2014. december 3., szerda

Karácsonyi fatörzs.

Sok ötletem van a karácsonyi előkészületekhez,hogy mit süssünk,és lepjük meg szeretteinket.Ez az egyik kedvenc tortám.Csokoládés marcipános fatörzstorta.

Hozzávalók
6 darab tojás
6 ek. liszt
1 ek. víz
1 tk. sütőpor
1 kisebb narancs reszelt héja
1 tk. vanília kivonat
Krém
25 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
10 dkg étcsokoládés tortabevonó
20 dkg marcipán burgonya (díszítésnek)
zöld pisztácia darabok

Elkészítés
A tojásokból és a hozzávalókból elkészítjük a piskótát, és melegen feltekerjük. 40 x 30-as legyen a tepsink, amit barna sütőpapírral béleltünk ki. A cukorból sűrű szirupot főzünk, olyan legyen, mint a sűrű méz, majd a puha vajjal és olvasztott csokival krémessé keverjük a robotgéppel. Megtöltjük a kihűlt lapot krémmel, majd a két végéből levágok srégen akkora szeletet, hogy az oldalára helyezzük. Kívül is bevonjuk a csokis krémmel, villával a fa ereket cifrázzunk, és a marcipánból kis gombákat formázunk. Az oldalára tesszük, a többit a tetején elosztjuk. Olvasztott csokival spricceljük, majd zöld pisztácia darabokkal szórjuk be. Jól behűtve tesszük az ünnepi asztalra.

Tanácsok, tippek
Ez a torta az ünnepi asztalról nem hiányozhat nálunk ez a tavalyi tortánk volt, minden évben másképpen készítem. A marcipán burgonyából úgy készítünk gombát, hogy benyomjuk a felénél a kis golyót, majd kilátszik a belseje, ami fehér.

Kókuszos lime-os crinkle cookie.


Talán először készítettem életemben ilyen kekszet,de nem csalódtam benne,mert nagyon ízlett mindenkinek,aki megkóstolta.Köszönet az Interneten fellelhető recepteknenek,amelyekből kiválasztottam,és most már sokszor próbálkozom hasonló finomságokkal,mert ennek a keksznek az omlóssága a jellemző tulajdonsága,és az hogy  sokáig tárolható dobozban.

Hozzávalók
8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 darab tojás
1 lime reszelt héja
1 lime leve
1,5 dkg kókuszreszelék
0,5 tasak Dr. Oetker Sütőpor (6 g)
22 dkg liszt
10 dkg fehércsoki
5 dkg porcukor (a forgatáshoz)



Elkészítés
A lime-okat nagyon alaposan megmossuk, majd a héjukat lereszeljük, majd a levüket kifacsarjuk.
A vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a lereszelt lime héj felét.
Hozzáadjuk a lime levet is, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást is.
Simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket is és összedolgozzuk.
A tésztát folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe egy órára.
Addig elkészítjük a csokicseppeket: a fehércsokit apró kockákra vágjuk.
Gőz fölött felolvasztjuk, majd megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
A tésztából diónyi golyókat készítünk, amit először kristálycukorba, majd vastagon porcukorba forgatunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük őket egymástól kb. 3-4 cm távolságra.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10-12 perc alatt megsül.
A sütőből kivéve, melegen egy fakanál segítségével enyhén benyomjuk a közepüket, ide kerül majd a csoki.
Ha már teljesen kihűlt, belecsorgatjuk a csokit, és hűtőben dermesztjük.