2016. október 16., vasárnap

Tökös-mákos pite.

Ősszel előtérbe kerülnek a tökös receptek. Így választottam én is.
Mit is mondhatnék, ez a piték pitéje. Az íze a mennyekbe repít. Aki a mákot szereti, az nem győz betelni vele. Aki nem, annak mást ajánlok. Nálunk bevált, és a párom nagyon szereti. A tök ízét egyáltalán nem érezni, mert almának lehet érezni. A sok finom fűszer teszi igazán izgalmassá.A családban imádták, és nem is hitték el hogy sütőtök van  a töltelékben.






Hozzávalók:


Sütőtökös réteg:

  • 20 dkg kanadai sütőtök ( már tisztán reszelve)
  • 2 ek barna nádcukor
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér 
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 tk vaníliamag őrölt

Máktöltelék:



  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, egy robotgéppel. nekem megkönnyíti a munkámat. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A tököt reszeljük le, a cukorral pároljuk addig, amíg elfő a leve, majd ízesítsük reszelt gyömbérrel és fahéjjal, vaníliamaggal. Hűtsük ki. 
  3. A tejet a cukrokkal forraljuk fel, majd öntsünk annyit a mákra,hogy sűrű maradjon. Főzzük jó sűrűre,  a citrom reszelt héját utólag tegyük hozzá.
  4. A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki, simítsuk egy vajazott, és liszttel megszórt tepsibe (20x30 cm), szurkáljuk meg villával. Kenjük el egyformán  a  mákos tölteléket.Erre pedig a kenjük a sütőtök pürét.Szórjuk meg kekszmorzsával a tetejét.
  5. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki, és borítsuk a tökös rész tetejére, szurkáljuk meg villával, azután irdaljuk be keresztbe hosszába, ahogy a pitét szokás. 
  6.  180 fokon süssük.35-40 perc alatt.Porcukorral megszórva kockákra vágva tálaljuk.

Fűszervajas harcsatekercs párolt zöldségekkel,és rizzsel.


Imádok ezzel a hallal dolgozni, mert olyan egyszerű, és annyi ízt kilehet belőle hozni, fantasztikusan sokoldalúan felhasználható. Szaga nincs, talán ezért is kedvelem annyira, no meg azért is, mert könnyen, és gyorsan elkészül a belőle kreált ebéd.Íme egy nagyon egyszerű főfogás! 






Hozzávalók:

50 dkg afrikai harcsafilé
20 dkg fűszervaj
3 evőkanál olívaolaj
 40 dkg mirelit zöldség
párolt rizs

Elkészítése:

A kifilézett halat átnézzük, és ha nincs benne elmaradt szálka, akkor 3 cm-es csíkokat vágunk.  fűszervajat előtte lévő nap elkészítjük. Só, vágott petrezselyem és medvehagymával készült, kevés zúzott fokhagyma, fehér bors . Összedolgozzuk, és alufóliába tekerve rudat formázunk belőle, és kifagyasszuk a hűtőbe. A fagyott fűszervajat felvágjuk szeletekre, és a halra pakoljuk. Feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük. Serpenyőben olíva olajat forrósítunk, és rárakjuk a haltekercseket, és mindkét oldalát átsütjük.Sülés közben fedjük le rövid időre, majd szedjük ki őket, és tálaljuk párolt zöldségekkel, és rizzsel. A halból kifolyt fűszervajjal meglocsoljuk.Én úgy készítem el, hogy mikróedénybe teszem e rizst, és vizet öntök rá, meg olajat, sót, majd amikor félig kész, akkor rápakolom a zöldségeket, és 350 wattom mikrózom addig, míg kissé megpuhulnak a zöldségek, és a  rizs is elkészül ezalatt.Egyszerű gyors ebéd!

Sült kápia paprikakrém.

Az egyik legjobb dolog ami a kápia paprikával történhet, hogy megsütjük, és ilyen krém lesz belőle.Semmi extra vagányság,csak a sült paprikaíz, no meg némi ízesítő, és kész a télen is az  ételekhez egy kis ízvarázs!A magam részéről elmondanám, hogy az egyik kedvencem a paradicsom paprika  és a kaliforniai után.
 kápia paprika a legjobb grillpaprika, a sötétzöldből kárminpirosra érő fajta ... fajta, Szent-Györgyi Albert annak idején ilyen paprikából tudta izolálni a C-vitamint is. 



Hozzávalók :

 kápia paprika
fokhagyma
 só,bors
extra szűz olívaolaj


Elkészítése:

1.  A paprikát mossuk meg, és töröljük szárazra, majd tegyük egy sütőlemezre, amit kibélelünk egy szilikonnal. 200 fokon grillező fokozaton süssük addig, amíg sötét színt kap.Ha egy kissé fekete lesz, az nem baj. Ezután rakjuk bele egy neylon tasakba ( így könnyen lejön majd a héja.)
2 .Ha kissé kihűlt a paprika szedjük le a héját, és vegyük ki a csumáját, tisztítsuk meg a magjától.A paprika húsát tegyük egy aprító gépbe. 
3. A felaprított fokhagymát olívaolajon kis lángon kezdjük el pirítani, mikor már kifehéredik ami pár másodperc tegyük az aprítóba a paprikához.
4. Az egészet turmixoljuk össze krémesre.
5. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, olívaolajjal.Utóbbit ne sajnáljuk.  
Szedjük üvegekbe, és zárjuk le. Vízben gőzöljük ki, és hagyjuk benne kihűlni.Tehetjük is a kamrába.