2017. május 5., péntek

Sonkás vacsoratál.


Egy nagyon gyors, és finom vacsorához kell szívsaláta, paradicsom, sonka, főtt tojás. Kész is a húsvéti vacsora.Sokan vannak akik óriási lakomát rendeznek ebből az alkalomból, mert a gazdagságnak  a látsztát akarják kelteni.Nálunk a kevés is pont elég ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, egy ilyen vacsora boldoggá teszi a család kisebb tagkait, és ez a legfontosabb!


Hozzávalók:

 6 db paradicsom közepes
újhagyma 3 szál, ha akad a háznál
8 db tojás
2 db szívsaláta
30 dkg nyers füstölt sonka
1 tk vaj


Elkészítés 4 főre:

A tojásokat 4 percesre főzzük, és hagyjuk a főzőlében kihűlni. Ez akadályozza meg abban hogy zöldes színük legyen a tojássárgák körül.Ugyanis a túfőzés okozza az elszíneződést. A jóféle  sonkát csíkokra vágjuk, és átsütjük serpenyőben kevés vaj kiséretében.A szívsalátát szétszedjük levelekre, megmossuk, és leszárítjuk. Tálra rakosgatjuk. Minden levélre jusson félbe vágott tojás. A paradicsomokat szeleteljük fel, és rakjuk pofásan köréje. Sózzuk picit, és borssal is szórjuk meg.A sonkacsíkokkal beborítjuk, és már fogyaszthatjuk is jóféle  pirított bagettel.

Medvehagymás sertésvagdalt csirkemájjal töltve kétféle burgonyapürével.


Sajnos már végefelé jár a medvehagyma szezonnak, de még ezt a csodás főételt kihoztam belőle utoljára, mert annyira ki szerettem volna próbálni a vagdaltban, és ebben a töltött formában. Nagyon ízletesre sikerült, csak ajánlani tudom.Aki teheti, az őzgerinc formába is teheti, csak bélelje ki alufóliával. Sajnos nekem utóbb jutott eszembe, hogy úgy is készíthettem volna, de így is sikerült szabadon formázva a sütőtepsimbe.





Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka darálva
20 dkg csirkemáj
1 csokor medvehagyma aprítva
1 tk pirosarany
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 -2 tojás
só, frissen őrölt feketebors
1 tk majoranna
2-3 ek morzsa
10 dkg vaj
1-2 ek olívaolaj
2 féle burgonya: édes, és sárga
kevés tejszín,só, és szerecsendió frissen őrölt

Elkészítése:

A sertés darált húshoz keverjük a tojást, sót, és fűszereket, a morzsát, medvehagymát fokhagymát és az egészet összeállítjuk.
A sütőformát fóliával béleljük ki, majd olívával olajozzuk meg. A vagdaltunkat formázzuk hosszú rúddá, és a közepén készítsünk vájatot, amibe ültetjük a megmosott, és szárított kettévágott csibemájakat.Tetejét összezárjuk, jól nyomkodjuk meg, nehogy szétnyíljon.Morzsával szórjuk meg, és tegyük 190 fokos sütőbe 10 percre, majd 160 fokon süssük szép pirosra. A tetejét folyékony vajjal meglocsolhatjuk, mert attól lesz még finomabb az íze.

A kétféle burgonyapüréhez 2 db édesburgonyát héjában megsütjük a sütőbe, míg a sárgát lehéjazva kockára vágva megfőzzük a főzőlapon sós víben. A sütőből kivett édesburgonyát lehámozzuk, és villával összetörjük, majd sózzuk kicsit, és fűszerezzük szerecsendióval, és kevés borssal, majd vajat keverünk hozzá, és kevés tejszínnel simára keverjük. A sárga burgonyát leszűrjük a vizet róla, majd vajjal összetörjük, és tejszínnel dúsítjuk. Sózzuk, majd kínáljuk a csirkemájas vagdalt mellé.