2015. január 30., péntek

Scolebrod.( svéd briós)







Hozzávalók:
50 dkg liszt
8 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj
4 dkg élesztő
2 dl tej
1 egész tojás
1 darab tojássárgája
1 teáskanál őrölt kardamom.

A töltelékhez:

5 evőkanál vaníliás krémpor
2 dl tej (hideg)

A cukormázhoz:

1 evőkanál citromlé
3 evőkanál porcukor
kókuszreszelék (a forgatáshoz)

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük, így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helyen, 1 óráig kelesztjük. Átgyúrjuk, ismét letakarjuk, és további fél óráig kelesztjük.

2. A tésztát átgyúrjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc.

5. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát, és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.
6.  A krémport a tejjel robotgéppel felverjük,és az így  készült krémet tesszük a kráterbe.