2016. október 16., vasárnap

Tökös-mákos pite.

Ősszel előtérbe kerülnek a tökös receptek. Így választottam én is.
Mit is mondhatnék, ez a piték pitéje. Az íze a mennyekbe repít. Aki a mákot szereti, az nem győz betelni vele. Aki nem, annak mást ajánlok. Nálunk bevált, és a párom nagyon szereti. A tök ízét egyáltalán nem érezni, mert almának lehet érezni. A sok finom fűszer teszi igazán izgalmassá.A családban imádták, és nem is hitték el hogy sütőtök van  a töltelékben.






Hozzávalók:


Sütőtökös réteg:

  • 20 dkg kanadai sütőtök ( már tisztán reszelve)
  • 2 ek barna nádcukor
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér 
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 tk vaníliamag őrölt

Máktöltelék:



  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, egy robotgéppel. nekem megkönnyíti a munkámat. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A tököt reszeljük le, a cukorral pároljuk addig, amíg elfő a leve, majd ízesítsük reszelt gyömbérrel és fahéjjal, vaníliamaggal. Hűtsük ki. 
  3. A tejet a cukrokkal forraljuk fel, majd öntsünk annyit a mákra,hogy sűrű maradjon. Főzzük jó sűrűre,  a citrom reszelt héját utólag tegyük hozzá.
  4. A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki, simítsuk egy vajazott, és liszttel megszórt tepsibe (20x30 cm), szurkáljuk meg villával. Kenjük el egyformán  a  mákos tölteléket.Erre pedig a kenjük a sütőtök pürét.Szórjuk meg kekszmorzsával a tetejét.
  5. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki, és borítsuk a tökös rész tetejére, szurkáljuk meg villával, azután irdaljuk be keresztbe hosszába, ahogy a pitét szokás. 
  6.  180 fokon süssük.35-40 perc alatt.Porcukorral megszórva kockákra vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése