2015. június 13., szombat

Rácsos almás kalács.

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
csipet só
1 csomag szárított élesztő
3 darab tojássárga
4 evőkanál cukor
meleg tej
Valamint:
5 dkg vaj
4 nagyobb idared vagy jonathan alma
1 darab citrom
fahéjas-vaníliás porcukor
1 tojás a kenéshez
A díszítéshez:
fahéjas porcukor
Elkészítés:

A tészta hozzávalóból könnyen gyúrható anyagot készítek. Ezután olvasztott vajjal meglocsolom, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztem.

Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, és 1/2 cm vastagra nyújtom, majd 8, az alma átmérőjének kicsit nagyobb korongot szaggatok belőle, a többi tésztából pedig ujjnyi csíkokat sodrok.

Ezután az almákat meghámozom, hosszában félbevágom, és 1-1 fél almát a tésztakorongokra teszek. Megkenem friss citromlével, hogy ne barnuljon be, fahéjas cukorral megszórom, a tészta szélét megkenem tojással, és a tésztacsíkokkal berácsozom. Ezután az egészet lekenem a tojással, újból kelesztem, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm.

Ha elkészült az almás kalács, langyosra hűtöm, és fahéjas porcukorral megszórom.

Erdélyi finomság, melyet igazán érdemes elkészíteni.