2015. november 6., péntek

Spenótkrémmel töltött tojás.

Ha valaki azt gondolja hogy a spenót nem neki való eledel,akkor kiábrándítom!Remek fogás reggelire-vacsorára.Én is így gomdolkoztam anno fiatal koromban,de azt mondhatom,ez a tojásos-spenótos étel kiváló ízekkel bír.Ajánlatos elkészíteni,mert garantált a siker.Az én kisunokáim imádták!Kiváló szakácsnőnk Lajos Mari alkotását készítettem el,kicsit egyszerűbben,szolidabban.Köszönet érte!


Hozzávalók 4 személyre:

5 tojás
só, bors
250 g újzélandi spenót
3 ek. majonéz
1 kk. csípős vagy dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma
szerecsendió
1 ek. főtt kukorica
4 db koktélparadicsom

1. A tojásokat megmossuk, sós vízben keményre főzzük kb10 perc, hideg vízzel leöblintve lehűtjük.

2. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal  bő hideg vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finomra-pépesre vágjuk

3. A tojásokat meghámozzuk, „deréktájban”, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket . Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük.

4. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen reszelt szerecsendiót egy csipetet, sót és borsot, habosra keverjük. 10-12 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük , és a tojásfehérje alapba töltjük. Egy dobozba tegyük lefedve tálalásig hidegen tartjuk.

5. Tálaláskor megmossuk és szárazra lapogatjuk a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, ketté szeljük. A töltött tojásokat  szép színes lapostányérra rendezzük, tetejüket 1-1 szem kukoricával  diszítjük, a tányér peremét pedig kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomfelekkel. Előételként vagy sonka mellé kínálhatjuk.

Almás virágok

 lányom kertjében sok-sok alma termett.Szívesen adott nekem belőle.Igazi csemege ilyenkor télen.Innen jött az ötlet,hogy megkísérlem a virágkosárka formát almatöltelékkel.Azt gondolom szépre sikeredett.Elégedett vagyok,mert egyáltalán nem bonyolult,és szívesen megosztom itt.




Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta 40 dkg


50 dkg alma reszelve
3 ek barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt kardamom
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája a kenéshez
1 púpozott evőkanál zabpehely

Elkészítése

A tésztát úgy választom, hogy szeletelt legyen,mert akkor ketté vágom,és 12 db négyzetet kapok.6 lap van egy dobozban.Amennyiben ez nem áll rendelkezésünkre magunk nyújtjuk ki a tésztát és szeleteljük.Arra vigyázzunk ne legyen  vastagabb 1,5 mm-nél vegyünk egy muffin sütőt,és béleljük ki a tésztanégyzetekkel úgy, hogy virágszirmot alakítsunk ki belőle.Ezután szurkáljuk meg egy villával, és szórjunk a közepébe zabpelyhet,ami felszívja az alma felesleges nedvességét,és nem ázik át a tészta. Fontos! Mindegyik négyzet szélétől a közepéig nyomjuk befelé.Az almát citromlével keverve reszeljük egy tálba,majd barna cukorral, és a fűszerekkel pároljuk puhára. Előtte kissé csavarjuk ki az alma levét, ha túlzottan leveses lenne.

Ha eléggé puhára párolódott,hagyjuk kihűlni. Kihűlés után töltsük meg a virágok belsejét az almás töltelékkel,és rácsozzuk be a szirmokat kedvünkre.kenjük meg felvert tojássárgájával,és tegyük 200 fokos sütőbe,hogy szép pirosra ropogósra süljön.Porcukorral is megszórhatjuk,de anélkül is nagyon finom!Frissen a legjobb!

Krumplistészta Konyhafőnök módra.

