2016. augusztus 22., hétfő

Tunéziai datolyatorta.


A datolya áldásos hatásait, már régóta ismerjük. Sajnos hazánkban elég kevés ételt, illetve süteményt készítenek belőle. Ismerjük el, hogy cukortartalma elég magas, hiszen aszalt állapotban kerül hozzánk.  Megcáfolom azokat, akik nem ismerik el, mennyire finom tud lenni egyik másik süteményben, vagy ételben. Most egy igazán eredeti receptet hoztam ami hasonlít egy kicsit a Capri szigeten készített, és jól ismert citromtortához, kivéve hogy ebben datolya van. Állítom, hogy ilyen finom süteményt a kevert tészta kedvelői ritkán fogyasztanak. Ki kell próbálni, én azt mondom!Isteni!











Hozzávalók egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaformához:

10 dkg aszalt datolya
2 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál süteményliszt
10 dkg hámozott darált mandula
4 db tojás
1 csipet só
8 dkg pocukor
1 tk sütőpor
1 biocitrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál vanília aroma
2 evőkanál méz
2,5 dkg vágott natúr zöld pisztácia
sütőpapír


Elkészítése:

A datolyát kis kockákra vágjuk, összekeverjük a keményítővel, a liszttel, és sütőporral, őrölt mandulával, és citromhéjjal. A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A fehérjékből a sóval kemény habot verünk. A sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet, és a lisztes mandulás datolyás keveréket beledolgozzuk. A habot óvatosan a krémbe forgatjuk, vigyázva össze ne törjön. A masszát a sütőpapírral bélelt  formába töltjük és a sütő középső szintjén 20 perc alatt , (tűpróba )megsütjük. A tortát kiemeljük a formából, aminek az alja szintén kivehető.Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd áttesszük egy tálra. Közben összekeverjük a maradék citromlevet a mézzel . Villával megszurkáljuk a torta tetejét, majd  megkenjük a mézes keverékkel, és azonnal megszórjuk az aprított pisztáciával. langyosan vagy hidegen tálaljuk.

A datolyához jól illik az üdítő narancs- vagy citromsörbet. Italnak mentateát kínáljunk hozzá.