2015. február 20., péntek

Lúdláb torta.

Hogy ez a francia párizsi krémmel töltött torta miért éppen a lúdláb jelzőt kapta, azt nem sikerült kideríteni, de nem is ez a fontos. a lényeg a pillekönnyű csokoládéhab, és még különlegesebb, ha néhány rumos meggy is kerül bele.





Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

A kakaós piskótához:
3 tojás
70 g cukor
10 g kakaópor
2 evőkanál olaj
70 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor

A krémhez
250 ml tejszín
200 g cukor
200 g vaj
150 g étcsokoládé
1 evőkanál kakaópor

meggybefőtt

A tetejére
150 g étcsoki vagy tortabevonó
1 1/2 evőkanál étolaj,
kandírozott cseresznye.

Elkészítés módja:

A krémmel kezdünk:A tejszínt, a cukrot, a vajat, a kakaóport és az étcsokoládét egy lábosban kevergetve felforrósítjuk, amíg minden alkotórész teljesen el nem olvad.
Jól behűtjük.
A piskótalaphoz az egész tojásokat, a cukrot és a kakaót habverővel felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben a sütőport előzőleg elkevertük.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt a piskótalap, kivesszük a formából, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.
A tortalapot tortatányérra helyezzük és kettévágjuk.
A behűtött krémet gépi habverővel habosítjuk.
Ízlés szerinti mennyiségű meggybefőttet adunk hozzá és a piskótalapra kenjük.
A csokimázhoz a csokit az étolajjal vízgőz felett megolvasztjuk és ráöntjük a torta tetejére,és kenőkéssel egyenletesen eloszlatjuk.
Kandírozott cseresznyével diszítjük. mielőtt a csokimáz megszilárdul.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd vékony pengéjű késsel finoman körbevágva, eltávolítjuk a tortagyűrűt.
Forró késpengével kialakítjuk a szeleteket, majd ezek mentén felvágjuk.

Pikáns tyúkpörkölt.




Hozzávalók:

1 kg tyúk farhát nélkül,
A páchoz:
kevés olaj,őrölt citrombors, só,


1 nagyobb vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 db kápiapaprika,
1 db paradicsom,
1 kisebb zeller,
1 tk só,
3 ek olaj,
1 tk őrölt bors,
1 késhegynyi majoranna,
1 csokor petrezselyem,
10 dkg füstöltkolbász.
2 dl csirkealaplé
1 tk fűszerpaprika


Elkészítése:

A tyúk combokat,szárnyakat,és melleket a páccal jól bedörzsöljük,és a letakarva a hűtőbe tesszük egy éjszakára.Másnap egy lábasban olajat hevítünk,és pirítsuk le az apróra vágott hagymát,és fokhagymát. A kápiapaprikát vágjuk szintén kockára,és a paradicsomot.Adjuk ezt is hozzá,és pirítsuk le,majd a zellert is kockára vágjuk,és a hagymához adjuk.Sózzuk kicsit,és borsozzuk,majd fűszerpaprikával ,majorannával fűszerezzük.Felöntjük az alaplével,és a tyúkhúst hozzáadjuk.Addig főzzük,míg a hús megpuhul.Ezután ha szükséges öntsünk még hozzá alaplevet.A kolbászt karikára vágva tegyük a pörköltbe,és pár percig főzzük.A petrezselymet felaprítva szórjuk rá,és tejföllel koronázva tálaljuk jófajta tésztával,esetleg galuskával.