2017. március 9., csütörtök

Rákalaplé.



Kiváló alaplé a homár rizottóhoz, de bármilyen rákleves alapja lehet.Fantasztikusan jó íze van az ebből készült ételnek.

Hozzávalók

  •  rák feje és páncélja 
  • 1 ek olaj
  • 2 db apróra vágott sárgarépa
  • 1-2 salottahagyma 
  • kis darab gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1,5 dl fehérbor
  • 0,5 dl száraz vermut (opcionális) fehérbor
  • 5-6 feketebors
  • 1 babér
  • víz
  • szójaszósz
  • halszósz
  • Elkészítése :
  • az olajon megpirítjuk a rákfejet és páncélokat, majd felönjük vízzel, és felforraljuk.
  • A répát,gyömbért paradicsompürét , apróra vágott fokhagymát,  bort, és a fűszereket szószokat hozzáadjuk, és kicsit sózzuk meg. Főzzük lassú tűzön letakarva 1 órán keresztül. Paszírozzuk át a levét, és hűtsük le,majd tegyük mélyhűtőbe egy jól zárható dobozba, a felhasználásig. Kiváló alaplé egy finom rákleveshez.

Medvehagymás-vargányás tejszínes csirke papardellével.


Nálunk már klasszikussá vált ez az étel, nagyon gyakran készült hétköznapi fogás, csak ízesítésben szoktam változtatni rajta. Még nincs itt a medvehagyma szezon, de a mélyhűtőmben található két csomagból az egyiket felhasználtam mivel már lassan a friss illatos fűszernövényből kell már főzni, ahogy kapható lesz.


  • Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 5 dkg vaj
  • 11 dkg kolozsvári szalonna felkockázva
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kiscsokor  medvehagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dkg mirelit vágott vargánya gomba
  • 1 tk pirosarany csípős
  • őrölt fehérbors
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk étkezési keményítő 

  • Elkészítése:
  • A húst csíkokra vágjuk. A zöldhagymát, és a medvehagymát szeleteljük fel.
  •  Egy serpenyőben vajat hevítünk, és 
  •  A Kolozsvári szalonnakockákat kipirítjuk, megdinszteljük rajta az újhagymát és a medvehagymát. Rádobjuk a csirkemellcsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és 8-10 percet pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikakrémet, a gombát, és a fehérborral felöntve 10-15 percet pároljuk. Ezután a tejszín-keményítő keverékével  besűrítjük. Pár percig forraljuk, majd a kifőtt papardelle tésztával tálaljuk.

Ízes saláta.

Ha kukorica maradék van, ha például nem használom fel a konzerv teljes tertalmát, akkor ezt a salátát pikk-pakk összedobom  mert van az alábbiakból a hűtóbe, vagy kamrába. A legegyszerűbb saláta, amit százszor elkészítettem már, de mindenki kedvence lett a hosszú évek során. Nyáron például, ha grillezünk, akkor nagyon jól illik a grillezett húsokhoz, de halakhoz is. 


Hozzávalók:
20 dkg főtt kukorica
20 dkg cseresznye paradicsom,vagy datolya fajtájú
2 db lilahagyma
pár levél bazsalikom
3 ek balzsamecet
só, bors ízlés szerint
2 ek cukor
2 ek olívaolaj
1 csipet oregano

 Elkészítése:

A paradicsomokat kettévágjuk, a hagymákat tisztítás után felszeleteljük, és szétszedjük szálára.A kukoricára halmozzuk egy tálba. Sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük a balzsamecettel, és cukorral, majd összekeverjük óvatosan.Bazsalikommal megszórjuk, és oregánóval.Olívával meglocsoljuk, majd behűtve tálaljuk húsételekhez.

Csirke tempura szezámos-mézes mázban


A tempura készítése

A tempurához használt palacsintatészta általában csak vízből, sóból és lisztből áll. A titok abban rejlik, hogy ha egészen hideg, jégkockadarabokkal lehűtött vizet adsz a sóval elkevert liszthez, akkor a sütés után a kéreg finom ropogós lesz. A tésztához a vízen és liszten kívül ízlés szerint lehet még adni tojást, sütőport, olajat vagy fűszereket.
A tempura egy japán étel.
Kisütni szezámolajban kellene, de én pálmaolajat használtam. A tempurálást az olajba mártott bundás húst húzogatni kell a zsiradék tetején, hogy szálkákat kapjunk, majd összeszedjük a tetején keletkezett tojásos szálkákat a bundára vissza, majd így sütjük ropogósra tovább. Ami az olajban marad, azt szedjük ki szűrőlapáttal. Nagyon finom csemege,én bizony mind felfaltam, mert imádom ezt a ropogós ízt.




Hozzávalók.
 a húshoz:

40 dkg csirkemell filé
1 evőkanál étkezési keményítő
1 dl jeges víz
1 db tojás
7 dkg búzaliszt
1 -2 csipet só
1 mokkáskanál sütőpor

A mázhoz:
1 evőkanál szezámmag
3 evőkanál balzsamecet
5 evőkanál méz
1 evőkanál chiliszósz
1 tk citromlé (lime)
só ízlés szerint


Elkészítése:


Egy tálba mérjük ki a keményítőt, öntsük hozzá a jég hideg vizet és keverjük csomómentesre. Keverjük hozzá a tojást.Majd a sütőporos liszttel és a sóval is keverjük csomómentesre. A csirkemelleket jól mossuk meg, és vágjuk vastag csíkokra. Egyenként mártogassuk meg a tempurában, és kissé húzogassuk a forró zsiradék felett, majd szedjük össze a tempura csíkokat, és úgy süssük tovább a húst.Ne tegyünk többet a serpenyőbe a húsból, hogy ne érjenek össze. A tempura nem lesz olyan aranysárga, mint a hagyományos . Itatósra szedjük ki az átsült csirkemell csíkokat.
A szezámmagot pirítsuk meg , de nem szükséges. A mézet, balzsamecetet, zöld citrom levét, sót, chiliszószt, sót, szezámmagot keverjük jól össze, majd a kisült húsra öntsük rá. Azonnal fogyasszuk,mert így a legfinomabb.