2015. július 18., szombat

Mustáros csirkefalatok zöldborsóval

Üdítően friss nyári főétel ! Az első képen csirkecomb felső filéből készült, mely roppant szaftos, és nagyon finomra sikerült. A második képen csirkemellből készült amely szárazabb,de a sovány hús kedvelőinek is tetszhet jobban. Azonban ha engem kérdeznek, akkor maradnék a combnál. Nekünk jobban ízlett. Próbáljátok ki, és majd döntsétek el melyik ízletesebb!A mézes mustártól különleges íze van az ételnek. Az unokáim imádják!








Hozzávalók:

60 dkg csirkecombfilé
só,frissen őrölt bors
1 ek liszt
1 ek vaj
3 ek olivaolaj
5 szál újhagyma fehér része
1 csokor petrezselyemzöld
2 dl száraz fehérbor
3 dl húsalaplé
2 ek mézes mustár
60 dkg frissen kifejtett borsó
2 dl tejszín
1 ek krémsajt

Elkészítése a következő:

A csirkecombfilét megmossuk,és apró kockákra vágjuk, majd lisztbe megforgatjuk.Ilyenkor lehet a lisztet borsozni,és sózni.Olajat és vajat vegyesen felforrósítunk egy mélyebb serpenyőben, és a húsokat lepirítjuk rajta.Kiszedjük a húst, a visszamaradt zsiradékon kevés olaj hozzáadásával  megfonnyasztjuk az újhagyma darabokat.Felöntjük borral, és a húsalaplével, majd hozzákeverjük a mustárt,és kevés vizet.Összeforraljuk,majd a borsót is beleöntjük.A húsokat is visszarakjuk a serpenyőbe,és együtt puhára főzzük lefedve lassú lángon. Ha a hús megpuhult, belekeverjük a tejszínt, és a krémsajtot.A petrezselyemmel megszórjuk,és 2-3 perc alatt összeforraljuk.Azonnal tálalhatjuk is!

Csicseriborsó leves virslivel

Ezt az egyszerű, de nagyon ízletes levest nagyon könnyen és gyorsan elkészíthetjük.Remek a nyári melegben is, mivel egészséges összetevői fontos ásványi anyagokat tartalmaznak.




Hozzávalók: 


1 doboz csicseriborsó konzerv
1 db vöröshagyma
só,bors
3 ek kukoricaolaj
1 ek  aprított petrezselyemzöld
1 babérlevél
3 db virsli felkarikázva
1 db újhagyma zöldjével
2 db hámozott paradicsom. (lehet konzerves is.)
5 dl húsalaplé

Elkészítése:


Az olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, majd hámozott paradicsomot,és újhagymát adunk hozzá.Babérlevéllel sóval, borssal ízesítjük, majd jól elkeverjük a leszűrt csicseriborsóval. Felöntjük 5 dl  húsalaplével és 20 percig főzzük.Kivesszük a babért,és botmixerrel pépessé törjük.Visszatesszük a tűzhelyre, vízzel hígítjuk, kb 3 dl - rel majd  a felkarikázott virslit,és petrezselymet belerakjuk.5 percig főzzük,és azonnal tálaljuk.

Áfonyás kosárka.



Ez az édesség frissen sütve, tejszínhabbal a legfinomabb. Egész évben készíthetjük, mert mélyhűtött áfonyával is remek.






Hozzávalók:

12 dkg vaj
10 dkg finomliszt
5 dkg mandulaliszt
1 ek porcukor
1 tojás
1 tk fehérrum

Töltelék:

12,5 dkg marcipán
3 ek cukor
7,5 dkg puha vaj
2 tojás
1 ek finomliszt
25 dkg friss, vagy mélyhűtött áfonya

Kellék:

12 db alufólia muffinforma, vagy muffinsütőforma.ez utóbbi volt nekem éppen kéznél,mert sajnos alut nem kaptam.

Elkészítése:

1. A vajat, a lisztet, a porcukrot a mandulalisztet a tojást,és aromát robotgépben összedolgozzuk, hogy tésztát kapjunk.

2. Akkora lappá nyújtjuk, hogy hogy kerek nagyobb  pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a 12 korongot, és kibéleljük vele a formákat. Húzzuk a tésztát jól a szélére, hogy eléggé magas legyen a tészta.
3. A tészta alját szúrkáljuk meg villával.30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
4. Közben a marcipánt finomra reszeljük. Ez úgy lehetséges, hogy mélyhűtőbe tartjuk 24 órát a mélyhűtőben. A cukrot és a vajat hozzákeverjük, jó krémes állagúra.
5. A tojásokat  egyenként beledolgozzuk, a lisztet is belekeverjük.
6. A formákat a hűtőszekrényből kivesszük, és a sütőben elősütjük 10 percig.hagyjuk kicsit hűlni,majd megtöltjük a töltelékkel a kosarakat.Mindegyikre 5-6 szem áfonyát halmozunk.
7. A sütő középső rácsán kb 15 percig sütjük, vagy amíg a tészta széle egy kissé meg nem barnul.A kis töltött kosarakat a formából kivesszük,és papírral bélelt tányérkákra helyezzük, majd így szervírozzuk. Tejszínhabot kínálunk melléje.