2018. augusztus 6., hétfő

Citromos panna cotta gyümölcsökkel


A panna cotta az egyik legegyszerűbb desszert, szó szerinti fordításban "főtt tejszín", vagyis egy olyan krémdesszert, aminek lényege a zselatinnal felfőzött, majd jól lehűtött, remegősre, pudingosra hűlt édes tejszín. Most különösen frissen, joghurtosan, nyári változatban készült - pár perc munkával.







Hozzávalók:
  • 2,5 teáskanál (7 gramm) porzselatin
  • 4 dl görög joghurt
  • 4 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 5-6 evőkanál cukor vagy méz
  • 1 citrom

Elkészítés: 
A zselatint egy kis tálkába tesszük 1/2 dl vizet adunk hozzá, és 10 percre félretesszük, hogy a zselatin felpuhuljon.
A joghurt és a tejszín felét egy keverőtálba tesszük, és egy kézi habverővel simára keverjük.
A maradék joghurtot és tejszínt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília kikapart magját, és a beáztatott zselatint a vízzel együtt, felmelegítjük, de még forrás előtt levesszük a tűztől, belefacsarjuk a citrom levét, átöntjük egy üveg- vagy fémtálba, hogy gyorsabban hűljön, majd ha langyos, összekeverjük.
Bármilyen formákba önthetjük a krémet, és 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon, és  pudingos, rezgős legyen az állaga.
Hidegen tálaljuk, a friss gyümölccsel citromhéjjal díszítjük, illetve kirakjuk.

Töltött vajas kosárka


Annyira egyszerű, de mégis roppant elegáns reggeli, vagy előétel, vagy partin kínálhatjuk a vendégeknek.








Hozzávalók

3 adag
  1. 12 db vajas kosárka (készen kapható) Aldi
  2. 3 db főtt tojás
  3. 1 tk mustár
  4. ízlés szerint só
  5. ízlés szerint bors
  6. 1 ek metélőhagyma vágva
  7. 8 dkg füstölt lazac
  8. 1 db salottahagyma
  9. 6 darab koktélparadicsom
  10. 2 ek mascarpone krémsajt
  11. 1 tk citromlé

Elkészítés

20 perc
    A tojásokat villával összetörjük, majd sózzuk borsozzuk. A salottahagymát
 nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük, és adjuk a tojásokhoz. A krémsajthoz keverjük az apróra vágott füstölt lazacot, citromlét és a mustárt. Majd a tört és főtt tojásokkal jól összekeverjük.A kosárkákat ezzel a krémmel megtöltjük, majd metélőhagymával megszórjuk a tetejüket. Tálra helyezzük a kosárkákat.
Az apró koktélparadicsommal, vagy datolyaparadicsommal körberakjuk, de vágjuk őket félbe, mert úgy jobban mutatnak a tálon.Jól behűtve kínáljuk!