2022. október 1., szombat

Bakonyi csirkecombfilé


Tudom, hogy az eredeti sertéshúsból van, de én most csirkecombfiléből készítettem, mert sokkal finomabb! A köret lehet változó, én maradék csavart tésztához készítettem, de leírtam egy másik nagyon finom köret receptjét is, akinek kedve van, az azt készítse el.




 Hozzávalók

 50 perc
 4 adag
  1. 10 dkg füstölt sertéscombcsíkok
  2. 2 ek olívaolaj
  3. 500 g csirkecomb felső filé
  4. 1 fej vöröshagyma
  5. 400 g csiperkegomba
  6. 2 tk füstölt ízű pirospaprika
  7. 1 db TV paprika
  8. 1 db paradicsom
  9. 1-2 gerezd fokhagyma
  10. 3 ek tejföl
  11. 1 ek liszt
  12. víz
  13. 1 ek Maggi aroma /ételízesítő folyadék/
  14. só, bors
  15. 1 csokor vágott petrezselyemzöld
  16. 1 tk kakukkfű
  17. A galuskához
  18. 2 db tojás
  19. 300 ml víz
  20. 1 tk só
  21. 500 g liszt
  22. 1 fej vöröshagyma

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük, félretesszük. Ezután egy lábasban a combcsíkokat tesszük, és olívaolajon kezdjük pirítani. hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a nagy darabokra vágott paprikát, paradicsomot. Együtt pároljuk tovább.

    Bakonyi csirkecombfilé recept lépés 1 fotoBakonyi csirkecombfilé recept lépés 1 fotoBakonyi csirkecombfilé recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    Sózzuk, borsozzuk, majd a kockára vágott húst is hozzáadva 5 percig pirítjuk. Paprikával, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. Vízzel felöntjük, majd a szeletelt gombát hozzáadva lefedve puhára főzzük. A petrezselyemzöldet beletesszük, majd a tejfölt a liszttel elkeverjük, és behabarjuk vele a mártást.

    Bakonyi csirkecombfilé recept lépés 2 fotoBakonyi csirkecombfilé recept lépés 2 fotoBakonyi csirkecombfilé recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    A galuskához a tojásokat a vízzel, és a sóval összekeverjük, majd a lisztet is hozzádolgozzuk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd amikor feljöttek a víz tetejére, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A hagymát finomra vágjuk, egy kanál olajon lepirítjuk, megsózzuk, és rátesszük a nokedlit. A gombás csirkét a hagymás galuskával tálaljuk. Az én esetemben csavart tészta maradékkal készült.

    Bakonyi csirkecombfilé recept lépés 3 fotoBakonyi csirkecombfilé recept lépés 3 foto

Sertésszűz szilva chutneyval



Bérczi Róbert receptjét készítettem el,nagyon finom lett,azt hiszem többször el fogom készíteni.Mivel nem tudtam részt venni a "nyár ízei versenyben,csak pár receptet tettem fel,mivel nagyon elfoglalt voltam,és mert vannak már fent hasonló receptjeim,most ezt utólag teszem fel.




 Hozzávalók

 45 perc
 2 adag
  1. 400 g szilva (nem kell hogy túl érett legyen)
  2. 5 db közepes paradicsom
  3. 1 db lila hagyma
  4. 100 g melaszos barna cukor
  5. 1 tk curry por
  6. 1 picike darab gyömbér
  7. 2 db egész fahéj
  8. 1 csillagánizs
  9. 50 ml borecet
  10. 1 csipet só
  11. 1 db (45 dkg) sertésszűz
  12. ízlés szerint só
  13. frissen őrölt színes bors
  14. 1 ág zsálya és rozmaring
  15. 3 ek olívaolaj
  16. 50 g vaj
  17. 5 gerezd fokhagyma
  18. ízlés szerint burgonya püré a köretnek
  19. 1 tasak krumpli püréporból,tejből,vajból csipet sóból készítjük el

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A sertésszüzet lehártyázzuk, 3 darabba vágjuk, sózzuk színes borssal borsozzuk.Egy serpenyőben nagy lángon olívaolajon a húsok minden oldalát jól körbepirítjuk.Hozzáadjuk a vajat, zsályát,rozmaringot, fokhagyma gerezdeket.A vajjal folyamatosan locsolgatva tovább sütjük,kb 8 percig. A végén kb. 10 percre 80 fokos sütőbe tesszük.A serpenyő nyele legyen sütőben használható.

    Sertésszűz szilva chutneyval recept lépés 1 fotoSertésszűz szilva chutneyval recept lépés 1 fotoSertésszűz szilva chutneyval recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A szilvát kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk, egy lábosba tesszük.A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, kimagozzuk.Apró kockára vágjuk, a szilvához adjuk.A lila hagymát szintén apró kockára vágjuk,és kerül a szilvába.

    Sertésszűz szilva chutneyval recept lépés 2 fotoSertésszűz szilva chutneyval recept lépés 2 fotoSertésszűz szilva chutneyval recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    Hozzáadjuk a cukrot, fűszerezzük reszelt gyömbérrel, curryporral, hozzáadjuk a fahéj rudakat, az ánizst,és a borecetet, csipet sót.Összekeverjük a hozzávalókat, és lassú tűzön lekvár sűrűségűre főzzük. Ha elkészült kihűtjük.

    Sertésszűz szilva chutneyval recept lépés 3 fotoSertésszűz szilva chutneyval recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    10 perc elteltével kivesszük a sütőből a húst,pihentetjük, és felszeleteljük.A szilva chutneyt a sült hús mellé tálaljuk, köretként burgonyapürét adunk hozzá!

    Sertésszűz szilva chutneyval recept lépés 4 foto