2015. június 13., szombat

Rácsos almás kalács.

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
csipet só
1 csomag szárított élesztő
3 darab tojássárga
4 evőkanál cukor
meleg tej
Valamint:
5 dkg vaj
4 nagyobb idared vagy jonathan alma
1 darab citrom
fahéjas-vaníliás porcukor
1 tojás a kenéshez
A díszítéshez:
fahéjas porcukor
Elkészítés:

A tészta hozzávalóból könnyen gyúrható anyagot készítek. Ezután olvasztott vajjal meglocsolom, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztem.

Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, és 1/2 cm vastagra nyújtom, majd 8, az alma átmérőjének kicsit nagyobb korongot szaggatok belőle, a többi tésztából pedig ujjnyi csíkokat sodrok.

Ezután az almákat meghámozom, hosszában félbevágom, és 1-1 fél almát a tésztakorongokra teszek. Megkenem friss citromlével, hogy ne barnuljon be, fahéjas cukorral megszórom, a tészta szélét megkenem tojással, és a tésztacsíkokkal berácsozom. Ezután az egészet lekenem a tojással, újból kelesztem, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm.

Ha elkészült az almás kalács, langyosra hűtöm, és fahéjas porcukorral megszórom.

Erdélyi finomság, melyet igazán érdemes elkészíteni.








Áfonyás túrós Charlotte.

Elegáns, nagyvilági, egyszerűen rafinált és finom. A Charlotte torta több mint 200 éve született, és üde, könnyed formavilágával a mai napig a tavaszi desszertkínálat egyik legimpozánsabb eleme.
 Az egyik eredettörténetben a sütemény az almáskerteket óvó, almatermesztést támogató Charlotte walesi hercegnőről kapta a nevét és vált a ma ismert sütemény ősévé, hiszen a száraz kenyérrel körülölelt gyümölcsös, pudingos desszerttől már csak egy kis ugrás az olaszoktól származó száraz piskótafélével dekorált, sodóval töltött torta.A másik eredettörténet szerint azonban az egész egy nagyon szegény francia fiatalembernek, Marie-Antonin Carême-nek köszönhető. A törekvő és hihetetlenül tehetséges fiatalember a XVIII. század alkonyán, a forradalom idején tanult sütni-főzni, majd vált a kor leghíresebb mesterszakácsává.



Hozzávalók:

A piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál finomliszt
5 evőkanál cukor
pici sütőpor
2 ek víz

A krémhez:

15 dkg mascapone
15 dkg túró
1,5 dl habtejszín
1 kis pohár tejföl
reszelt citromhéj
1 teáskanál vanília-aroma
1 csomag zselatin
cukor (ízlés szerint)
áfonyalekvár

Elkészítés:

A tojások fehérjét a cukorral 2 csepp citromlével robotgép segítségével kemény habbá verjük, a sárgákat kézi habverővel kicsit kihabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojások fehérjét. Ezután a sütőporos lisztet fakanállal apránként hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon készre sütjük.

A megsült piskótát még melegen áfonyalekvárral megkenjük és feltekerjük.

A mascaponét, a túrót, a tejfölt és az ízesítő anyagokat összekeverjük, majd utoljára megy bele óvatosan a habbá vert tejszín. A zselatint kis lábosban 4 evőkanálnyi vízben feloldjuk és felmelegítjük, majd levéve a tűzről 5 kanálnyi krémet keverünk hozzá fokozatosan. Majd az egészet a masszába öntjük, és robotgéppel gyorsan összedolgozzunk.

Egy közepes, kerek jénai mély tál alját fóliával kibéleljük. A piskótatekercsből 1-1,5 cm vastag szeleteket vágunk, körberakjuk először az alját, majd az oldalát a tortaformának. Beleöntjük a krém felét a formába, egy kevés lekvárt csepegtetünk rá (ha maradt piskótánk, ide nyugodtan beletehetjük), majd jöhet a masszánk másik fele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Tálaláskor kiborítjuk a formából. Úgy szeleteljük, mint a tortát.