2015. április 29., szerda

Rákóczi túrós.

Imádom ezt a süteményt,de már régen nem készítettem,ezért unokám unszolására hajlandó voltam kötélnek állni,hiszen valóban egy klasszikust kellett újra megsütnöm, amelyek közel állnak hozzám.






Hozzávalók: egy 32 X 23 cm-es tepsihez

 Tészta:
24 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárga
1 dl tejföl
1/2 sütőpor
1 citrom reszelt héja

 Töltelék:
 75 dkg túró,melyből 25 dkg krémtúró
10-12 dkg cukor
3 tojássárgája
1 tk.vaníliakivonat,
1 biocitrom reszelt héja,vagy Dr Oetker instant citromhéj
1 ek búzadara

Habrács:
 5 tojásfehérje
 10 dkg kristálycukor
1 tk étkezési keményítő
híg baracklekvár 5 dl
1 db habzsák csillagcsővel ellátva

Elkészítése:

A  lisztet gépi dagasztó tálba rakom, és a felkockázott hideg vajjal, cukorral,  sütőporral és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe egy éjszakára. Előző nap készítem el.
 A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
 Hűlés után rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
 Közben kemény habbá verem az 5 tojás fehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, és a keményítőt, tovább verve a habot. Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 120 fokon 10 percre, míg egy kicsit szárad a hab,és világos krémszínű nem lessz.
 Ezalatt a baracklekvárt elkeverem egy kanállal és ezt is habzsákba  szedem, amit előtte elmostam.
A kész sütemény rácsközeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.

Sütés elektromos sütőben:
tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód,alulról a második sín, kb. 10 perc sütés.