2015. január 30., péntek

Kecskesajtos szardellás csemege


  1. Kísérletező kedvű, mind pedig a tradíciót kedvelő olvasóimnak ajánlom ezt a receptet ,mert ízlésvilágukat biztosan meglelik benne.Nekünk nagyon ízlett, és ugyan még nincs tavasz, de felidézhetjük vele talán egy kicsit a nap sugarait.




A tésztához:

30 dkg liszt,
dkg teavaj
2 csipet só
kevés hideg víz
vagy 1 ek hideg tejszín

A töltelékhez:

15 dkg kecskesajt
kis marék kakukkfű
10 dkg fekete olajbogyó (én zöld paprikával töltöttet használtam)1 kis üveg szardella
1 tojás

bors

A díszítéshez:

friss kakukkfű
koktélparadicsom 6 db
zöld olívabogyó ízlés szerint

Elkészítés módja:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a sót, és annyi hideg vizet,hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát egy lisztezett deszkán. Majd 9 x 12 cm- es téglalapokat vágunk ki belőle, a hosszanti oldalakat megkenjük kissé felvert tojással, és kicsit felhajtjuk a szélét 6-7 mm-t peremet képezve. Ezt szintén megkenjük tojással. A tésztadarabok közepét megszurkáljuk villával, majd papírral bélelt sütőlemezre, vagy tepsibe helyezzük. A sajtot felaprítjuk kézzel, és szétosszuk a tészta tetején.A szardellákat az olajbogyókkal és a lecsipkedett kakukkfüvet a sajt közé szórjuk,majd a hézagokat befedjük a maradék sajttal. Sóval, borssal ízesítjük, majd a szardella olajával meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe 190 fokon 25 percig sütjük. Miután megsült, friss kakukkfűvel, paradicsomgerezdekkel és zöld olívabogyóval díszítjük. 

Mozart gombóc

Ízutazásomat a szomszéd Ausztriával folytatom,ez a gombóc az ő specialitásuk.A desszertet kapni a Lidl-be nekem ez  a nyerő!Először fagyasztottan vettem, és hoztam belőle haza, amikor kifőtt, már alig vártam  hogy megkóstoljam milyen lett. Nem csalódtam benne, mert ízlett. Ekkor úgy gondoltam,miért ne próbáljam meg én is elkészíteni, hiszen nem olyan ördöngös, íme a receptem:








Hozzávalók:

30 dkg főtt és áttört burgonya
10 dkg liszt
1 evőkanál puha vaj
1 db tojássárgája
csipet só
1 doboz Mozart golyó desszert
vaníliás porcukor a szóráshoz


Elkészítés módja:

A melegen áttört burgonyát gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókkal, de ügyeljünk, hogy ne túl kemény állagú tésztát készítsünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, és négyzeteket vágunk belőle. A desszert golyóból helyezzünk mindegyik négyzetre és formázzuk meg. Sós forralt lobogó vízben főzzük ki addig, míg a víz tetejére fel nem jönnek, és 1 perc után szedjük is ki szűrőkanállal. Darált dióba, vagy pirított morzsába forgassuk meg őket és frissiben élvezzük az ízét. Vaníliás cukorral is megszórhatjuk, még finomabb.
Nagyon különleges!

Scolebrod.( svéd briós)







Hozzávalók:
50 dkg liszt
8 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj
4 dkg élesztő
2 dl tej
1 egész tojás
1 darab tojássárgája
1 teáskanál őrölt kardamom.

A töltelékhez:

5 evőkanál vaníliás krémpor
2 dl tej (hideg)

A cukormázhoz:

1 evőkanál citromlé
3 evőkanál porcukor
kókuszreszelék (a forgatáshoz)

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük, így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helyen, 1 óráig kelesztjük. Átgyúrjuk, ismét letakarjuk, és további fél óráig kelesztjük.

2. A tésztát átgyúrjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc.

5. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát, és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.
6.  A krémport a tejjel robotgéppel felverjük,és az így  készült krémet tesszük a kráterbe.

