2015. január 3., szombat

Limoncello.

Régóta ált a kamrában egy üveg alkohol, amit még a szeszgyárból hozta nekem valaki.90%-os. Ez pontosan ehhez a citrom likőrhöz nekem tökéletes volt.Régóta készülök kipróbálni, mert annyiszor hallottam felőle, de még nem kóstoltam.Egy olasz gasztrokönyv sorozat révén sikerült a receptet beszereznem, és tökéletesen sikerült. Azóta már jártam Caprin, és Sorrentoban is, és nem csak kóstoltam, hanem vettem, de citromot, és alkoholt is vásároltam hozzá, hogy újra elkészíthessem.
Igazi ízélmény jól behűtve, de ha még cantuccinit is mártogatunk bele, akkor leszünk igazán csak ínyencek.



A citrusféléket termő mediterrán vidékeken nagy hagyománya és kultúrája
van a citromból készíthető, nem is csekély alkoholtartalmú, meglehetősen édes, ezért mértékkel fogyasztandó likőrök házilagos készítésének. A listavezető az olasz citromlikőr, a limoncello
(ejtsd: limoncselló)


Citromlikőr
Eredeti neve: Limoncello
Hozzávalók 1,7 literhez:
5 biocitrom sárga héja
5 dl 96º-os tiszta szesz, alkohol vagy 1 liter 38-40º-os natúr vodka
7 (vagy 2) dl víz
 500 g kristálycukor

1. A citromokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk külső, sárga héjukat, és csatos üvegbe szórjuk. Ráöntjük az alkoholt, légmentesen lezárjuk, és legalább 30 napig érleljük-rázogatjuk, majd leszűrjük.

2. A vizet  a cukorral szirupsűrűségűvé főzzük, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a citromos alkohollal/vodkával, és újabb 30 napig érleljük, gyakran felrázzuk.

3. Sűrű szövésű vászon-textilszalvétán keresztül átszűrjük a keveréket, palackokba töltjük, és legalább 4 hétre hűvös, sötét helyre tesszük. Ha a likőr tetején sárga hártya képződik (a citromhéj maradékaként), többször átszűrhetjük. A likőr színe attól függ, mennyire volt sárga a citrom. Étkezés után, jól behűtve, likőrös pohárkákban kínáljuk.
Fontos:

Mivel az eredeti receptben szereplő ún. tiszta szeszt, avagy alkoholt mostanság nemigen lehet kapni (a gyógyszertári pedig elképesztően drága), célszerű jó minőségű, semleges ízhatású, például natúr vodkával helyettesíteni. Ez esetben a receptben megadott szesz mennyiségét megkétszerezzük, a vízét pedig arányosan lecsökkentjük – a többi ugyanaz.