2016. május 31., kedd

Csirkehúsos gombaleves.


Mondhatnám azt is, hogy nem gombaleves, hanem tavaszi zöldségleves csirkehússal.Mivel 2 féle gomba szerepel a receptben, így az eredeti címet meghagytam. Kedvenc gasztronómiai magazinom a Vidék íze, mindíg tartogat számomra érdekesebbnél érdekesebb levesújdonságokat. Természetes, hogy olvasói recept, mert nekem mindíg a régi idők receptjei izgatnak.Ilyen kiadós leves után, egy nem klasszikus, de az én receptem szerint készült krumpliberé dukál hozzá.

 A beréhez:
 50 dkg reszelt öregburgonya, 1tojás, 5 ek liszt, 1 tk só, 1 dl tejszín, őröltbors, 3 gerezd zúzott fokhagyma kell. Ezeket jól elkeverjük, és serpenyőben  felhevített kevés olajon evőkanállal szaggatunk, és ellapítunk beré formákat piros ropogósra sütjük meg. Melegen fogyasszuk a leveshez.






A leves hozzávalói:

40 dkg csirkemell 
2 db sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1 cikk zeller
1 nagy cikk kelkáposzta
15 dkg laskagomba
15 dkg csiperkegomba
5 szál zöldspárga
2 gerezd fokhagyma
zsiradék
1 csokor vágott petrezselyemzöld
1 liter zöldség alaplé
só,bors, majoranna

Vajgaluska hozzávalói:
1 tojás
1 tk vaj
3-4 ek liszt
só, kevés vágott petrezselyemzöld
kikeverve, és kanállal szaggatjuk a forrásban lévő levesben.

Elkészítése:
Kevés zsiradékon lepároljuk az apró kockára vágott húst. Hozzátesszük a szintén felkockázott leveszöldséget, fokhagymát, az aprított gombákat és  a fűszereket .  Átsütjük, majd felöntjük az alaplével,és vízzel pótoljuk ki.Utána sózzuk, ha szükséges. Petrezselyemmel színesítjük, majd hagyjuk főni 20 percet. Ezután a csíkozott kelkáposztát is hozzáadjuk. vajas galuskát főzünk bele,és 40 perc alatt készül el a levesünk.