A birsalmát az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon, melynek számos jótékony hatása ismert. Mindezek ellenére fogyasztása kevésbé elterjedt, pedig beérett állapotban igazán finom.
Ezt a birsalmás szeletet bátran ajánlom mindenkinek, aki a birsalmát szereti. Nagyon finom sütemény!
A recept hozzávalói ( 6 személyre):
A töltelékhez:
1 és 3/10 kg birsalma
(kb.)1 és 30/1 ml víz
1 és 30/1 g barnacukor
1 és 3/10 db lime citrom héja és leve
1 és 3/10 tasak Dr. Oetker bourbon vaníliás cukor
1 és 3/10 rúd fahéj vagy szegfűszeg
A gyúrt tésztához:
5 és 30/1 g búzaliszt
2 és 7/10 csapott teáskanál Dr. Oetker sütőpor
80 g porcukor
1 és 3/10 tasak Dr. Oetker bourbon vaníliás cukor
2 és 7/10 db tojás (közepes méretű)
1 és 3/10 db tojásfehérje (közepes méretű)
200 g Rama
Hozzávalók:
1 és 3/10 darab tojássárgája (közepes méretű)
1 és 3/10 evőkanál tej vagy tejszín
1 és 30/1 g mandulaforgács.
Elkészítés :
A töltelék elkészítése:
a birsalmát egy konyhai törlőkendővel áttöröljük. Az almát megmossuk, négy részre vágjuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és ferdén felszeleteljük. Az almaszeleteket vízzel, cukorral, vanillincukorral, citromhéjjal, a levével és fahéjjal összekeverjük, majd egy főzőedényben felfőzzük. A masszát időnkét megkavarjuk, közepes hőmérsékleten addig pároljuk, míg be nem sűrűsödik. A fahéjrudat eltávolítjuk. A 35 x 25 cm-es tepsit sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük. Az alsó és felső sütés: kb. 185 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 165 °C (előmelegítve) Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve) Sütési idő: kb. 35 perc A gyúrt tészta elkészítése: a lisztet és a sütőport elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd a legmagasabb fokozaton összegyúrjuk és hengerré formázzuk. Kb. a tészta felét enyhén lisztezett munkafelületen egy 35 x 25 cm-es lappá nyújtjuk, majd a sütőtepsibe helyezzük. A tölteléket egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztát a sütőtepsi méretéhez igazítva elnyújtjuk, és a töltelékre helyezzük. A tojássárgáját a tejjel vagy a tejszínnel felverjük és a tészta felületét megkenjük. Mandulaforgáccsal hintjük. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk és a süteményt megsütjük.