Fehérboros tojásos leves





Hozzávalók:

6 db tojás
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 db babérlevél
1 teáskanál fűszerpaprika
1 dl száraz fehérbor
1 teáskanál magos dijoni mustár
1 csipet fehér bors
só ízlés szerint
1,2 liter zöldségalaplé

Elkészítés:

A vajat fazékban a liszttel világosra pirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk, és a mustárral ízesítjük. 1,2 liter zöldségalaplével felöntjük. Teszünk bele babért, borsot, köménymagot és sót, majd ha felforrt, beleengedjük óvatosan egyenként a tojásokat. 3 perc elteltével a fakanállal fellazítjuk az aljára leült tojásokat, és ha a felszínre jönnek, akkor öntjük bele a bort. Pár percig főzzük, és már kész is a tálaláshoz. Bazsalikommal díszíthetjük.

Bárányragu medvehagymával.



Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
60 dkg báránylapocka
1 teáskanál só
1 kávéskanál mustár
1 teáskanál szárított tárkony
5 levél friss medvehagyma
késhegynyi feketebors
1 db kápia paprika
1 db paradicsom
1 teáskanál fűszerpaprika
4 evőkanál olaj,1 dl
húsleves

Elkészítés:

Az olajon az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk, majd fűszerezzük paprikával, sóval, borssal, tárkonnyal, és felöntjük 1 dl húslével.

A lapockát apró kockára vágjuk, és a paprikás lébe tesszük, jól elkeverjük, beledobjuk a szintén apróra vágott paradicsomot és kápia paprikát. A húst addig kevergetjük, amíg kissé elfő a leve, lepirítjuk, majd ezután még annyi folyadékot teszünk hozzá, hogy ellepje, és lassú tűzön főzzük lefedve.

Ha a hús megpuhult, az apróra vágott medvehagymát hozzákeverjük, 3-4 percig főzzük, majd tálaljuk.

Gombás sajtkrémes lepény.





Hozzávalók

25 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
csipet só
6 dkg puha vaj
1 dl tejszín
csipet cukor
1 dl langyos tej
20 dkg friss gomba
3 db salotta hagyma
1 csokor petrezselyem
csipet bors
csipet friss kakukkfű
20 dkg mascarpone krémsajt
20 dkg pizza mozarella sajt
2 evőkanál fokhagymás olaj



Elkészítés módja

A tésztához az élesztőt a cukros tejben felfuttattam. A robotgép táljába öntöttem a lisztet, az élesztőt, a vajat, sót, tejszínt és elkezdtem a géppel dagasztani, majd a langyos tejet adagolni hozzá. Lágy tésztát kell készíteni. Lisztezett tálban, fóliával letakarva kelesztem 1 órát. Ezalatt a hagymákat apró kockára vágtam, és 2 evőkanál olívaolajon megpároltam. A gombát tisztítás után felszeleteltem, és rádobtam a hagymára. Fűszereztem sóval, borssal, kakukkfűvel és vágott petrezselymet adtam hozzá. Öt percig pároltam, majd levettem a tűzről és hagytam kihűlni. Hidegen hozzákevertem a krémsajtot és előkészítem a tésztát. Kikentem olívaolajjal egy pizzasütőformát és kibéleltem a tésztával úgy, hogy egyenletes legyen a vastagsága. Fokhagymás olajjal megkentem, megszurkáltam, és vastagon rákentem a gombás krémet. Erre szórtam rá a durván reszelt pizza mozzarella sajtot. 200 fokos sütőben, alsó sütésen, hőlégkeveréssel 15 perc alatt készre sütöttem. (Akkor jó,ha kezd szépen sárgulni rajta a sajt) Cikkekre vágva kínáltam, akár egy pizzát.

Gesztenyével töltött csirkemellfilé bacon köntösben.













Hozzávalók

4 db csirkemellfilé
1 csipet só
1 csipet bors
20 dkg szeletelt bacon
1 dl étolaj
10 dkg főtt egész gesztenye
10 dkg vaj

A burgonyapüréhez:
1 dl tejszín
30 dkg főtt áttört burgonya
ízlés szerint só
szerecsendió őrlemény



Elkészítés módja

A csirkemelleket megmossuk letöröljük, majd felszúrjuk egy éles késsel, és ebbe töltünk kb. 4-5 db gesztenyét. Sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 db szalonnába beletekerjük a csirkemelleket. A hajtásukkal lefelé olajjal telt serpenyőbe tesszük amit előtte felmelegítettünk. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük kb. 20 perc alatt többször megforgatva, hogy jól átsüljön. Azért hogy ne fröcsögjön az olaj csurgassunk a húsokra folyékony margarint. Sütés után a húsokat kicsit pihentetjük, elkészítjük a köretet, és salátával, burgonyapürével kínáljuk. Pár szál snidlinggel díszítjük.