2021. január 31., vasárnap

Tekert berliner fánk

 Azt tudni kell a berliner fánkról, hogy a tésztája inkább hasonlít egy nagyon könnyű foszlós kalácséra, mint a mi tojásban és vajban gazdag fánkunk ízére.A tekert berliner fánk, mint a neve is mutatja Berlinből származik. A könnyű, foszlós tésztájáról ismert berliner fánk jogosan hódította meg a világot.












Hozzávalók

 4-5 fő
  1. 50 dkg kelt tészta liszt
  2. 4 dkg cukor
  3. 2-2,5 dl langyos tej
  4. 20 g élesztő
  5. 1 db narancs reszelt héja
  6. 3 tojássárgája
  7. 1/2 tk só
  8. 0,5 dl rum
  9. 6 dkg puha vaj,vagy 3 ek olívaolaj
  10. A sütéshez:
  11. 7 dl olaj
  12. A tálaláshoz:
  13. 5 dkg cukor és 1 kk őrölt fahéj

Elkészítés

  1. Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda.

    Én robotgéppel dolgozom,ezért az összes anyagot ami a tésztához kell egybeöntöm.Kivéve a kevés tejes cukrot az élesztővel felfuttatom,és úgy teszem a dagasztó tálba.Alaposan dagasszuk ki a tésztát, hogy szép homogén és sima felületű legyen. Fóliával, letakarva kelesszük a duplájára kb. 40 perc. Azután kimérjük,6,5 dkg-os gombócokra.Enyhén olajozott felületen lapítsuk el a gombócokat, és szorosan tekerjük fel úgy, hogy a hajtás mindig lenyomjuk. Kicsit hengergessük meg kb 10 cm-es -re és tegyük félre, amíg többit is megformáljuk. Így az elsőknek van idejük pihenni pár percet és könnyebb lesz tovább alakítani.Én megolajoztam a deszkámat,könnyebb slejfolni,gömbölyíteni.Az elsőt sodorjuk 40-50 cm hosszúságúra, majd a következő kettőt is. A formázáshoz hajtsuk át az egyik szárat úgy, hogy az alsó fele egy hurok legyen. Az egyik szárat kezdjük el a hurok köré tekerni, amíg tart. Ugyanígy vezessük az ellentétes oldalon is és a két tészta szembe találkozásánál összenyomjuk szorosan és átfordítva megigazítjuk. Ha megvan mind a 12 db helyezzük egymástól távol őket, hogy legyen helyük megkelni 40 percig.Öntsünk 7 dl olajat egy sütőedénybe és hevítsük fel 150 fokra. Ha van konyhai hőmérőnk, akkor a 150-160 fok az ideális a fánkhoz. Óvatosan úgy tegyük őket az olajba, hogy a tetejük legyen alul.Lefedjük. 2 perc sütés után levesszük a fedőt,forgassuk át és a másik oldalukat is süssük 1-2 perc alatt aranybarnára.A lényeg, hogy lassan süssük, nehogy nyers maradjon.Végül cukrot és fahéjat összekeverünk és egyesével megforgatjuk benne a fánkokat.

Kacsaraguleves burgonyagombóccal

 Fürdős-Z nagybátyja receptjét én is lenyúltam,hogy ti is megkóstoljátok,mert nagyon finom.A kacsa aprólékot érdemes jól átmosni,előre átsütni,levét leönteni,hogy a barna habot eltávolítsuk ezáltal.Ezután szárazon sütjük újra.Ha házi a kacsa akkor nem szükséges.


Hozzávalók

 4 adag
  1. 2 db kacsanyak
  2. 2 db kacsaszárny
  3. 2 db far-hát
  4. 1 db zúza,szív
  5. 1 fej vöröshagyma
  6. 100 ml fehérbor
  7. 2 gerezd fokhagyma
  8. 1 1/2 csipet majorá
  9. nna
  10. 1 csipet kakukkfű
  11. 1 csipet morzsolt tárkony
  12. 1 l alaplé, vagy 1 Knorr zselé,víz ízlésnek megfelelően
  13. só, bors
  14. 1 szál sárgarépa
  15. 1 szál petrezselyemgyökér
  16. 2 fej gomba
  17. 15 dkg fagyasztott zöldborsó
  18. 1 ek citrom leve
  19. 2 tk keményítő
  20. 200 ml tejszín
  21. A gombóchoz
  22. 2 db krumpli (főzve, tisztítva 200 g)
  23. só, bors
  24. kevés szerecsendió őrölt
  25. 60 g liszt


Elkészítés

  1. Először kiválasztjuk a megfelelő méretű lábast, amit elkezdünk hevíteni. A kacsafarhátat kettészedjük, és a nyakkal, szárnyakkal együtt elkezdjük pirítani. Amikor a hús némiképp lepirult, rászórjuk a finomra vágott hagymát, majd azt is aranybarnára pirítjuk. Rálocsoljuk a bort, és hagyjuk, hogy zsírjára visszapiruljon. Hozzáteszünk két gerezd felszeletelt fokhagymát, beleszórjuk a majoránnát, a kakukkfüvet és a tárkonyt, majd elkeverjük,és felöntjük vízzel,és a Knorr zselét tesszük bele.

  2. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön, alacsony lángon a húsok puhulásáig főzzük.A krumpligombóchoz a krumplikat héjastul, megszurkálva puhára főzzük a mikróban, ez 10-15 percet vesz igénybe a krumpli méretétől függően. Még forrón lehúzzuk a héját, majd krumplinyomón áttörjük, és szétterítjük egy vágódeszkán, hogy lehűljön. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót, rászórjuk a lisztet, ráütjük a tojássárgáját, és az egészet összedolgozzuk a deszkán. Nem szabad túlgyúrni, mert rágós lesz tőle!

  3. A levest kb. egy óra múlva zöldségezzük: sárgarépát és petrezselyemgyökeret kockázunk, vagy karikázzuk,gombát szeletelünk, és a levesbe szórjuk a fagyasztott zöldborsó társaságában, majd további 20 percig alacsony lángon rotyogtatjuk. Ha kell, sóval, borssal, zöld fűszerrel utánaízesítünk. Ízesítjük citromlével, majd kivesszük belőle a húsokat, és félretesszük. Kikeverjük a keményítőt a tejszínnel, és beleöntjük a levesbe.

  4. A krumpligombóc tésztát enyhén belisztezzük, és lisztezett kézzel koktélparadicsom nagyságú gombócokat formázunk belőle, amiket rögtön a levesbe dobunk. Három perc alatt megfőzzük, majd tálalhatjuk is. Ehhez az omlós kacsahúst leszedjük a csontról, és a levesbe rakjuk.Tálalhatjuk is.