2016. június 15., szerda

29-ik blogkostoló : Citromos ricottatorta.

A 29-ik blogkostoló házigazdája https://fuszermania.blogspot.hu/2016/05/blogkostolo-29-sorsolas.html. Sorsolta nekem a Vöröskaktusz diétázik blog szerzőjét, akitől egy nagyon egyszerű, ámbár nagyon finom sajttortát választottam.Nehéz volt kicsit, mert nálunk nincsenek sem laktózérzékenyek, sem diétázók. Ez a torta is kicsit más kekszalapból van, mert vajaskeksz volt éppen idehaza.Az eredeti recept itt található: http://voroskaktuszdietazik.blogspot.hu/2016/05/citromos-ricottatorta.html









Íme a recept: 


Hozzávalók :

(egy 23 cm-es tortaformához)


Az alaphoz:

- 10 dkg  keksz, nálam vajas
- 5 dkg  zabpehely
- 5 dkg őrölt mandula + a tetejére egy kevés szeletelve.
- 10 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
- 50 dkg ricotta olasz túró
- 250 g mascarpone sajtkrém
- 6 evőkanál porcukor
- 3 tojás
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- fél lime citrom leve
- 1 zöld citrom reszelt héja
- 10 dkg tisztított őrölt mandula


Elkészítése:




  1. Az alaphoz való száraz anyagokat egy  aprítógépben dolgoztam össze, az olvasztott vajjal együtt. Egy kapcsos átlagos méretű (23 cm) tortaformába nyomkodjuk bele, és tegyük a hűtőbe negyed órára. (Nekem sajna ilyen nem volt,sima tortaformában készült).
  2. A ricottát kikeverjük a cukorral, citromlével, citromhéjjal és a vaníliával, majd hozzá ütjük  a tojásokat és a mascarponét, végül pedig a darált mandulát. Csomómentesre keverjük,ehhez egy habverőt használjunk.
  3. Ráöntjük az alapra, egy kevés szeletelt mandulával megszórjuk és 170-180°-on körülbelül 50 perc alatt szép pirosra  sütjük. Kihűlve szeletelhető.