2015. július 19., vasárnap

Londoni sajttorta.

A Londoni sajttortát Nigella Lawson receptje alapján készítettem el,és nagyon jól sikerült.Nigella amúgyis nagy kedvencem.Imádom a természetes hozzáállását a főzéshez,mert nincs benne  sok flanc, csak némi elegancia a kivitelezésbe, a rusztikus bánásmód az ő titka,és a természetesség!






A recept hozzávalói: (4 személyre):
A tortához:
15 dkg  Volkorn vajas keksz
56 gr sózatlan vaj,olvasztva
50 dkg  krémsajt
10 dkg finom szemű kristálycukor
  3 db nagy tojás sárgája
1 evőkanál vanília-kivonat
és 1 evőkanál citromlé
egy 20 cm átmérőjű csatos tortaforma
extraerős háztartási alufólia
A mázhoz:
10 ml tejföl
/4 evőkanál finom szemű kristálycukor
1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítése:

1. Robotgéppel törjük morzsává a kekszet, majd adjuk hozzá a vajat, és ezzel is dolgozzuk jól össze. Kézzel vagy egy kanál hátával nyomkodjuk a morzsatésztát a tortaforma aljába. Tegyük a hűtőbe, hogy összeérjen, és melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat). 2. Finoman keverjük simára a krémsajtot, majd adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze az egész tojásokkal, a tojássárgájákkal, majd a vaníliával és a citromlével is. Tegyünk fel forrni egy teáskanna vizet. 3. Erős alufóliával csomagoljuk be jó szorosan a már lehűlt tortaformát, hogy az alját és az oldalát egyetlen nagy darab borítsa, majd csomagoljuk be még egy réteggel, és állítsuk egy magas falú sütőtepsibe. Így a vízfürdő során a víz biztosan nem kerül majd be a formába. 4. Töltsük a krémsajtos tölteléket az előhűtött tortaalapra, majd öntsük a kannából a forró vizet a sütőtepsibe, a forma köré. A víznek nagyjából a forma fele magasságáig kell érnie. Ne töltsük túl, különben nehéz lesz a formát kiemelni belőle. Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük 50 percig. Ennyi idő alatt szépen összeáll, de nem lesz túl kemény. Csak arra van szükségünk, hogy a tejfölös máz szépen a tetejére simuljon, és ne süllyedjen a krémbe. 5. Keverjük össze a tejfölt a cukorral és a vaníliával, és öntsük a sajttorta tetejére. Majd tegyük vissza a sütőbe még 10 percre. Ha kész, vegyük ki a tepsit a sütőből, óvatosan emeljük ki belőle a tortaformát, és még mindig becsomagolva állítsuk egy rácsra, hogy kihűljön. Amikor már teljesen lehűlt, tegyük a hűtőbe, és csak tálalás előtt 20 perccel vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűre engedjen. Csomagoljuk ki, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. 8 adag lesz belőle.