2018. február 2., péntek

Csörögefánk pisztáciával

A csörögefánk vagy más néven forgácsfánk a farsangi fánkok egyszerűbb, gyorsabban elkészíthető változata, de ízben egy cseppet sem marad le társaitól.
Az én fánkjaim kissé vastagabbak lettek, de legyen ez nekem megbocsájtva, azért is, mivel most készítettem életemben először ilyet. Újítottam is rajta. Annyira finom lett, majdnem felfaltam az egészet. A pisztácia annyira feldobta ízben, nem is gondoltam volna mennyire más lett. A citromhéj és a rum már csak a ráadás!Aki elkészíti, az remélem ügyesebb lesz, és ne csinálja ilyen vastagra!Ettől függetlenül átsült, és finom omlós puha lett a tésztája.







Hozzávalók (2-4 személyre):

25 dkg liszt
 8 dkg porcukor

1 ek őrölt natúr pisztácia
1 ek vanília aroma
 1 púpozott teáskanál sütőpor
10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
 4 db tojássárgája 
 2 jókora evőkanál tejföl
 1 evőkanál rum
 1 kisebb citrom reszelt héja
 sütéshez 1 liter olaj
 tálaláshoz vaníliás porcukor, sárgabarack lekvár
Elkészítése:

A lisztbe szórd bele a sütőport, a cukrot, a vanília aromát, keverd el, majd add hozzá a tojássárgájákat, a rumot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, pisztáciát és a  vajat majd dolgozd jól össze a dagasztóddal. Formázz a tésztából cipót, csomagold fóliába, és pihentesd fél órát a hűtőszekrényben. A tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3-4 milliméter vastagságú téglalappá nyújtsd ki és derelyevágóval 10 x 3 centiméter nagyságú téglalapokat vágj.

Ezután következik a csörögefánk lényege: a kis téglalapok közepébe vágj egy csíkot, és azon keresztül a téglalap egyik sarkát bújtasd át, így kapja meg a fánk a jellegzetes formát.  Az olajat egy nagy lábosban forrósítsd fel, és kisebb adagokban világosbarnára süsd a fánkokat. Ha kész, egy papírtörlőn itasd fel a felesleges olajat, szórd meg porcukorral a fánkok tetejét, és kínálj hozzá finom házi baracklekvárt is.