2015. november 17., kedd

Kardamomos csokitorta mascarpónéval és bébinarancs kompóttal.




Ezzel a receptemmel többször is nyertem,nagy örömömre szolgál,hogy közre adhatom.nemcsak szép,de nagyon finom az apró kis narancskák igazi ízbombák a tortán.A csokoládé pedig a kardamommal nagyon jó kombináció.

A recept hozzávalói 4 személyre:

30 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
0.5 rúd vanília kikapart magja
0.5 tk őrölt fahéj
5 db tojás
2 ek liszt
18 dkg barna nádcukor
8 db kardamom mag
2 ek rumaroma
A krémhez
1 dl tejszín
10 dkg mascarpone krémsajt
3 ek porcukor
0.5 rúd rúd vanília
A kompóthoz
10 dkg bébinarancs (kumquat)
2 ek barna nádcukor
1 csipet reszelt gyömbér
1 db 24 cm-es tortaforma


Elkészítése:

A vajas piskótához az összes anyagot a robotgép táljába tesszük és 3-as fokozaton addig keverjük, amíg krémszerű nem lesz. A kardamom fekete kis magját a héjából kikaparjuk és mozsárban összezúzzuk. Így kerül a tésztába. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk és amikor kihűlt, hozzákeverjük a margarint, a tojásokat, a vanília kikapart magját, a tejszínt, a cukrot, a rumaromát és a száraz anyagokat. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és 190 fokon 35 percig sütjük.

A bébinarancsokat hosszában felvágjuk, kiszedjük a magját, majd a barna cukorral és a reszelt gyömbérrel feltesszük párolódni a tűzre. Amikor besűrűsödött, akkor hagyjuk kihűlni.

A kész tortalapot kivesszük a formából. A krémsajtot a cukorral felvert tejszínhabbal és a vanília kikapart magjával összekeverjük, majd a tésztára kenjük. Erre kerül a bébinarancsos bevonat. Elrendezzük a tetején és szép fényes zselés bevonatot kapunk. Még langyosan kentjük rá, mert különben megköt, és akkor már nem tudjuk olyan könnyen kezelni.