Ősszel előtérbe kerülnek a tökös receptek. Így választottam én is.
Mit is mondhatnék, ez a piték pitéje. Az íze a mennyekbe repít. Aki a mákot szereti, az nem győz betelni vele. Aki nem, annak mást ajánlok. Nálunk bevált, és a párom nagyon szereti. A tök ízét egyáltalán nem érezni, mert almának lehet érezni. A sok finom fűszer teszi igazán izgalmassá.A családban imádták, és nem is hitték el hogy sütőtök van a töltelékben.
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 2 ek joghurt
- morzsa (a szóráshoz)
Sütőtökös réteg:
Máktöltelék:
- 20 dkg mák
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 150 ml tej
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, egy robotgéppel. nekem megkönnyíti a munkámat. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A tököt reszeljük le, a cukorral pároljuk addig, amíg elfő a leve, majd ízesítsük reszelt gyömbérrel és fahéjjal, vaníliamaggal. Hűtsük ki.
- A tejet a cukrokkal forraljuk fel, majd öntsünk annyit a mákra,hogy sűrű maradjon. Főzzük jó sűrűre, a citrom reszelt héját utólag tegyük hozzá.
- A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki, simítsuk egy vajazott, és liszttel megszórt tepsibe (20x30 cm), szurkáljuk meg villával. Kenjük el egyformán a mákos tölteléket.Erre pedig a kenjük a sütőtök pürét.Szórjuk meg kekszmorzsával a tetejét.
- A megmaradt tésztát nyújtsuk ki, és borítsuk a tökös rész tetejére, szurkáljuk meg villával, azután irdaljuk be keresztbe hosszába, ahogy a pitét szokás.
- 180 fokon süssük.35-40 perc alatt.Porcukorral megszórva kockákra vágva tálaljuk.