Voltaképpen teljesen mindegy honnét származik a krumlistészta, generációk nőttek fel rajta.
A Konyhafőnök első adásában ezt a népszerű ételt készítette el a séf receptje alapján az összes szakács is. A séf saját tésztát készített, nem a megszokott kockát, hanem szélesmetéltet. Kolbászt aprított a paprikás krumpli alapot lepürésítette, átszűrte, habszifonba töltötte, és ezt a krémet adta a tésztához. Granatír, granatér, grenadírmars, gránátos kocka – és ez még csak egy pár azokból a nevekből, ahogy a krumplis tésztát nevezik. Nem teljesen tisztázott, honnan ered, egyesek szerint a slambuc nevű pásztorétel „polgáribb” változata – sokkal valószínűbb azonban, hogy a Monarchia korában alakult ki, és eredetileg katonák eledele volt. Állítólag akkoriban sem a katonai koszt volt gasztronómia csúcsa, a laktanyákban pedig gyakran szolgáltak fel főzeléket vagy paprikás krumplit tésztával kiegészítve. Ha csak a nevét nézzük, akkor ez hangzik valószínűbbnek. /NoSalty/
Én is elkészítettem az enyémet, bár én nem  töltöttem szifonba mert az nincs is.Ettől függetlenül nagyon finomra sikerült,és sok dicséretet kaptam érte.





Hozzávalók:

1 csomag taglietelle tészta
1 db vöröshagyma
3 db burgonya
1 tk fűszerpaprika
1 ek paradicsompüré
30 dkg füstölt nyers kolbász
2 dl tejföl
só,bors
1 kiscsokor metélőhagyma
1 db lilahagyma
1 ek olaj


Elkészítése:

Egy serpenyőben olajat hevítek, és a hagymát apróra kockázva megpirítom rajta.Fűszerpaprikát,és a paradicsompürét hozzákeverem, és felöntöm kevés vízzel. Sózom,borsozom,majd a tisztított,és kockára vágott burgonyát is hozzáadom,és puhára főzöm. Egy másik serpenyőt veszek. A kolbászról melegvízbe mártva fejtem le könnyedén a bőrét, és aprítóba morzsalékosra aprítom a füstölt kolbászhúst. Kevés olajon megpirítom, és félreteszem. A ppaprikás krumlit turmixgépbe öntve krémesre dolgozom.Tejföllel dúsítom.Közben forraltam vizet, és a tésztát aldentére főztem. Nem szabad eltörni, mert így összetekerve kerül a tányérra. Ráöntöm a parikás szószt, és a kolbászmorzsából szórok rá. A metélőhagymát forró olajba dobom pár másodpercre, hogy ropogós legyen. A lilahagymát felkarikázva nyersen kerül fel a tetjére, a  pár szál ropogós snidlinggel együtt.Jó étvágyat hozzá!

Csokoládés almás pite


A csokitól lesz különleges ez a finom almás pite.A csokoládét szinte minden ember szereti.


A tésztához:

 500 g liszt
 200 g cukor
 250 g vaj
 2 tojás
 1 sütőpor
 csipet só
 reszelt citromhéj,vagy citromaroma
 vanília,rumaroma
 tejföl,vagy tejszín 1 dl

Elkészítése:

Töltelék:
50 dkg alma reszelve,
1 ek almás pite fűszerkeverék.
4 ek barna nádcukor,
1 citrom reszelt héja,
1 csomag vaníliás cukor.
1 ek kekszmorzsa
A bevonathoz:
20 dkg tortabevonó massza 
3 ek olaj

Elkészítése:


A tésztát géppel begyúrjuk,majd folpack fóliával becsavarjuk,és hűtőbe tesszük 1 napra.Másnap két lapot nyújtunk,és az egyik lapot tepsibe tesszük,majd megböködjük villával.A reszelt almát,amit előtte citromlével meglocsoltunk,és kissé kicsavartunk a levéből, összekeverjük a barna cukorral,és a fűszerekkel. Serpenyőben megpároljuk 20 perc alatt,és hagyjuk kihűlni.A tésztára halmozzuk,és egy kicsi kekszmorzsával megszórjuk az alját,hogy magába szívja még a felesleges nedvességet az almából.Eligazítjuk egy kenőkéssel a tölteléket,és a marcipánt rácsipkedjük a tetejére,elosszuk szépen egyformán,hogy mindenhova jusson belőle.Ezután a másik tésztalappal betakarjuk,és szintén megböködjük a tetejét.Én beirdalom szépen hogy rovátkás legyen,és ezután előmelegített sütőbe téve 35 percig sütöm 180 fokon.ha kihűlt négyzet alakúra   vágom,és olvasztott csokoládéval bevonom.