarépát és a petrezselyem szárát. Sóval és borssal ízesítjük. Ha enyhén körbepirult a csirkemell, az összes zöldséggel együtt előmelegített sütőbe tesszük. 150 °C- on 10–15 percig sütjük a csirkemellet a vastagságtól függően. Ha elkészült, 1 x 1 cm- es kockákra vágjuk, majd félretesszük. A zöldséget másra használjuk.

Amíg sül a csirke, a petrezselymet finomra, a póréhagymát apró kockákra vágjuk, a túrót pedig kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk.  A póréhagymát egy kis vajon rövid ideig meg is pároljuk. Villával összekeverjük a tejszínt, tojást és a reszelt sajtot. A tojásos-sajtos keveréket pedig sózzuk.

Újra a tésztával dolgozunk. Két zsírpapír között kb. 3–4 mm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tésztát kb. 30–35 cm átmérőjű, porcelánból készült „pités formába” terítjük. Ujjal lenyomkodjuk a sarkokat, a „pités forma” széléről pedig késsel levágjuk a túllógó tésztát. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd újra jön a zsírpapír, amelyre „nehezéket” (pl. bab, rizs) rakunk, és előmelegített, 180 °C-os sütőben elősütjük. Addig sütjük, amíg a tészta közepe is szép aranysárgára sül. Az elősütött tésztára szórjuk a morzsolt túrót, a párolt póréhagymát, a csirkemell darabokat és a finomra vágott petrezselymet. Az egészet leöntjük a tojásos-sajtos tejszínkeverékkel, és egy kis reszelt sajtot rakunk a tetejére, végül 180 °C-on 25–35 perc alatt készre sütjük. Ha a pite szép aranybarnára sült, hagyjuk egészben, a formájában pihenni, amíg lehűl! Langyosan fogyasztjuk!

Tejszínes laskagomba kakukkfűvel spatzle tésztával.





Hozzávalók:

50 dkg laskagomba
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl főzőtejszínkrém
3 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1.5 dl fehérbor


Elkészítés

A szalonnát kockára vágjuk, és zsírjára sütjük.
A hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk, és a szalonnához adjuk, megfonnyasztjuk.
Közben a megtisztított gombát felvágjuk.
A szalonnás hagymához adjuk, és zsírjára sütjük.
Felöntjük a 1,5 dl fehérborral, és fűszerezzük, majd puhára pároljuk.
Besűrítjük a tejszínkrémmel, megszórjuk vágott petrezselyemmel, majd rövid ideig forralunk rajta.

Tortelloni vargányagomba mártással.





Hozzávalók:
1 doboz kész tortellóni
20 dkg vargányagomba
2 dl tejszín
petrezselyem
1 evőkanál zöldbors vagy színes bors keverék
kevés vaj és étolaj
1 kis fej vöröshagyma