2015. június 13., szombat

Áfonyás túrós Charlotte.

Elegáns, nagyvilági, egyszerűen rafinált és finom. A Charlotte torta több mint 200 éve született, és üde, könnyed formavilágával a mai napig a tavaszi desszertkínálat egyik legimpozánsabb eleme.
 Az egyik eredettörténetben a sütemény az almáskerteket óvó, almatermesztést támogató Charlotte walesi hercegnőről kapta a nevét és vált a ma ismert sütemény ősévé, hiszen a száraz kenyérrel körülölelt gyümölcsös, pudingos desszerttől már csak egy kis ugrás az olaszoktól származó száraz piskótafélével dekorált, sodóval töltött torta.A másik eredettörténet szerint azonban az egész egy nagyon szegény francia fiatalembernek, Marie-Antonin Carême-nek köszönhető. A törekvő és hihetetlenül tehetséges fiatalember a XVIII. század alkonyán, a forradalom idején tanult sütni-főzni, majd vált a kor leghíresebb mesterszakácsává.



Hozzávalók:

A piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál finomliszt
5 evőkanál cukor
pici sütőpor
2 ek víz

A krémhez:

15 dkg mascapone
15 dkg túró
1,5 dl habtejszín
1 kis pohár tejföl
reszelt citromhéj
1 teáskanál vanília-aroma
1 csomag zselatin
cukor (ízlés szerint)
áfonyalekvár

Elkészítés:

A tojások fehérjét a cukorral 2 csepp citromlével robotgép segítségével kemény habbá verjük, a sárgákat kézi habverővel kicsit kihabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojások fehérjét. Ezután a sütőporos lisztet fakanállal apránként hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon készre sütjük.

A megsült piskótát még melegen áfonyalekvárral megkenjük és feltekerjük.

A mascaponét, a túrót, a tejfölt és az ízesítő anyagokat összekeverjük, majd utoljára megy bele óvatosan a habbá vert tejszín. A zselatint kis lábosban 4 evőkanálnyi vízben feloldjuk és felmelegítjük, majd levéve a tűzről 5 kanálnyi krémet keverünk hozzá fokozatosan. Majd az egészet a masszába öntjük, és robotgéppel gyorsan összedolgozzunk.

Egy közepes, kerek jénai mély tál alját fóliával kibéleljük. A piskótatekercsből 1-1,5 cm vastag szeleteket vágunk, körberakjuk először az alját, majd az oldalát a tortaformának. Beleöntjük a krém felét a formába, egy kevés lekvárt csepegtetünk rá (ha maradt piskótánk, ide nyugodtan beletehetjük), majd jöhet a masszánk másik fele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Tálaláskor kiborítjuk a formából. Úgy szeleteljük, mint a tortát.